Ekonomi Emekliler de e-Devlet'ten başvurabilecek: 12 ay boyunca aylık 600 lira!

Emekliler de e-Devlet'ten başvurabilecek: 12 ay boyunca aylık 600 lira!

Paylaş
Emekliler de e-Devlet'ten başvurabilecek: 12 ay boyunca aylık 600 lira!

Haziran ayı içerisinde başlatılan ve 4 milyon haneye ulaşacak olan yeni ‘Aile Destek Programı’nın kapsamı genişletildi. Artık emekliler, özel sektör çalışanları, esnaf ve sanatkarlar, geliri olsa dahi başvuru yapabilecek. Ailedeki kişi başına gelir 1.833 liranın altındaysa 12 ay boyunca toplamda da 7 bin 200 liraya varan ödeme yapılacak.

4 milyon haneye 15 milyar lira destek sağlayacak Aile Destek Programı’na başvurular 27 Haziran’da başlamıştı. Programa başvurular, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılabiliyor. Daha önce hiçbir sosyal yardımdan faydalanmamış vatandaşlar da başvuru yapabilecekti. Başvuru yapabilecekler arasında emekliler ve çalışanlar yoktu. Son yapılan düzenleme ile kapsam genişletildi.

Haberin Devamı

ŞARTLARI TAŞIMA KOŞULU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın verdiği bilgiye göre; genel şartları taşımaları ve hanede kişi başı düşen gelirin net asgari ücret (5 bin 500 lira) tutarının üçte birinden az olması koşuluyla; özel sektör çalışanları, esnaf, sanatkar, diğer bağımsız çalışanlar, SSK ve Bağkur emeklileri, Emekli Sandığı (memur) emeklileri SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklilerinin dul, yetimleri faydalanabilecek.

GELİR DÜZEYİ BELİRLEYİCİ

Destekten yararlanabilmek için hanedeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden yani 1.833 liradan az olması gerekiyor. 4 kişilik bir ailede 7 bin 300 liranın altında gelir varsa destekten yararlanabilir. Hanedeki tüm bireylerin maaş, ücret, yevmiye gibi gelirleri ile düzenli sosyal yardım gelirleri hesaplamaya dahil ediliyor. Ev arsa gibi gayrimenkullerde rayiç bedel 240’a, binek araba, kamyon gibi motorlu araçlarda rayiç bedel 120’ye bölünerek aylık hane gelirine katkısı bulunuyor. Yani gelir tespitinde tüm unsurlar değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?

Hane başına 450 lira ile 600 lira arasında destek verilecek. Ödemeler 12 ay boyunca düzenli olarak yapılacak. Hak sahiplerine ilk ödemeler 29 Temmuz Cuma günü yapılacak. Hanelerin gelir düzeyine göre yıllık 5 bin 400 lira ila 7 bin 200 lira arasında destek verilmiş olacak. Gelir 1.833 liralık gelir şartından ne kadar azsa ödeme de o oranda artıyor.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN AYLIK GELİR ARALIĞI (TL) AYLIK DESTEK TUTARI (TL)

450 TL ve altı 600

450 TL üzeri-911.15 TL ve altı 550

911.15 TL üzeri-1372.30 TL ve altı 500

1372.30 TL üzeri-1833.45 TL’den az 450

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılabilecek.

İKİNCİ ŞANS TANINIYOR

Destek başvurusu reddedilen kişilerin sosyoekonomik durumlarının değişmesi ihtimaline istinaden kişilere söz konusu destek programı kapsamında yeniden başvuru yapılması imkanı tanınıyor.