Ekonomi Eğitim ihracatında 5 milyar dolarlık hedef için iş birliği

Eğitim ihracatında 5 milyar dolarlık hedef için iş birliği

Paylaş
Eğitim ihracatında 5 milyar dolarlık hedef için iş birliği

Bugün 140’tan fazla ülkeden 310 bin uluslararası öğrenci ağırlayan Türkiye, uluslararası öğrenci sayısında dünyada ilk 10’da yer alırken, bu alanda yaklaşık 1.5 milyar dolarlık gelir elde ediyor. / Meltem Kara Söyleyenoğlu- Posta

Türkiye, eğitimde en çok uluslararası öğrenci temin eden ilk 5 ülke arasına girmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik bir işbirliğine giderek bir protokol imzaladı. Buna göre THY, uluslararası öğrencilerin ailelerine yüzde 30, yeni kayıt yaptıracak öğrenciler ve 3 aile yakınına da yüzde 20 indirim yapacak.

Haberin Devamı

350 BİN ÖĞRENCİ

HİB Yönetim Kurulu Başkanı ve THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, uluslararası öğrencilerin Türkiye’ye gelmesi noktasında THY’nin gereken desteği sağlayacağını belirterek, “Sektörümüzün 2023 yılı hedefi 350 bin uluslararası öğrenciyi Türkiye’de ağırlamak. Uluslararası öğrencilerden elde edilen geliri 2025 yılında 3 milyar dolara, 2030 yılında 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

TANITIM ELÇİSİ

Eğitim hizmetlerinin mal ihracatına da ciddi bir katkısının bulunduğunu aktaran Bolat, şunları söyledi: “Türkiye’de üniversiteyi bitiren öğrenciler, ülkelerine döndüklerinde elçimiz gibi tanıtımımızı yapıyor. Dolayısıyla bu ülkelere ürün gönderen firmalarımızın, mal ihracatçılarımızın da önlerini açıyorlar.” HİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eğitim Hizmetleri Komitesi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın da “Yaptığımız işbirliği, öğrenci sayısında yakaladığımız artışın hızını artıracaktır. Tabiri caizse Türk Hava Yolları, eğitim sektörümüzü de uçuracak” dedi.

Haberin Devamı

SIRADA ‘TÜRKÇE ÖĞREN’ KAMPANYASI VAR

THY’nin daha önce sağlık sektörüne yönelik de bir protokol imzaladığını hatırlatan Bolat, yabancıların Türkçe öğrenmesi için de kampanya yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu: “Dünyadaki Türk dizileri furyasını bir projeyle artıracağız. Çalışmayan veya emekli kadınlar için Türkiye’de bir aylık Türkçe kursları olacak. Antalya’da yapılacak bu kurslarla ‘Türk dizilerini daha kolay izlemek için Türkçe öğrenin’ mesajını vereceğiz. Ayrıca Türkçe öğrenme kanalı kurup Türkiye’yi tanıtacak programlar yapacağız.” Bolat, HİB’in hedeflerinden söz ederek, yıl sonu 90 milyar dolar ihracata ulaşacaklarını, 2025 için belirledikleri 130 milyar dolar ve üzeri ihracatı 2023’te yakalayacaklarını söyledi.