Ekonomi E-Devlet'te 'sahte site' alarmı

E-Devlet'te 'sahte site' alarmı

Paylaş
E-Devlet'te 'sahte site' alarmı

Vatandaşları dolandırmak için kurulan sahte e-Devlet hesaplarında artış görülüyor. Dijital güvenlik için ciddi tehdit oluşturan bu sitelere karşı çok dikkatli olmak ve ‘çift faktörlü doğrulama’ yapmak gerekiyor. İşlemlerin yalnızca ‘turkiye.gov.tr’ adresinden ve ‘e-Devlet Kapısı’ mobil uygulaması üzerinden yapılması da hayati önem taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, siber saldırganlar tarafından dolaşıma sokulan oltalama sitelerinin son zamanlarda arttığını belirterek, e-Devlet Kapısı kullanıcılarına uyarıda bulundu. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda, “Olumsuz sonuçlara mahal vermemek için, e-Devlet Kapısı hesabınızda iki aşamalı giriş özelliğini aktif hale getirmeyi ve işlemlerinizi yalnızca ‘turkiye.gov.tr’ adresinden ve ‘e-Devlet Kapısı’ mobil uygulaması üzerinden yapmanız gerektiğini unutmayın” denildi. Bu önlemlere ek olarak şifrenizi de çok güçlü hale getirmeniz gerekiyor. Bu tür yenileme işlemlerini en fazla beş dakikada yapabilirsiniz. İşte merak edilen detaylar...

Haberin Devamı

ŞİFRE NASIL YENİLENİR?

E-Devlet şifrenizi kaybetseniz ya da unutsanız da PTT’ye veya Turksat kablo ofislerine gitmeden şifrenizi yenileyebiliyorsunuz. Bunun için şu adımları takip etmek gerekiyor:

1- turkiye.gov.tr veya e-devlet mobil uygulamasındaki giriş sayfasında bulunan ‘şifremi unuttum’ alanına tıklıyorsunuz.

2- Burada ‘şifremi hatırlamıyorum’ seçeneğini işaretledikten sonra ‘devam et’ butonuna basıyorsunuz.

3- Açılan sayfada ilk olarak ‘kimlik tipi’ seçiliyor ve buna göre istenen kişisel bilgiler dolduruluyor.

4- Sonra yine önünüze gelecek ‘devam et’ butonuna tıklamanız gerekiyor. Burada da anne ve baba adı ile doğum tarih bilgileri giriliyor ve işleme devam ediliyor.

5- Açılan sayfaya daha önce kaydedilen ve onaylanan cep telefonu numarası, başında sıfır olmadan giriliyor.

Haberin Devamı

6- Eğer numaranız ve mail adresiniz burada onaylı değilse, ‘iletişim seçeneklerim’ sayfasından doğrulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

7- Burada cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu istenen kutucuğa yazıyorsunuz.

8- Son olarak ise yeni belirlemiş olduğunuz e-Devlet şifresini girmeniz gerekiyor.

9- Şifre en az 8 karakterli ve tahmin edilmesi zor olmalı. Bunu oluştururken büyük ve küçük harflerin yanı sıra özel karakterler (*, /, ! gibi) de kullanılması gerekiyor. Bunu girdikten sonra tekrar devam et bunonuna tıklamanız gerekiyor.

10- Yeni şifreyi doğruladıktan sonra ‘çift faktörlü doğrulamayı’ aktif hale getirmeniz hesap güvenliğinizi bir adım ileri taşıyacaktır.

ÇİFT FAKTÖRLÜ DOĞRULAMA NEDİR?

Çift faktörlü kimlik doğrulama, bir hesaba oturum açarken yani giriş yaparken parolanın yanı sıra ilave bir kimlik doğrulama yönteminin kullanılmasıdır. Bu işlem, parolanız çalınsa bile yetkisiz kullanıcıların hesabınıza erişimini engellemek için ek bir güvenlik katmanı sağlar. Çift faktör, genellikle bir şifre ve bir onay kodudur. Onay kodu, SMS olarak telefonunuza gönderilebilir veya bir kimlik doğrulama uygulamasında görüntülenebilir.

NASIL YAPILIR?

* e-devlet web sitesine veya uygulamasına giriş yapıyorsunuz.

Haberin Devamı

* Sağ üst köşedeki ‘güvenlik ve ayarlar’ linkini tıklıyorsunuz.

* Burada da ‘iki aşamalı giriş işlemleri’ linklini tıklıyoruz.

* Yine bu işlem için de e-Devlet’te doğrulanmış telefon numaranız ve mail adresiniz olması gerekiyor.

* Gelen doğrulama kodunu da ilgili kutucuğa yazıyoruz ve doğrulama butonuna basıyoruz. Bu sayede iki aşamalı doğrulamayı açmış oluyoruz.

* Bu işlemi yaptıktan sonra eğer web sitesi üzerinden e-Devlet’e giriş yapacaksanız sizden hem şifre isteniyor hem de telefonunuzdaki mobil uygulamayla QR kodu okutmanız isteniyor. Bu yöntemlerle önemli kişisel