Ekonomi Elektrikli araçlar için kritik adım! Şarj etmek için...

Elektrikli araçlar için kritik adım! Şarj etmek için...

Paylaş
Elektrikli araçlar için kritik adım! Şarj etmek için...

Geçtiğimiz hafta, elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarına, yatırım bedelinin yüzde 75’ine ve 20 milyon TL’ye kadar geri ödemesiz destek açıklanmıştı. Bu teşviklerin ardından, dün de şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması, şarj ağı ve şarj ağına bağlı şarj istasyonlarının işletilmesi ile şarj hizmetinin sunulmasına ilişkin esaslar belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre; şarj hizmeti fiyatını işletmeci serbestçe belirleyebilecek. Şarj hizmeti fiyatı, elektrikli araca aktarımı yapılan birim enerji fiyatı (TL/kWh) cinsinden uygulanacak.

Haberin Devamı

Rezervasyon parası iade

Fiyatlar internet sayfası, dijital mecralar ile şarj istasyonlarından da erişilebilecek şekilde eş zamanlı olarak ilan edilecek. İşletmelere en fazla 49 yıla kadar şarj istasyonu lisansı verilecek. Lisans alan işletmeci 6 ay içinde en az 5 ilçede, en az 50 şarj ünitesi kuracak. Şarj işletmecisi tarafından sunulan rezervasyon hizmeti kapsamında kullanıcıdan ücret alınması halinde, bu ücret ilgili rezervasyon kapsamında kullanıcının şarj hizmetini almasından sonra iade edilecek. Şarj hizmetinin tamamlandığına ilişkin kullanıcıya bilgi verilmesi şartıyla şarj istasyonundan ayrılmayan kullanıcılardan ilave bedel alınabilecek.

3500 istasyon var

Türkiye’de 3 bin 500’e yakın şarj istasyonu bulunuyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye’de 2021’de 2 bin 846 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yıl ise 844 adetti. Bu yılın ocak-şubat döneminde ise Türkiye’de 435 elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Togg’un yollara çıkmasının ardından 2030’a kadar Türkiye’de 300 bin adet şarj istasyonuna ulaşılması bekleniyor.

Haberin Devamı