Ekonomi Ekonomideki adımlar meyvesini veriyor

Ekonomideki adımlar meyvesini veriyor

Paylaş
Ekonomideki adımlar meyvesini veriyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, seçimlerin ardından geçen 5 aylık dönemde, atılan doğru adımların sonuçlarını görmeye başladıklarını söyledi.

İTO’nun kasım ayı meclis toplantısında konuşan Avdagiç, “Uygulanan para politikasının etkisiyle, kur atakları sona ererken, ithalatta son dönemde belirgin bir yavaşlama sürecine girildiğini ve cari dengenin iyileşme yolunda olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Ekonomide dengeleme sürecinin ilk 5 ayda 5 işaret verdiğine dikkat çeken Avdagiç, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

DIŞ AÇIK HIZLA DÜŞÜYOR

“Birincisi, ithalat ağustos ayında yüzde 7, eylülde ise yüzde 15’e yakın düşüş gösterdi. Dış ticaret açığı sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 48 düşüş kaydetti. Ekim ayı ihracat rakamı da geçen yıla göre yüzde 7.4 artarak 23 milyar dolara yaklaştı. İkinci gelişme mevduat tarafında yaşandı. Son iki ay içinde TL mevduat hacmi 1 trilyon TL civarında artarken, kur korumalı mevduat (KKM) 350 milyar TL, döviz mevduatı ise 4 milyar dolar düşüş kaydetti. Üçüncü olarak toplam sanayi üretimi yıllık bazda temmuzda yüzde 7.6, ağustosta yüzde 3.1 arttı.”

ENERJİ TÜKETİMİ ARTIYOR

Sanayide kapasite kullanımının da yüzde 76-77 oranını koruduğuna vurgu yapan Avdagiç, şöyle devam etti: “Dördüncüsü, finansman pahalılaşmakla birlikte ticari taraftaki kredi büyümesi, tüketim tarafından belirgin olarak ayrışıyor. Beşinci veri de enerji kullanımına ilişkin. Türkiye’nin toplam enerji üretimi hazirandaki düşüşün ardından, 2022’nin aynı dönemine göre temmuzda yüzde 4.7, ağustosta yüzde 4.9 arttı. Enerji tüketiminin ise sırasıyla yüzde 9.5 ve yüzde 5.2 arttığı görülüyor.”

Haberin Devamı

FİYATLAR DÜZELECEK

Şekib Avdagiç, kurlarda belirsizliğin ortadan kalkmasının, bozulan fiyatlama davranışlarının hızla düzelmesine önemli katkı vereceğine inandıklarını da kaydetti. Avdagiç, ayrıca İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ve hava bombardımanının şiddetlenerek devam ettiğine de dikkat çekerek, “Bir aydır insanlığın gözü önünde bir cinayet, bir katliam, bir vahşet sergileniyor. Sicili temiz olmayan Batı dünyası, bu katliam karşısında sessiz kalmaya devam ediyor” tepkisinde bulundu.