Ekonomi Elektrikli araçlar kilometrede 67 kuruş yakacak

Elektrikli araçlar kilometrede 67 kuruş yakacak

Paylaş
Elektrikli araçlar kilometrede 67 kuruş yakacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), şirketlere elektrikli araç şarj ağı işletmeci lisansı vermeye devam ediyor. 18 Nisan 2022 itibarıyla lisans başvurularını almaya başlayan EPDK, bugüne kadar elektrikli araç şarj ağı işletimine yönelik 14 adet lisans verdi.

Lisansların artmasıyla elektrikli araç sahipleri ev, işyeri, istasyon, otopark gibi birçok noktadan şarj hizmeti alabilecek. Böylece benzin ve dizel yakıtlı araçlara nazaran daha ekonomik bir yolculuk yapma imkanına kavuşacak.

Haberin Devamı

EPDK TAKİP EDECEK

Lisans alan tüm şirketlerin kurdukları ve işlettikleri halka açık şarj istasyonlarının fiyat, konum, güç, ünite gibi bilgileri ise EPDK tarafından Serbest Erişim Platformu üzerinden elektrikli araç sahipleriyle paylaşılacak. Bu sayede vatandaşlar diledikleri noktaya sorunsuz bir seyahat yapabilecek. Şarj istasyonlarında verilen şarj hizmetinin fiyatlandırılması, oluşan yakıt maliyetlerinin dizel ve benzin maliyetleriyle karşılaştırılması da EPDK tarafından takip edilecek.

EVDE ŞARJ İMKANI

Araçlar evde de şarj edilebilecek. Evde yapılan şarjda kullanılan elektrik, mesken tarifesi üzerinden fiyatlandırılırken, işyerinde veya halka açık ticari bir alanda ticarethanesi tarifesi üzerinden fiyatlandırılacak. Haziran 2022 fiyatlarına göre ortalama şarj hizmeti fiyatları esas alındığında, elektrikli araç, AC (22 kW) ünitelerden şarj edildiğinde kilometre (km) başına, dizele göre 114 kuruş, benzine göre 125 kuruş; DC (50 kW-hızlı şarj) ünitelerden şarj edildiğindeyse dizele göre 50 kuruş, benzine göre 61 kuruş avantaj sağlıyor.

Haberin Devamı

YILDA ORTALAMA 13 BİN KM YOL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bir binek araç Türkiye’de yılda ortalama 13 bin km yol yapıyor. Toplam şarjın yüzde 80’inin evde, yüzde 20’sinin halka açık alanlarda yapıldığı durumda ve Haziran 2022 fiyatları baz alındığında; yaklaşık olarak bir elektrikli aracın yıllık şarj maliyeti ise şu şekilde gerçekleşiyor:

EVDE YAPILAN ŞARJ: 10.400 kmx47.5 kuruş = 4.940 TL (47.5 kuruş, bir elektrikli aracın 100 km’de ortalama 22 kWh kullandığı varsayımı ve mesken en yüksek kademe elektrik tarifesi olan 2.16 TL/kWh’ın çarpımı olarak hesaplandı.)

HALKA AÇIK ALANLARDA: 2.600 kmx145 kuruş = 3.770 TL (145 kuruş, DC 50 kW üniteden ortalama şarj fiyatı olarak hesaplandı). Bu hesaplamaya dayanarak 8 bin 710 TL maliyet oluşuyor. Bu sayede elektrikli bir araç kullanıcısı yıllık ortalama km başına 7 kuruş harcayarak seyahat edebiliyor.

TOGG DA YETKİYİ ALDI

Türkiye’nin otomobili Togg 2023’te yollara çıkmaya hazırlanırken, elektrikli araçlarla ilgili gereken adımlar da atılmaya devam ediyor. Bu kapsamda Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, EPDK’dan şarj ağı işletme lisansı aldı. Böylece Togg’un da aralarında yer aldığı lisans sahibi şirketler şarj istasyonu kurma ve işletme hakkını elde etmiş oldu. Önümüzdeki dönemde sayısı artacak şarj istasyonları ile yerli otomobil Togg dahil birçok elektrikli araç ile gerek şehir içi ve gerekse şehirlerarası yollarda rahatlıkla seyahat edilebilecek.

Haberin Devamı

Togg’un yanı sıra Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri AŞ, Astor Enerji AŞ, WAT Mobilite Çözümleri Teknoloji ve Ticaret AŞ, Şarjon Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri Ticaret AŞ, EVS Elektrikli Şarj Sistemleri San. ve Tic. AŞ., CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi AŞ, ZES Dijital Ticaret AŞ, Şarjet Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, Armatec Enerji ve İnşaat Limited Şirketi, Rhg Enertürk Enerji Üretim ve Ticaret AŞ, Kalyon Electrical Vehicle Enerji Yatırım AŞ, FCTR Elektrikli Araçlar Enerji Teknolojileri ve Hizmetleri AŞ ve En Yakıt AŞ şarj ağı işletmeci lisansı aldı.

Haberin Devamı