Ekonomi Emekli maaşına enflasyona göre ne kadar zam yapılacak 2022? Emekli temmuz zammı ne kadar olacak?

Emekli maaşına enflasyona göre ne kadar zam yapılacak 2022? Emekli temmuz zammı ne kadar olacak?

Paylaş
Emekli maaşına enflasyona göre ne kadar zam yapılacak 2022? Emekli temmuz zammı ne kadar olacak?

Emekliler, temmuz zammını merakla bekliyor. 2021 toplu sözleşmesine göre 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 5 ve enflasyon farkı kadar zam yapılma kararı alınmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama ile memur zammını yüzde 7 buçuğa yükseltmişti. Peki, emekli temmuz zammı ne kadar olacak? Emekli maaşına enflasyona göre ne kadar zam yapılacak? İşte detaylar…

Milyonlarca emekli temmuz ayında aylıklara yapılacak zam oranını araştırıyor. Toplu sözleşme kararlarına göre memur ve emekli maaşlarına 2022 yılının ikinci döneminde yüzde 7 zammın yanı sıra enflasyona göre de zam yapılacak. TÜİK ilk 5 aylık enflasyon oranlarını açıkladı. Şimdi gözler emekli maaşına enflasyona göre yapılacak zamma çevrildi…

Haberin Devamı

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emeklilere temmuz ayında yapılacak zam için imzalar 2021 haziran ayında atıldı. Memur sendikaları ve hükümet sözcüleri arasında gerçekleşen görüşmelerin sonunda memur ve emeklilere 2022 yılının ocak-haziran döneminde yüzde 5 + enflasyon farkı, temmuz–aralık döneminde ise yüzde 7 + enflasyon farkı oranında zam yapılması kararı alındı.

2022 sene başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklama ile yüzde 5 olarak belirlenen memur-emekli maaş zammını yüzde 7 buçuk olarak güncellediklerini duyurdu. Böylelikle memur ve emekli maaşlarına 2022 yılının ilk 6 ayı için yapılan zam SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 25,47, memur maaşlarına yüzde 30,95’i buldu.

Ayrıca aylık geliri bin 500 liradan başlayan 1 milyon 266 bin emeklinin maaşları da 2 bin 500 TL’ye yükseltildi.

Haberin Devamı

Şimdi ise gözler 2022 yılının temmuz-aralık dönemlerinde geçerli olacak emekli maaş zammına çevrildi. Milyonlarca emekliye toplu sözleşme kararı gereği yüzde 7 zam yapılacak. Ancak enflasyon farkı eklendiğinde emekliye yapılacak zammın yüzde 40’ı bulabileceği konuşuluyor.

EMEKLİ MAAŞINA ENFLASYONA GÖRE NE KADAR ZAM YAPILACAK 2022?

Emekli maaşlarına temmuz ayında yüzde 7 zammın yanı sıra enflasyon farkı kadar da zam yapılacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayları enflasyon rakamları açıklandı.

Buna göre ilk 5 ayın enflasyon verileri aylık bazda ocakta yüzde 11,10, şubatta yüzde 4,81, martta yüzde 5,46, nisanda yüzde 7,25, mayıs ayında ise 2,98 oranında arttı.

Yılın ilk 5 aylık enflasyon verilerine göre haziran ayında enflasyon sıfır gelse dahi temmuzda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yüzde 35,64 oranında artış yapılacak.