Ekonomi Ekonominin bel kemiği KOBİ’ler girişimlerin yüzde 99.7'sini oluşturdu

Ekonominin bel kemiği KOBİ’ler girişimlerin yüzde 99.7'sini oluşturdu

Paylaş
Ekonominin bel kemiği KOBİ’ler girişimlerin yüzde 99.7'sini oluşturdu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılında toplam girişim sayısının yüzde 99.7’sini küçük ve orta büyüklükteki girişimlerin (KOBİ) oluşturduğunu açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri’ni paylaştı. Buna göre; KOBİ’ler 2022 yılında toplam girişim sayısının yüzde 99.7’sini oluşturdu. İstihdamın yüzde 70.6’sını, personel maliyetinin yüzde 47.5’ini, cironun yüzde 42’sini, üretim değerinin yüzde 36.3’ünü ve faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 36.4’ünü oluşturdu.

Haberin Devamı

TİCARETTE ÖNE ÇIKTILAR

TÜİK’in istatistiklerinde ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflamasına göre, 2022 yılında KOBİ’lerin; yüzde 36.1’i toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe faaliyet gösterirken, yüzde 15.2’si ulaştırma ve depolama sektöründe, yüzde 12.2’si ise imalat sanayi sektöründe faaliyet gösterdi.

346 BİN TL KATMA DEĞER

KOBİ girişimleri için 2009 yılında çalışan başına ortalama katma değer 15 bin TL iken, 2022 yılında bu değer 155 bin TL oldu. KOBİ grupları içinde 2009 ve 2022 yılları için en yüksek çalışan başına katma değer sırasıyla 29 bin TL ve 346 bin TL ile orta ölçekli girişimlerde gerçekleşirken, aynı yıllar için bu değerler küçük ölçekli girişimler için sırasıyla 19 bin TL ve 179 bin TL, mikro ölçekli girişimler için ise 8 bin TL ve 52 bin TL olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

İHRACATIN YÜZDE 31.6’SI

2022 yılına ilişkin toplam ihracatın yüzde 31.6’sı, ithalatın ise yüzde 15.4’ü KOBİ’ler tarafından gerçekleştirildi. 2022 yılı toplam ihracatta; mikro ölçekli girişimlerin payı yüzde 2.4, küçük ölçekli girişimlerin payı yüzde 11.9, orta ölçekli girişimlerin payı yüzde 17.3 oldu. Büyük ölçekli girişimlerin payı ise yüzde 68.4 olarak gerçekleşti. KOBİ’lerin ihracatının yüzde 60.4’ü ticaret sektöründe, yüzde 34.5’i sanayi sektöründe gerçekleştirildi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ SATICILARDAN 9 AYDA 3 MİLYAR TL’LİK TİCARET HACMİ

Hepsiburada, 6 Şubat 2023 ve sonrasında gerçekleşen depremlerden etkilenen 11 ilde sürdürülebilir, kalıcı refahın sağlanmasını desteklemek için hayata geçirdiği “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” programının Mart-Kasım 2023 dönemini kapsayan 9 aylık sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre bölgedeki KOBİ ve esnafın platform üzerinden ticaret hacmi 3 milyar TL oldu. 9 ayda bölgede 2400 yeni işletme ise e-ticarete başladı.

HEDEF 10 MİLYAR TL

Programla girişimci kadın ve kadın kooperatifleri için özel destekler verilirken, 3172 girişimci kadın ile kadın kooperatifinin 9 ayda gerçekleşen ticaret hacmi 174 milyon TL’ye ulaştı. Program ile bölgedeki 16 bine ulaşan KOBİ ve esnaf Hepsiburada´nın teknoloji, ticaret, lojistik ve pazarlama imkânlarıyla desteklenirken, iki yıl içinde bölgeden tüm Türkiye´ye ve dünyaya toplam 10 milyar TL´lik satış hacmi yaratılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

MADDİ KAYBA NEDEN OLABİLİYOR

Günümüzde dijitalleşme ile birlikte siber güvenlik, bireylerden büyük kuruluşlara kadar herkes için kritik bir önem taşımaya başladı. Özellikle KOBİ’lerin çoğunluğu, dijital sistemlerinin uça uca güvenliğini sağlayacak iş gücüne ve teknolojiye sahip olmadığı için siber saldırılar yaşayabiliyor. Bu saldırılar sonrasında da maddi ve manevi kayba uğruyor, hatta iflas gibi durumlarla karşılaşabiliyorlar. Sadece büyük ölçekli şirketlerin değil küçük işletmelerin de risk altında olduğunu ifade eden Timus Siber Güvenlik Türkiye Ülke Müdürü Artuğ Tikiç, “Güçlü şifreler kullanmak, güvenilir anti-virüs programlarına sahip olmak, güncel yazılımları kullanmak gibi temel adımlar, kişisel siber güvenliği sağlamak için atılması gereken temel adımlar arasında yer alıyor” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

AKBANK’TAN KOBİ’LERE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

KOBİ’lerin çözüm ortağı olmayı hedefleyen Akbank, Türkiye genelinde yaklaşık 650 şubede, 1.200’ü aşkın uzman müşteri temsilcisiyle KOBİ’lere hizmet veriyor. Dijitalleşmeyi ve sürdürülebilirliği odağına alan Akbank KOBİ Bankacılığı, 2024’te de KOBİ’lere kapsayıcı çözümler sunmaya devam edecek. KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz ile yaptığımız röportajda, bu başarının arkasındaki stratejik adımları ve gelecek hedeflerini konuştuk.

KOBİ Bankacılığı alanındaki önceliklerinizden birinin dijitalleşme olduğunu biliyoruz. Bu alanda nasıl bir yaklaşım ve gelişim sergiliyorsunuz?

Akbank olarak ihracat, üretim ve istihdam alanları başta olmak üzere ekonomimizin gelişiminde kritik bir rol oynayan KOBİ’lerin gelişimi için çalışmayı temel bir sorumluluk olarak görüyoruz. Günümüz koşullarında KOBİ’lerin yerel ve uluslararası pazarda rekabet avantajı kazanmaları ve ekosistemde güçlü bir oyuncu olabilmeleri için dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin kritik öneminin farkındayız. Bu doğrultudaki hedeflerini gerçekleştirmek üzere ihtiyaç duydukları finansal kaynağı onlara yenilikçi ve katma değerli çözümler aracılığıyla sunmaya odaklanıyoruz. Bu bilinçle, 2022 yılında sektörümüze önemli yenilikler getiren KOBİ hareketimizi başlattık. Bu hareketin bir parçası olan Tüzel Dijital Dönüşüm Projesi ile şu anda Akbank mobil üzerinden POS, Ticari Kredi Kartı veya Ticari Kredi başvurusu yapan KOBİ’lerimiz, tek ürün yerine birden fazla ürün ve bankacılık dışı avantajları içeren 16 farklı paketten anında yararlanabiliyor. 2023 yılında paket yapısına ek olarak Ticari Artı Para ve Elektronik Teminat Mektubu ürünlerini de müşterilerimizin Akbank Mobil aracılığı ile alabilmelerini sağladık. Yaptığımız geliştirme ile müşterilerimizin kredi ve otomatik fatura gibi ürünlere şube dışı kanallar üzerinden ulaşmalarını sağladık. Müşterilerimiz de çoğunluklu olarak bu kanalı tercih eder konuma geldi. Ayrıca bu sene TÜRKONFED ev sahipliğinde, bizim de Akbank olarak ana sponsorlarından biri olduğumuz Dijital Anadolu toplantılarını düzenledik. Bu toplantılarda KOBİ’ler için dijital bankacılık çözümleri, sanayide dijital dönüşüm, KOBİ’ler için dijital pazarlama ve markalaşma gibi konulara değinip, KOBİ’lerimizin yanlarında oluyoruz.

Haberin Devamı

Kadın KOBİ’ler için başlatılan destek programları hakkında bilgi verir misiniz?

Kadın işletme sahibi ve girişimcileri desteklemek ve onların finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere, EBRD ve KGF ile harekete geçtik. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı kapsamında 100 milyon dolar EBRD kaynağı ve yüzde 80 KGF teminat desteği ile “Kadın KOBİ Paketi”mizi teminat yaratmakta güçlük çeken, kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ’lerimize sunduk. Bu paket ile hem teminat sorununa çözüm getiriyor hem de finansman ihtiyacı karşılandıktan sonra ihtiyaç duyulan mentörlük, danışmanlık ve eğitimleri de ücretsiz olarak veriyoruz. Finansal ve finansal olmayan ürün/ hizmetlerimizle müşteri bazımızı genişleterek, aktif kadın KOBİ sayımızı yüzde 50 artırdık. 2024 yılında daha fazla kadın girişimcimizin ücretsiz faydalanmasını sağlayacak bir mentörlük modeline geçme hedefiyle 19 Kasım Dünya Kadın Girişimcilik Günü’nde Turkishwin ile Binyaprak Kadın Girişimci Mentörlük Programı’nı duyurduk. Bu programla, hem toplumsal fayda sağlayıp hem de farklı illerdeki 100 kadın girişimciye deneyimli mentörlerle birlikte çalışma fırsatı sunuyoruz.

360 DERECE TASARLANMIŞ HİZMET

Girişim Bankacılığı ve teknoloji girişimcileri için başlattığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Akbank Girişim Bankacılığı çatısı altında İstanbul ve Ankara illerinde faaliyet gösteren teknoloji girişimlerinin ve start-up’ların, kuruluş aşamasından globale açılımına kadarki tüm aşamalarında yanlarında yer alıyoruz. Özel kredi seçenekleri, kredi onay süreçleri, yurt içi ve yurt dışı şirket kurulumu ve büyüme desteği, proje ve hibe danışmanlığı gibi Akbanklı girişimcilerin ihtiyaçlarına yönelik 360 derece tasarlanmış hizmetlere sahibiz. Teknoloji girişimleri ve startup’lara hızlı ve odaklı erişmek amacıyla 8 Teknopark ve Teknokent, 6 hızlandırma ve kuluçka merkezi ve 1 kitle fonlama platformu ile iş birliği sağladık. 4 farklı platform üyeliği sayesinde hedef kitlemize özel filtreleme sistemi ile potansiyel müşterilerimizi keşfetmeye devam ediyoruz.

TEKNOGİRİŞİMCİLERE DESTEK

Akbanklı teknogirişimcilere Teknopark ve Teknokent’lerde faaliyet gösteren girişimlerin kira ve Ar-Ge proje bedeli ödemelerine chippara desteği, sanal POS’ta avantajlı komisyon oranları, özel maaş anlaşmaları, TÜBİTAK, KOSGEB, AB hibe ve fon desteklerinden yararlanan girişimlere özel teminat mektubu oranları, sıfır faizli artı para gibi birçok ürün paketi ile ihtiyaç duydukları bankacılık ürün ve servisleri sunmaya başladık. Bankacılık ürün ve hizmet gruplarının yanında bankacılık dışı hizmetler olarak farklılaştığımız Beyond Banking avantajlarını girişimcilerimiz ile buluşturuyoruz. Mükellef ve Workhy’den yurt içi ve yurt dışı şirket kurulumu ve büyüme desteği, Microsoft üzerinden Azure bulut kredisi desteği, Kolektif House’tan ortak ve esnek ofis kullanımı, Usemagnetiq’ten dijital pazarlama desteği, Paraşüt’ten ön muhasebe çözümü ve e-fatura hizmeti, Aköde üzerinden e-ticaret ödeme altyapısı, Malogra’dan proje ve hibe danışmanlığı ve MG Legal’den hukuk danışmanlığı gibi birçok hizmetten girişimcilerimiz özel ve indirimli olarak faydalanıyor. 2024 yılı içerisinde Girişim Bankacılığı kapsamındaki yaygınlaştırma ve kapsam genişletme çalışmalarımız ivmelenerek devam edecek.