Ekonomi EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2022! Ekim ayında kiralara ne kadar zam yapılacak? Kira artışı hesaplama örneği

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2022! Ekim ayında kiralara ne kadar zam yapılacak? Kira artışı hesaplama örneği

Paylaş
EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2022! Ekim ayında kiralara ne kadar zam yapılacak? Kira artışı hesaplama örneği

Ekim ayı kira artış oranı TÜİK’in eylül ayı TEFE TÜFE enflasyon oranlarını açıklamasının ardından hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından araştırılıyor. Kira kontratının süresi dolan ve kirasına zam yapılacak vatandaşlar en çok ‘Ekim ayı kira artış oranı ne kadar?’ ‘2022 ekim ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?’ sorularına yanıt arıyor. İşte ekim ayı kira artışı hesaplama örneği…

Ekim ayı kira artış oranı günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz dönemlerde kira artış oranı yıllık Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre hesaplanıyordu. Ancak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama ile kira artış oranına üst sınır getirdiklerini kaydetti. İşte Ekim ayı kira artış oranı ve kira artışı hesaplama örneği…

Haberin Devamı

EKİM AYI KİRA  ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Kira artış oranı her ay bir önceki ayın enflasyon rakamlarının açıklanması ile belli oluyor ve bu oran hesaplanırken, bir yıllık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) dikkate alınıyordu. Ancak hayata geçirilen yeni uygulama ile kira artış oranına taban oran getirildi. Buna göre kiralara en fazla yüzde 25 oranında zam yapılabilecek. Yani yıllık TÜFE oranı yüzde 50 bile olsa bir evin kirasına en fazla yüzde 25 oranında zam yapılacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

2022 EKİM AYINDA KİRALARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Adalet Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşılan yeni düzenlemeye göre kiralara artık en fazla yüzde 25 oranında zam yapılabilecek. Yüzde 25’in altındaki bir kira artış oranı ev sahibinin isteği dahilinde uygulanabilirken, ev sahibi yüzde 25’in üzerinde bir zam talebinde bulunamayacak.

KİRA ARTIŞI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

  • Eski kira: 2000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 2500 TL
  • Eski kira: 2500 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 3125 TL
  • Eski kira: 3000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 3750 TL
  • Eski kira: 3500 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 4375 TL
  • Eski kira: 4000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 5000 TL
  • Eski kira: 4500 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 5625 TL
  • Eski kira: 5000 TL (En fazla yüzde 25 zam) yeni kira 6250 TL