Ekonomi Emeklilikte tüm hesaplar sil baştan! Beklenen haber: Prim farkı giderilecek

Emeklilikte tüm hesaplar sil baştan! Beklenen haber: Prim farkı giderilecek

Paylaş
Emeklilikte tüm hesaplar sil baştan! Beklenen haber: Prim farkı giderilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilik sisteminde Bağkur ile SSK arasındaki prim farkının giderileceğini açıkladı. Milyonları heyecanlandıran açıklama sonrasında düzenlemenin nasıl olacağı merak ediliyor. Peki bu ne anlama geliyor? Emekli olmak için uygulanan sistemde nasıl bir değişiklik olacak? Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu da Bağ-kur'luların bu mağduriyetine ilişkin detayları anlattı.

 

Bağkur’lu esnaf ve sanatkarlar yasal mevzuatlar gereği daha uzun süre prim ödemek zorunda kalıyor. Normal şartlarda SSK’lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk sigorta başlangıç tarihi esas alınıyor. Bağkur’da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor. Aynı çalışma şartlarında SSK’lı bir işçi Bağkur’ludan daha erken emekli olabiliyor. İşin daha ilginci, bu fırsattan dolayı Bağkur’lu, bazı durumlarda SSK’ya geçip belli koşulları sağlayarak daha erken emekli olabiliyor.

Haberin Devamı

EŞİTLİK 2048’DE SAĞLANACAKTI

9000 gün prim ödeyen kadın ile aynı primi ödeyen erkek farklı yaşa tabi. Kadın 58 yaşını doldurduğunda emekli olurken, erkek sigortalı 60 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabiliyor. Primini en geç 1 Ocak 2036’ya kadar 9000 güne tamamlayamayan Bağkur’luların emekli olacağı yaş haddi primi 9000 güne tamamlama tarihine göre kademeli olarak artıyor ve 1 Ocak 2048’den sonra kadın ve erkeğin emekli olacağı yaş 65 olarak eşitleniyor.

HESAPLAR YENİDEN YAPILACAK

EYT düzenlemesiyle birlikte primlerin eşitlenmesiyle ilgili yeni yasanın çıkması durumunda tüm hesaplar yeniden yapılacak. Hesaplar yeniden yapılırken sigortalı olunan tarihler de baz alınacak. 1999’dan önce sigortalı olan Bağkur’lu ve SSK’lının prim-yaş farkını dün anlatmıştık. Bugün ise 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası ve 2008 sonrası prime dikkat çekeceğiz.

Haberin Devamı

ŞARTLAR HER YIL AĞIRLAŞTI

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’yla emeklilik şartları değiştirilerek zorlaştırıldı (özellikle yaş şartıyla). SSK’lıların prim ödeme gün sayısı artırıldı. Bağkur’luların prim gün sayısı artırılmasa da yine de SSK’lılardan daha fazla prim ödemeye devam ediyorlar.

1999-2008 ARASI SİGORTALILIK

İlk defa 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında Bağkur’lu olanların durumu: 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan şartlar ağırlaştırılarak sigortalıların emekli olacakları tarih kimi sigortalıda 18 yıla kadar uzatıldı. Bağkur’lularda kadın sigortalının prim gün sayısı 7200 günden 9000 güne çıkartıldı. Erkek Bağkur’lunun primi artırılmamasına karşın hâlâ SSK’lıyla aralarında ciddi fark var.

FARK BU FOTOĞRAFTA DAHA NET

İlk defa 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında sigortalı veya Bağkur’lu olanlardan emekli olmak için;

  • Kadın ve erkek SSK’lıdan 7000 gün prim aranırken, Bağkur’lu kadın ve erkekte 9000 gün aranıyor. Yani Bağkur’lulardan SSK’lılara nazaran 2000 gün daha fazla prim isteniyor. Yaşta fark yok. Her ikisinde de kadın 58, erkek 60 yaşa tabi.
  • Yaş haddinden emekli olmak için de SSK’lılardan 4500 gün aranırken Bağkurlu’lardan 5400 gün yani 900 gün daha fazla prim aranıyor. Bağkur’lular haklı olarak bu farkın kaldırılmasını istiyorlar. Eğer bu tarihler arasında sigortalı olanlar için bir prim eşitliği sağlanırsa yaş haddi için aranan prim 4500 güne inecek. Normal emeklilikte de aranacak en yüksek prim şartı 7000 gün olacak.

1 MAYIS 2008’DEN SONRAKİ UYGULAMA

  • Emeklilik şartları açısından, sigortalılar arasında norm ve standart birliği sağlanması amacıyla, reform adı altında 1 Ekim 2008’de 5510 sayılı yasa ile yürürlüğe konan düzenlemeler ile emeklilik şartları yeniden değiştirildi. Bu bağlamda ilk defa 30 Nisan 2008’den sonra (1 Mayıs 2008 den itibaren) sigortalı olanların emekliliği için aranan prim 7000 günden 7200 güne çıkartıldı. Bağkur’luların primi artırılmayıp 9000 günde bırakılsa da yine Bağkur’lulardan emekli olmak için sigortalılara nazaran 1800 gün fazla prim aranmaya devam edildi. Bu da Bağkur’luların haklı yakınmalarına ve primlerinin düşürülme taleplerinin yoğunlaşmasına yol açtı. Bu talebin karşılık bulması halinde, Bağkur’lu için şart tutulan 9000 günlük prim 7000-7200 bandında düşmüş olacak.

ÇÖZÜM İÇİN NE YAPILABİLİR?

  • Bağkur’lular primlerinin tamamını kendileri ceplerinden ödüyorlar. İş güvenceleri de yok. İşi bozulan esnaf ve sanatkarın geçim derdine düştüğü, hatta işyerini kapattığı sık görülen bir durumdur. Hal böyleyken haklı olarak sigortalı çalışanlardan daha fazla prim ödeyerek emekli olmak istemiyorlar. Zaten primlerini de düzenli ödeyen çok az Bağkur’lu var. Prim borçları genellikle sık sık çıkartılan af kanunlarından yararlanılarak ödeniyor. Çünkü primini düzenli yatıramayan Bağkur’lu bugün için aylık en az 2.232.50 lira prim ödüyor. Primini düzenli ödeyip borcu olmayanlar için ise yüzde 5 indirim yapılıyor (2.120 lira).
  • Esnaf ve sanatkarın yıllardan beri süren fazla prim ödeme mağduriyetleri, emekli olmak için aranan prim gün sayısının SSK’lılardan aranan prim gün sayısına indirgenmesiyle, yani emekli olmak için Bağkur’lulardan da 9000 gün yerine 7200 gün prim aranması yönünde bir düzenleme ile giderilmiş olur. Nitekim önümüzdeki aralık ayına kadar bitirileceği açıklanan EYT yasa çalışmasına Bağkur’ların prim düzenlemesi de dahil edilerek, yılların kronikleşen problemi giderilir ve seçim öncesi geniş bir kesimde memnuniyet de yaratılmış olur.

YARIN: 2000 YILINDAN ÖNCE VERGİ VE ODA KAYDI OLUP BAĞKUR KAYDI OLMAYANLARA FIRSAT!