Ekonomi Emeklinin bayram ikramiyesine zam geliyor

Emeklinin bayram ikramiyesine zam geliyor

Paylaş
Emeklinin bayram ikramiyesine zam geliyor

Emekliye dini bayramlarda yani yılda 2 defa ikramiye ödeniyor. Bu yıl ödemeler zamlı olacak. Müjdeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan verdi. Işıkhan, “Emeklilerimizin refahını artırmak için projelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

2018 yılında yapılan yasal düzenlemeyle, emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı olmak üzere iki dini bayramda 1.000’er lira ikramiye ödenmeye başlamıştı. İkramiye tutarı 2021 yılında ise 100 liralık artışla 1.100 liraya çıkarılmıştı. Geçen yıl en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılmasına ilişkin düzenleme yapılırken ikramiyeler de yüzde 82 zamla 2 bin liraya yükseltilmişti. Böylece emekliye 2023 yılında 4 bin lira ek ödeme yapılmıştı. Bu düzenlemeden EYT kapsamındaki emekliler, dul ve yetimler dahil yaklaşık 16 milyon kişi yararlanmıştı.

Haberin Devamı

5 BİN LİRA ARTI EK ZAM

Bu yılın ilk ikramiyesi ise 10 Nisan’da başlayacak olan Ramazan Bayramı’ndan önce hesaplara yatacak. 2024 yılını ‘Emekliler Yılı’ ilan eden hükümet bu kapsamda ilk önce SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranını memurlarda olduğu gibi yüzde 49.25’e çekmişti. Böylece maaşlarda 11.68 puanlık ek artış yapılmıştı. 2023 yılı bitmeden önce de emeklilere tek seferlik 5 bin liralık ödeme yapılmıştı. Şimdi ise sıra ikramiyeye geldi. Bu konudaki hazırlık çalışmalarını NTV’de soruları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan duyurdu.

‘ADIM ATMAYA HAZIRIZ’

Bakan Işıkhan, “Emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılması talebi var, bu adımları atmaya hazırız. Emeklilerimiz müsterih olsun. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile gerekli değerlendirmeleri yaparak, gerekli çalışmaları yaparız ve adımları atarız. Emekliler yılı kapsamında faaliyetler çeşitlenerek artacak. Emeklilerimizin refahını etkileyen unsurları gidereceğiz. Emeklilerimize birçok hizmette ayrıcalık vereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

EMEKLİ SAYISINDA SON DURUM

Emekli sayısıyla ilgili bilgi veren Bakan Işıkhan, şunları söyledi: “EYT kapsamındaki düzenlemeden faydalanan kişi sayısı yaklaşık 2 milyon. 950 bin EYT emeklisi vatandaş tekrar çalışma hayatına döndü. EYT’de süreç devam ediyor. 2024 yılının sonunda emekli sayısının 16 milyon 400 bin olacağını tahmin ediyoruz.”

DUL VE YETİMLERE HİSSESİ ORANINDA

İkramiyeyi kimler alıyor?

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

Hak sahiplerine ne kadar ödeniyor?

Vefat eden sigortalılardan dolayı aylık almakta olan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa, ikramiye de o oranda paylaştırılıyor. Bu durumda örneğin; bir işte çalışmadığı, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almadığı için eşinin maaşının yüzde 75’ini almakta olan dul eşe şu anki rakamla 1.500 lira ikramiye ödeniyor.

Haberin Devamı

ÇİFT MAAŞ ALINIYORSA...

İki aylık alanlar ne yapacak?

Birden fazla dosyadan gelir ve/ veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak. Örneğin; emekli aylığı ile birlikte vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı da alan bir emekliye, en fazla ödemeye imkan veren dosya üzerinden bayram ikramiyesi yatırılacak.

Sürekli iş göremezlik geliri alanlara ne kadar verilecek?

İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenecek. İş göremezlik oranı yüzde 50 ise 1.000 lira ödeniyordu.

Haberin Devamı

HACİZ UYGULANAMAZ

Yeni emekli olanlar faydalanabilecek mi?

Evet. Ödemenin yapıldığı tarihte değil, bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişiler ikramiyelerini alacak. Bu kapsamda nisana kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lı ve Bağkur’lular ile memur emeklileri bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi, ilk maaşıyla yatacak.

İkramiyeye haciz uygulanabiliyor mu?

Emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun’un ek 18’inci maddesinde, ‘Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor. Yani haciz uygulanamaz.

Banka ve sandık emeklileri ikramiye alabilecek mi?

Bu yönde bir düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.

TAHMİNLER NE YÖNDE?

İkramiyeye geçen yıl yüzde 82 zam yapılmıştı. Bu yıl da benzer bir artış olması halinde 2 bin liralık tutarın 3 bin 500-4 bin lira arasında belirlenmesi muhtemel. Emekli zammı kadar (yüzde 49.25) bir artış yapılması halinde yeni ikramiyenin 3 bin lira civarında olacağı öngörülüyor. Emeklinin alım gücüne destek olmak için ikramiyelerin 5 bin liraya çıkarılabileceği tahminler arasında. Detaylar bütçe çalışmalarından sonra netleşecek.

Haberin Devamı