EkonomiElektrikli araçlarda güvenliği ihmal etmeyin

Elektrikli araçlarda güvenliği ihmal etmeyin

Paylaş
Elektrikli araçlarda güvenliği ihmal etmeyin

Uygun olmayan altyapı ve yetersiz kapasiteler ortak alanlarda yapılan şarj dolumlarında yangın ihtimalini gündeme getirebilir. Uzmanlar araç sahiplerinin riski minimuma indirmek için önlem almaları gerektiğini söylüyor.

Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran, Konya’nın yüzölçümü büyüklüğündeki Hollanda’da 30 bin adet soket varken Türkiye’de bu sayının 8-9 bin adet arasında olduğunu belirtiyor. Tezbaşaran, elektrikli araç sahiplerinin şarj istasyonu yetersizliğinden kaynaklı olarak yeni çözümler bulmaya ve oturdukları sitelerdeki otopark alanlarına hat çekerek araçlarını şarj etme eğilimine girmeye başladığını vurguluyor. Tezbaşaran, şöyle devam ediyor:

Haberin Devamı

RİSKİ İYİ ANLAMAK GEREKİYOR

“Sitelerde bulunan elektrik tesisatları, trafo kapasitesi ve altyapı şu an bu talebi karşılayacak durumda mı bilmiyoruz. Uygun olmayan altyapı ve yetersiz kapasiteler ortak alanlarda yapılan şarj dolumları esnasında yangın çıkmasına neden olabiliyor. Bunun dünyada yaşanmış örnekleri de mevcut. Bir elektrikli araç yangını kapalı bir alanda etrafındaki onlarca aracı da hasarlı hale getirebiliyor. Dolayısıyla riski iyi anlamak ve farkındalığı artıracak çözümler üretmek de önemli.”

ÖZEL BİR SEÇENEK HAZIRLANDI

Elektrikli araç sahipliğinin arttığını ancak bu araçlara özel olarak Türkiye’de geliştirilmiş bir kasko seçeneği bulunmadığını söyleyen Tezbaşaran, şunları söylüyor:

Haberin Devamı

“Elektrikli araçların kendilerine özel riskleri ve ihtiyaçları var. Bu risk ve ihtiyaçlara yönelik tüm teminat, asistans ve acı noktalarını kapsayacak şekilde bir ürün yaratılması gerekiyordu. Biz de e-kasko çıkarttık ve müşterilerimize 360 derece koruma sağlayacak çözümler ürettik. Örneğin e-kasko, yanlış şarj dolumu durumunda oluşabilecek hasarları karşılayan, aracın tamir olacağı servise mesafe sınırsız çekim sağlayan, şarj ekipmanlarının çalınması durumunu güvence altına alan, bataryayı muafiyetsiz koruyan pek çok teminat seçeneği sunuyor. Müşteriler aynı zamanda Türkiye’nin en hızlı ve en büyük e-şarj istasyon ağı Eşarj’dan yüzde 10 indirim avantajı da elde ediyor. Müşterilerden duyduğumuz en büyük dezavantaj aracın pilinin biterek yolda kalmasıydı. Bu kasko poliçesi ile bu tedirginliği de ortadan kaldırmış olduk. Aracın sürüş esnasında şarjının bitmesi durumunda İstanbul ili özelinde yerinde şarj hizmeti sağlıyoruz.”

Elektrikli araçlarda güvenliği ihmal etmeyin

BATARYA EN ÖNEMLİ UNSUR

Günümüzde elektrikli araçlarda oluşan maliyetlerin yüzde 50-60 kadarının bataryadan geldiğini belirten Tezbaşaran, “Pil muafiyetini kaldırarak müşterilerimizin poliçelerinde tam koruma almasını sağladık. Bu açıdan bakıldığında pil muafiyeti olan standart kasko poliçesi alan elektrikli araç sahibi aldığı poliçedeki pil muafiyet oranına göre aracının sadece yüzde 10-15’i aşağı bir değerde tazminat alabilecek. Bu tazminat oranları da sektördeki uygulamalara göre her yıl (aracın yaşı -muafiyet oranına göre) yükselmekte” diyor.

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİDE ZAMAN VE BAKIM MALİYETİ

Elektrikli araçlarda arızalanacak parça sayısı motorlu araçlara kıyasla çok az. Dolayısıyla araç hasarlanmadığı sürece bakım maliyetleri motorlu araçlara kıyasla daha düşük. Elektrikli araçlarda yazılımsal problem çıkma ihtimalinin daha yüksek olduğunu aktaran Tezbaşaran, “Ülkemizde elektrikli araçlar için her ilde tamir ya da bakım hizmeti verebilecek servis olanağı bulunmuyor. Tüketiciler buna dikkat etmeli. Biz bu gerçeği göz önünde bulundurarak ciddi maliyet avantajı sunan yol yardım hizmetimizi e-kasko ürünümüze dahil ettik. Km sınırsız çekim hizmeti ile müşterimizin elektrikli aracı ülkemizin neresinde hasarlanır ise tamir olacağı servisine kadar çekim hizmetini poliçemizde sunuyoruz. Mobil şarj da önemli bir konu. Biz aracın olduğu yerde şarj etmesini sağlayarak zaman maliyetinden tüketiciyi muaf kılıyoruz. Ayrıca ürünümüzle bazı süreçlerde elektrikli araçlar için çekici araçlara yüklenirken yaşanacak hasar ihtimalini de ortadan kaldırıyoruz” diye konuşuyor.

Haberin Devamı