Ekonomi e-Devlet veya SMS'le başvurulabilirsiniz! Günde sadece 4.3 TL'ye sigorta

e-Devlet veya SMS'le başvurulabilirsiniz! Günde sadece 4.3 TL'ye sigorta

Paylaş
e-Devlet veya SMS'le başvurulabilirsiniz! Günde sadece 4.3 TL'ye sigorta

Bir ay içinde 10 günden az süreyle ev hizmetlisi çalıştıranlar SMS ya da e-Devlet üzerinden SGK’ya başvurabiliyor. 10 günden fazla çalıştıranlar SGK’da Ek 9 formu doldurmak zorunda. Günlük prim ise sadece 4.3 lira.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2015 yılında çok önemli bir adım atmıştı. Bu tarihten itibaren evlerinde ev hizmetlisi çalıştıran kişiler, çalıştırdıkları süreye göre prim ödeyerek ev hizmetlilerinin sosyal güvencesini sağlayabiliyor. Sigortalama yöntemi ve ödenecek primler ise kişilerin çalıştıkları süreye göre değişiyor. Buradaki sınır ise 10 gün. Ev hizmetlerinde ayda 10 ve daha fazla süre çalıştırılan gündelikçi, hasta bakıcı, bahçıvan gibi işçiler için sigorta yaptırmak zorunlu.

Haberin Devamı

KAZALARA KARŞI GÜVENCE

10 günden az çalıştırılan gündelikçi ve diğer ev hizmetlerinde çalışanlar için ise sadece iş kazası ve meslek hastalığına karşı kısa vadeli sigorta primi ödemek gerekiyor. Bunun da güncel 1 günlük prim tutarı 4.3 lira. Yani SGK sadece 4.3 liralık sigorta karşılığında iş kazasına uğrayan işçinin tedavi giderlerini karşılıyor. Ayda 10 günden az süreyle gündelikçi çalıştıranlar sigorta yaptırmazlarsa bir ceza yok. Ancak bu sigorta, iş kazası halinde hem gündelikçiye hem de ev sahibine güvence sağlıyor.

MEVCUT MAAŞ KESİLMEZ

Herhangi bir çalışması olmayanlar, isteğe bağlı sigortalılar, SGK’dan aylık ve gelir alanlar 10 günden az çalışabilir. Emekli ve yetim aylığı alanlar bu şekilde çalışırsa maaşları kesilmiyor. Bunlardan ayrıca uzun vadelis sigorta ve Genel Sağlık Sigortası primi alınmıyor.

Haberin Devamı

HANGİ İŞLERİ KAPSIYOR?

Temizlik, ütü, yemek yapmak, çamaşır, bulaşık yıkamak, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılıyor. Bu kişilerin, haftanın her günü gelip 1 günü izin yaparsa, 20 gün üzerinden sigortalanması gerekiyor. Ancak kişinin, haftanın 1 ya da 2 gününde gelip ayda toplam 4 veya 8 gün iş görmesi söz konusu ise bu sürenin toplamı üzerinden sigortalanacak. Örneğin her hafta pazartesi günü gelip ayda 4 gün çalışan bir kişi için ev sahibinin 4 gün üzerinden sigorta işlemi yapması gerekiyor.

SMS’LE YAPMAK DA KOLAY

SMS ile işlemin iki aşaması var. İlk olarak; işveren tescil ve kayıt işlemi için önce bir defaya mahsus olmak üzere kendi TC kimlik numarasını yazıp ‘5510’a SMS atarak kayıt yapıyor. İşveren, ikinci olarak ise ayda 10 günden az çalıştırılan gündelikçinin TC kimlik numarası ve çalıştırılan gün sayısını (örneğin 5) yazarak yine ‘5510’a SMS gönderiyor. Onay SMS’i geldikten sonra prim ödeme işlemine geçiliyor. SMS yönteminin dışında, form doldurarak sosyal güvenlik merkezlerinden veya e-Devlet üzerinden başvurarak sigorta yaptırmak da mümkün. Ay içinde ev hizmetlisini 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişilerin Ek 9 formuyla SGK’ya başvurması gerekiyor.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK İMKANI VAR

Ev işlerinde 10 günden az çalışanlar eğer isterlerse, iş kazası ve meslek hastalığı primleri dışında yaşlılık, malullük, ölüm, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini kendileri ödeyerek, emeklilik ve maaş hakkı da kazanabilirler. Bu tutar, 30 gün için yüzde 5 teşvikli 2 bin 103 lira. Ödemenin de takip eden ayın sonuna kadar SGK’ya yatırılması gerekiyor.