Ekonomi Emekli maaşına zam sonrası flaş tahmin! Bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Uzman yanıtladı

Emekli maaşına zam sonrası flaş tahmin! Bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Uzman yanıtladı

Paylaş
Emekli maaşına zam sonrası flaş tahmin! Bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Uzman yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en düşük emekli maaşının 7.500 TL olacağını duyurmasının ardından gözler asgari ücret zammına ve bayram ikramiyesindeki artışa çevrildi. Yüksek emekli maaşı alanlar düzenlemeden faydalanacak mı? EYT'liler Ramazan Bayramı'nda bayram ikramiyesi alacak mı? İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, emekli maaşı, asgari ücret ve EYT'lilerin bayram ikramiyesiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Büşra Özbelli Posta.com.tr Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emekli maaşlarıyla ilgili zam sinyalini bu hafta başında vermişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise canlı yayında emekli maaşına yapılan zam müjdesini duyurdu. Peki, yüksek emekli maaşı alanların ücretinde bir artış olacak mı? Bayram ikramiyesi bu yıl ne kadar olacak? EYT'liler bayram ikramiyesi alacak mı? Merak edilen sorulara yanıt veren İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, asgari ücretle ilgili beklentileri de anlattı.

Haberin Devamı

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, "Hem dünya genelinde hem de Türkiye genelinde durdurulamayan bir enflasyon var. Emeklilerin çok uzun süredir, en düşük emekli maaşının asgari ücrete endekslenmesi ile ilgili bir talepleri vardı. Sene başında emekli maaşı normal şartlarda 3.500 TL olacaktı. Sonra Cumhurbaşkanımız 'Devletin tüm imkanlarını kullanarak yüzde otuzluk bir artışla emekli maaşını 5.500 liraya yaptık' demişti. Üzerinden daha 2 ay geçmeden emekli maaşları enflasyon karşısında oldukça düşük seviyeye geldi." ifadelerini kullandı.

"Seçim ekonomisinin olduğu yıllarda bu tarz artış hamlelerinin gelmesi olası beklentiler içerisindeydi." diyen Mert Nayır, "Bu ay itibariyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın da (EYT) dahil olmaları üzerine 4.7 milyon emeklimiz en düşük emekli maaşı olan 5.500 lirayı alıyordu. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu müjdeye göre, bu maaş 7.500 liraya çıkarıldı. Yani en düşük emekli maaşı 7.500 lira olacak." diye konuştu.

Haberin Devamı

Emekli maaşlarına yapılan artış 4. 7 milyon vatandaşı ilgilendiren bir gelişme. Ancak şimdi yüksek maaş alan diğer emeklilerin de gözü kulağı çevrildi. Onların maaşına ne yapılacak? Örneğin 10.000 TL emekli maaşı alan birinde bir artış olacak mı? Yoksa bu zam sadece en düşük kademeye mi uygulanacak? 

Mert Nayır, merak edilen konuyla ilgili "En düşük kademeye uygulandığı noktada, hayatı boyunca yüksekten prim yatıran ve emekli maaşı daha yüksek olsun diye SGK'ya prim yatıran kişilere bir haksızlık olacak. O yüzden diğer emekli maaşı alan kişiler de bu kadar yüksek oranda olmasa bile bir intibak düzenlemesi yapılmasını bekliyor." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?

Mert Nayır, emekli maaşına yapılan zammın ardından asgari ücretli vatandaşların beklentisini anlattı.

Elimizde 8.500 liralık bir asgari ücretimiz var. 7.500 liralık en düşük emekli maaşı var. Aradaki makas aslında biraz azalmış oldu. Tabii bu durum bazı problemler yüklüyor. Şimdi asgari ücretle çalışan vatandaşımız dün itibariyle şöyle bir tepkiyle geliyor, 'Evde oturan emekli maaşı alan kişiler 7.500 TL alacak, tehlikeli işlerde, ağır sanayide çalışan 10 milyona yakın vatandaş 8.500 lirayla geçinmek zorunda kalacak. Emekliyi vuran enflasyon oranı asgari ücretliyi vurmuyor mu?' Bu tepkiler de tabii ki "Temmuz'da bir asgari ücret zammı olacak mı, olmayacak mı?" sorusunu bir kez daha gündeme getirecek.

"GÖZLER TEMMUZ AYINDAKİ TOPLANTIYA DÖNECEK"

Çalışma Bakanı, "Olağanüstü şartlar oluşursa tekrardan oturup bu konuyu ilgili değerlendiririz" demişti. 

Mert Nayır, emekli maaşına yapılan bu artışın asgari ücretliye de bir zam yapılacağı olasılığını yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Sigortalı olarak çalışan, asgari ücretli çalışan ve maaşlı çalışan milyonların gözü kulağının yine Temmuz ayındaki asgari ücret toplantısına döneceğini ifade etti.

Haberin Devamı

BAYRAM İKRAMİYLERİ NE KADAR OLACAK?

Bayram ikramiyleriyle ilgili tahminini açıklayan Mert Nayır "Her 2 bayramda da 1.000 TL olarak başlayan bayram ikramiyeleri geçtiğimiz yıllar içerisinde hiç artışa uğramadı. Sadece 100 liralık bir artışa uğradı. Bir kurbanlığın fiyatının ne kadar arttığı göz önünde bulundurulursa; bu 1.100 liralık bayram ikramiyesi artık sadece birkaç kilo ete yeten bir para haline geldi. İkramiye için bayram başı 4.000 TL diyen kişileri duyuyoruz. Ben bu kadar yüksek bir artış olacağını düşünmüyorum. Ama bayram ikramiyesi 2.000 TL gibi bir rakama erişecektir." dedi.

EYT'LİLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK MI?

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mert Nayır, "EYT'liler Nisan ayında bayram ikramiyesi alacak mı?" sorusuna yanıt verdi.

"3 Mart 2023 itibariyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın başvuruları başladı. Dün itibariyle SGK kayıt verilerine baktığımızda 20 gün içinde 1.2 milyon vatandaşımız başvuru yaptı. Mart ayı içinde başvuru yapan vatandaşların maaş hak sahipliği 1 Nisan itibariyle başlayacak. SGK öncelikle deprem illerindeki vatadandaşların emekli maaşını bağlayacak. 1 nisan itibariyle başvuru yapanlar Ramazan Bayramı nisan ayında olduğu için bu ikramiyeyi almaya hak sahibi olacaklar. Diyelim ki Ayşe hanım 17 Mart'ta emeklilik müracaatı yaptı ve maaşı haziranda bağlandı. Nisan-mayıs-haziran maaşı 3 aylık toplu olarak ödenecek. 3 aylık maaşın yanında da -diyelim ki 2 bin lira oldu bayram ikramiyesi- 2 bin lira da bu maaşın içinde ödenecek. Çünkü bu kişilerin emekli maaşlarının nisan ayına yetişmesi çok kolay görünmüyor. Çok ciddi bir başvuru var. Ama mart ayında başvuru yapan EYT'liler de nisan ayında ödenecek bayram ikramiyesine hak sahibi olacaklar."

Haberin Devamı