Ekonomi Ekilmeyen araziye hibe müjdesi

Ekilmeyen araziye hibe müjdesi

Paylaş
Ekilmeyen araziye hibe müjdesi

Boş bırakılan, atıl durumda olan veya nadasa bırakılan araziler tarımsal üretime kazandırılacak. Bunun için üreticiye toplam proje bedelinin yüzde 75’ine kadar hibe sağlanacak. Nasıl faydalanabilirsiniz? İşte ayrıntılar...

Türkiye’de 2021 sonu itibarıyla ekilen ve dikilen 23 milyon 763 bin hektar tarım arazisi bulunuyor. Çayır ve mera arazileriyle birlikte toplam tarım alanı da 38 milyon 380 bin hektar. Rusya ve Ukrayna savaşının da yarattığı etkiyle şimdi atıl durumdaki arazilerin tarımsal üretime kazandırılması için hibe desteği verilecek. Hububat (buğday, arpa, vb.), baklagil ve yağlı tohum (ayçiçeği, kanola, soya, aspir, vb.) ekilmesi halinde bakanlık geri ödemesiz destek sağlayacak. Atıl arazisini üretime açan çiftçilere 169 milyon lira hibeyi içeren Cumhurbaşkanı Kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

KATMA DEĞERLİ BİTKİLER

Hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimini geliştirmenin yanı sıra işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimini artırmak ve hasat sonrası kayıpları azaltmak amacıyla da destek sağlanacak. Bu kapsamda; birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesisleri kurmak, doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi gibi teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimini artırmak için de hibe verilecek.

YÜZDE 75’İ DEVLETTEN

Hibe projesi bu yıl için uygulanacak. Yatırım konularına göre hibe oranları, proje toplam bedelinin azami yüzde 75’i kadar olacak. Hibe ödemelerinden gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından aynı konuda hibe desteği sağlanan yatırımlar, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan doğrudan destekler hariç olmak üzere desteklenmeyecek. Destek ödemelerinden, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl hiçbir destek programından faydalanamayacak.

Haberin Devamı

NEREYE, NASIL BAŞVURULUR?

Yetkililer, hibe ile ilgilenen kişilerin bölgelerindeki tarım il ve ilçe müdürlüklerine giderek ayrıntılar netleştikçe bilgi alabileceklerini söylüyor.

5.5 MİLYARLIK ÖDEME

Çiftçinin mazot, gübre gibi giderlerine yönelik de destek ödemeleri var. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “5 milyar 586 milyon 398 bin 824 liralık tarımsal destekleme ödemelerini bugünden (dünden) itibaren çiftçilerimizin hesaplarına aktarmaya başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Mazot ve gübre desteği olarak 4 milyar 675 milyon 260 bin 816 lira ödeneceğini belirten Kirişci, yem bitkileri için 852 milyon 701 bin 630 lira, hububat, baklagil ve dane mısırda 48 milyon 417 bin 432 lira, sertifikalı tohum kullanımı için 5 milyon 567 bin 53 lira ve sertifikalı fidan üretiminde 4 milyon 451 bin 893 lira ödeme yapılacağını kaydetti.

Kimlik numarasının son hanesi 0-2 olanlara dün ödemeleri yapılırken, 4-6 olanlara 11 Mart Cuma günü saat 18.00’dan sonra, 8 olanlara ise 18 Mart Cuma günü saat 18.00’dan sonra ödemeleri gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

FİYATLARDAKİ YILLIK ARTIŞLAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına yönelik ‘Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri’ verilerini açıkladı. Buna göre; 2021’de buğday fiyatı yıllık yüzde 35.95 artış gösterirken, kırmızı mercimekte fiyat artışı yüzde 58.69, arpada yüzde 47.35 ve patateste de yüzde 12.37 oldu. Domatesin fiyatı yüzde 14.78, salatalığın yüzde 30.22, patlıcanın yüzde 22.15, sivri biberin yüzde 13.03 arttı. 2021’de fiyatı düşen tek sebze ise yüzde 24.86 ile kuru soğan oldu. Sofralık zeytinin fiyatı da yüzde 31.85 yükseldi.