Ekonomi Elektronik harp alanında dünyada öncüyüz

Elektronik harp alanında dünyada öncüyüz

Paylaş
Elektronik harp alanında dünyada öncüyüz

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Ankara’da düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısında 2023 yılında yapılanları özetledi ve bu yıl atılacak adımları paylaştı. Görgün, “Türk savunma sanayii bugün; Başkanlığımız koordinasyonunda tasarımdan seri üretime, Ar-Ge ve inovasyondan sanayileşmeye, yürüttüğü proje faaliyetleriyle tüm güvenlik birimlerimizin ihtiyaçlarını, yerli ve milli imkanlarla en etkin biçimde karşılamak için çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

YÜZDE 80 YERLİLİK ORANI

Haberin Devamı

Son dönemde savunma sanayiinde yüzde 80 yerlilik oranı yakalandı. Görgün de “Savunma başlığı 3 bin 500’ü aşkın firmasıyla ülkemiz ekonomisine en yüksek katkıyı veren sektörlerden biri haline geldi. Bu kapsamda yürütülen 850’yi aşkın sayıda proje ve diğer ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada savunma ve havacılık sanayii ihracat rakamımız 2023 yılında yüzde 27’lik artışla 5.5 milyar dolara ulaştı” diye konuştu. Görgün ayrıca, “Elektronik harp alanında dünyada öncü olan ülkemiz, kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkeden biridir” diye belirtti.

185 ÜLKEYE İHRACAT

“Bu inovasyon kültürü ile günümüzde ülkemiz İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden birisi” diyen Haluk Görgün, şunları söyledi: “İnsansız hava araçları başta olmak üzere, helikopterler, kara araçları, deniz araçları, silah ve mühimmatlar, füze sistemleri, elektronik sistemler ve radar sistemleri üreten firmalarımız 2023 yılında toplam değeri 10.2 milyar doları aşan sözleşmeler imzaladılar. Savunma sanayiimiz son 10 yıl içinde dünyanın dört bir yanına, farklı coğrafyalarda 185 ülkeye 230 çeşit ürün ihraç etti.”

Haberin Devamı

KAAN İLK UÇUŞUNU YAPACAK

Görgün, çok kritik olarak gördüğü şu bilgileri paylaştı:

* Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG ANADOLU’yu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettik.
* ANKA-3 Muharip İnsansız Uçağımız ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
* İlk jet motorlu uçağımız olan HÜRJET ilk uçuşunu yaptı.
* Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
* Yerli ve millî ilk helikopterimiz GÖKBEY, yerli motorumuz TS1400 ile ilk uçuşunu yaptı.
* Yeni Altay tankları askeri testleri tamamlanmak üzere Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettik.
* Türk Silahlı Kuvvetleri entanverindeki kara araçlarına entegrasyonu için ilk seri üretim yerli ve milli motorumuz TUNA’nın ilk sevkiyatı yapıldı.

2024 YILI HEDEFLERİ VE PROJELER

* Milli Muharip Uçağımız KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirecek.
* MİLGEM 5. Gemi Tedariki Projesi kapsamında, İ Sınıfı Fırkateynlerin ilkini teslim edeceğiz.
* Tekamül Jet Eğitim Uçağımız HÜRJET ilk uçuşunu gerçekleştirecek.
* Elektronik Harp Komuta, Kontrol ve Koordinasyon Sistemi Projesi kapsamında 10 adet araç geçici kabulü tamamlanıp teslimini gerçekleştireceğiz.
* Havadan İhbar Kontrol Uçağı Elektronik Destek Tedbirleri Geliştirmesi Projesi kapsamında, millî imkanlarla geliştirilen bir Radar ED sistemini ilk defa HİK platformlarına entegre edeceğiz.
* Yeni Nesil EO/IR Hedefleme Sistemi (ASELFLIR-500) Geliştirme Projesi kapsamında 1 adet prototip kabulü ve teslimatını gerçekleştireceğiz.
* ALTAY tankında kullanılması hedeflenen yerli ve millî motorun fabrika kabul faaliyetini gerçekleştireceğiz.
* TEKNOFEST, ROBOİK ve Siber Güvenlik yarışmaları ile gençlere ve yeni girişimcilere desteklerimiz devam edecek.

Haberin Devamı