Ekonomi Düşük gelirliye daha çok destek

Düşük gelirliye daha çok destek

Paylaş
Düşük gelirliye daha çok destek

İlk evini alacak orta gelirliye yönelik Yeni Evim programında, diğer kampanyalardan farklı olarak ilk kez taksitlere destek verileceği açıklanmıştı. İlk 3 yıl için verilecek bu Hazine desteğinin detayları belli oluyor. Hane geliri daha az olanlara daha fazla destek sunulacak. Ayrıca kampanyada faiz oranı kademeli artacak, 4 ila 5 milyon lira kredi için yüzde 0.99 olacak.// Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta

Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim’ kampanyasıyla orta gelirliye 15 yıl (180 ay) vade, yüzde 10 peşinat imkanı ve yüzde 0.69’dan başlayan faiz oranıyla ilk evini alma imkanı sunuluyor. 16 Ocak itibarıyla başlayacak olan ve yalnızca sıfır konutlarda geçerli olan kampanya kapsamında 81 il 3 bölgeye ayrıldı ve kredi limiti en fazla 5 milyon lira olarak belirlendi. Kampanyada orta gelirliye sunulan önemli avantajlardan biri de ilk 3 yılda taksit ödemelerine Hazine ve Maliye Bakanlığı desteği verilmesi oldu. Bu desteğe dair detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Hazine desteği, hane gelirine göre farklılık gösterecek. Yani, hane geliri daha düşük olanlara daha fazla destek sunulacak.

Haberin Devamı

SON 8 YILDA YANSIYACAK

Emlak Konut GYO ile kampanyaya destek veren KONUTDER, İNDER, GYODER gibi sektör temsilcileri bir toplantı düzenledi. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, ilk 3 yılda aylık taksit ödemelerinin belirli bir kısmına, kredinin toplam vadesi bitmeden (son 8 yılda) geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı desteği verileceğini belirterek, “Aile geliri 20 bin lira olan ile 40 bin lira olana farklı olur. Bu aynı zamanda bir sosyal proje. Daha düşük hane geliri olana daha çok katkı olur” dedi. Gedikli, konut kredisi faiz oranlarının kredinin miktarına göre değişip değişmeyeceğiyle ilgili de “Hane geliri ve çekilecek kredi tutarına göre oran değişebilir. 0.69 seviyesinden çok yukarı çıkmayacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

KURA YOK, BAŞVURU ÜCRETİ YOK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yeni Evim kampanyasıyla ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı. İşte 15 soru ve cevapları...

Yeni Evim kampanyası hangi illeri kapsayacak, kaç konut kampanya kapsamında olacak?

Kampanya 81 ilde geçerli olacak, ilk etapta 100 bin konutun satışı planlanıyor.

Peşinat ödenecek mi?

Konut bedelinin yüzde 10’u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek.

Kampanyaya ikinci el evler dahil olacak mı?

Kampanyada sıfır evler olacak. Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacaklar.

Ödeme planı nasıl olacak?

0.69’dan başlayan vade farkı ile 15 yıl vadeli, hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek taksit bedelleri belirlenecek.

Projede yaş sınırı olacak mı?

18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.

İstanbul’da oturan Ankara’dan ev alabilecek mi?

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla’da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda 1 yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacak.

Haberin Devamı

Hanede eşlerden birinin konutu olması halinde başvuru yapılabiliyor mu?

Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecek.

Evler satılabilecek mi?

Ölüm, boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak. Yine son 1 yıl içinde konut satışı yapan da projeden faydalanamayacak.

Daha önce ev alıp satan biri, şu anda evi yoksa kampanyadan yararlanabilir mi?

Kampanyadan yararlanacak kişinin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor.

Proje ne zaman başlayacak?

16 Ocak itibariyle projeye başvurular alınacak.

Başvurular nasıl olacak?

Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek.

Başvuru ücreti olacak mı?

Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacak.

Haberin Devamı

Yapımı devam eden konut kampanya kapsamına dahil mi?

81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler kampanyaya dâhil olacak.

TOKİ kampanyalarında olduğu gibi bu kampanyada da kura çekilişi olacak mı?

16 Ocak itibariyle konut üreticisinden konutunu bulan vatandaşlar kurasız konut kredisi alma hakkı elde edebilecek.

Babadan-dededen ev kalan bir vatandaş kampanyadan yararlanabilecek mi?

Verasetle ev sahibi olan vatandaşlar başvuru yapabilecek.

KREDİ TUTARINA GÖRE KADEMELİ FAİZ: EN FAZLA YÜZDE 0.99

Yeni Evim kampanyası kapsamında kredi limitine göre faiz oranları da belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelirliye konut kampanyası çerçevesinde 4 milyon ila 5 milyon TL arasında olan kullanımlar için faiz/kar payı oranının yüzde 0.99 olacağını açıkladı. Bakan Nebati, “Kredi vadesi azami 15 sene olacaktır. 2 milyona kadar olan kullandırımlarda faiz yüzde 0.69, 2-4 milyon arasına yüzde 0.79, 4-5 milyon lira arasına yüzde 0.99 olarak uygulanacak” diye konuştu. 1’inci bölge olan İstanbul’da en çok 5 milyon lira, 2’nci bölgedeki Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da en çok 3 milyon lira, 3’üncü bölgedeki diğer iller için ise en çok 2 milyon lira kredi kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

ÜRETİCİLERDEN YÜZDE 5 ÖDEME

Kampanya kapsamında konut üreticileri de konut bedelinin yüzde 5’i kadar katkı sunacak. Orta gelirli vatandaşın çektiği kredi, banka tarafından direkt olarak üreticiye aktarılacak. Bu aşamada banka, yüzde 5’lik bedeli keserek üreticiye kalan tutarı aktaracak.

YARI YARIYA SÜBVANSİYON

Kampanyasız bir şekilde kredi çeken vatandaş, 15 yıl vadede yüzde 1.29 faiz oranıyla aylık 14 bin 326 lira taksit öderken, toplam ödemesi 2 milyon 578 bin liraya çıkıyor. 15 yıl vadede yüzde 0.69 oranlı kredi çektiğinde ise taksitleri 9 bin 719 lira seviyesine iniyor. Yeni Evim kampanyası kapsamında ise 3 yıl destekli taksitlerde neredeyse yarı yarıya bir sübvansiyon sağlanıyor.

YENİ BİR FİNANSMAN MODELİ

Sektör temsilcileri kampanyayı şöyle değerlendirdi:

KONUTDER Başkanı Altan Elmas: Yıllardır kamu ile el ele vererek çok başarılı kampanyalar yaptık. Ancak buna kampanya demek biraz haksızlık olur. Bu bir finansal model, Türkiye’ye önemli bir mekanizma kazandırıldı.

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu: Bu programın etkisini artırmak için markalı konut üreticileri olarak çalışmalar yürüteceğiz.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: Konut sektöründe yeni bir açılım yaşıyoruz. Özel sektörün üretim gücü yavaşlamıştı, şimdi yeniden devreye girebilecekler.

KONUTDER Başkan Yardımcısı Ziya Yılmaz: Yıllarca özlemini çektiğimiz uzun vadeli kredi modeli gerçekleşti. Bu tüketici için iyi bir fırsat.