Ekonomi Elektrik ihtiyacına 'Güneş' yetişti

Elektrik ihtiyacına 'Güneş' yetişti

Paylaş

10 ilde büyük yıkıma sebep olan iki depremin ardından tüm imkanlar seferber edilirken, çadır ve konteyner kentlerde yaşamaya başlayan depremzedelerin şarj ve aydınlatma gibi acil elektrik ihtiyaçları için de çözümler üretiliyor. Bunların başında off-grid yani şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemleri geliyor. Herhangi bir elektrik şebekesine bağlı olmayan bu güneş enerjisi sistemleri sayesinde telefonlar, bilgisayarlar, powerbank’ler şarj edilebiliyor, elektrikli ısıtıcılar gibi küçük ama deprem bölgesi için hayati öneme sahip aletler kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

TELEFON, ISITICI, AMPUL

Şebekeye bağlı olmayan akülü yani depolamalı mikro güneş sistemleriyle ilgili bilgi veren Solar 3GW’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, bu sistemlerin güneş paneli, regülatör, inverter ve aküden oluştuğunu söyledi. Bu sistem sayesinde güneşten elde edilen enerjinin cihaza aktarıldığını belirten Turhan, “O anda sisteme bir cihaz bağlı değilse ya da sistem fazla enerji üretirse aküye depolanabiliyor. Bu sistemle telefon, bilgisayar, ısıtıcı ya da led ampüller kolaylıkla şarj edilebiliyor” dedi.

DEPOLAMA YAPILABİLİYOR

Aküde depolanan enerjinin daha sonra örneğin gece ihtiyaç duyulduğunda kullanılabildiğini vurgulayan Turhan, “Bu sistemler açık ve güneşli bir günde daha fazla enerji üretebiliyor. Ancak örneğin, kapalı yani bulutlu bir günse sistem tam kapasitesinin yüzde 10’unda çalışabilir yani gece olmadığı ve aydınlık devam ettiği sürece üretim az da olsa devam eder. Zaten sistemlerin içinde bulunan akü de bu gibi durumların önüne geçmek için kullanılıyor. Böylece güneşli günlerde depolama yapılabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

KONTEYNERLERİN ETRAFINA

Deprem bölgesindeki ekiplerin çadırların ve konteynerlerin etrafına bu sistemleri kurduğunu belirten Turhan, şunları söyledi: “Sektörümüzün tüm paydaşları deprem bölgesine maddi-manevi desteğin dışında personel ve ekipman desteği de sundu. Ayrıca çadır kentler gibi toplanmaların olduğu alanlara şebekeye bağlı olmayan akülü yani depolamalı mikro güneş sistemleri kurulmaya başlandı. Sektörümüz konteyner kentlere güneş sistemi kurmak için de kurumlarla temas halinde.”

TÜM SEKTÖR TEYAKKUZDA

Öte yandan tüm enerji sektörünün herhangi bir enerji krizi yaşanmaması için canla başla çalıştığını belirten Turhan, şöyle devam etti: “Kış şartlarında elektrik santrali işletmek oldukça zordur. Buna rağmen çok büyük bir seferberlik var. Birçok şirket personelinin yüzde 30-40’ını deprem bölgesine aktardı. Gidenler çok zorlu koşullar altında çalışırken, kalanlar da tüm Türkiye’nin enerjisi için iki kişilik çalışıyor.”

ANTAKYA’DA KURULUM BAŞLADI

Haberin Devamı

Depremden en çok zarar gören illerden biri olan Hatay’ın Antakya ilçesinde panel kurulumuna başladıklarını dile getiren Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök de “Şu anda bu paneller, vatandaşların kendi ihtiyacını karşılama amacıyla kurulduğu için herhangi bir bürokratik izne tabi olmadan panel yerleşimi yapabiliyoruz. Bu da işlerin oldukça hızlı ilerlemesini sağlıyor” dedi. Bölgede hem güneş panellerinin hem de portatif güneş enerjisi çözümlerinin kurulduğunu ifade eden Özkök, “Paneller çadır kentlerin etrafına ya da konteyner üzerine kurulabiliyor. Kurulum için düz bir zemin yeterli. Çok pratik bir şekilde ilerliyoruz. Son birkaç gündür bölgede hava güneşli olduğu için bu sistemlerden oldukça faydalanabiliyoruz” diye konuştu.

DERNEKLERDEN ORTAK ÇAĞRI

Tüm güneş sektörü, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED), Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ile Enerji Yatırımcıları Derneği’nin (GÜYAD) öncülüğünde harekete geçti. Sektörden yüzlerce firmanın, bölge halkı için ayni, nakdi yardımlarda bulunmasının yanı sıra, deprem bölgelerinde bulunan konteyner, çadır vb. yerlerin aydınlatma ve telefon şarj ihtiyaçlarını karşılamak üzere şebekeden bağımsız Paket Enerji Sistemleri oluşturması kararlaştırıldı. Bu kapsamda deprem bölgesi için; güneş paneli, off-grid inverter, batarya ve şarj cihazı gibi ürünleri temin edebilecek sektör paydaşlarının info@gunder.org.tr’den iletişime geçerek bu ürünleri hızlıca bölgeye ulaştırması hedefleniyor. 

Haberin Devamı