Ekonomi Emeklinin zam farkı 6-7 Şubat'ta ödenecek

Emeklinin zam farkı 6-7 Şubat'ta ödenecek

Paylaş
Emeklinin zam farkı 6-7 Şubat'ta ödenecek

Emeklilere yapılan 11.68 puanlık ek zamla ilgili ödeme tarihleri belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “SSK emeklileri farkı 6 Şubat, Bağkur’lular 7 Şubat’ta alacak” dedi.

Emekliye refah payı ile en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılmasına ilişkin düzenlemeler Meclis’te kabul edilmişti. Dün de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın talimatıyla SGK hazırlıklarını yapıyor. Geçen ay ilk etapta yüzde 37.57 oranında enflasyon artışı eklenmiş maaşlarını alan emeklilere şimdi de 11.68 puanlık zam farkları yatırılacak. Kök maaşı 6 bin 700 liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı da Hazine desteğiyle 10 bin liraya tamamlanacak. 6 bin 700 liranın üzerindeki kök maaşlar zamla zaten 10 bin lirayı aşıyor.

Haberin Devamı

KÖK MAAŞA VE HİSSEYE GÖRE HESAP

Dul ve yetim aylığı alanlarda ise dosyanın bağlandığı kişinin kök aylığına göre hesaplama yapılıyor. Örneğin; kök aylığı 7 bin lira ise bu maaşın yüzde 37.57 zamlı tutarı 9 bin 630 lira yapıyor. Dosyaya ait kök aylık bu kez yüzde 49.25 zamma göre yeniden hesaplanacak. Yeni kök aylık 10 bin 448 lira olacak. Bu durumda yüzde 50 hisse ile maaş alan dul eş 5 bin 224 lira maaş alırken, varsa yüzde 25 hisse ile maaş alan çocuklara 2 bin 612 lira ödeme yapılacak. Böylece eşe 408 lira, çocuklara ise 204 lira zam farkı yatacak. Eğer dul eşten başka maaş alan yoksa kök maaşın yüzde 75’i ödeniyor. Bu durumda yeni maaş 7 bin 836 lira olacak ve bu kişiye 613 lira fark yatacak.

Haberin Devamı

BAKAN IŞIKHAN TARİH VERDİ

Bakan Işıkhan, karar Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra bir hafta içerisinde farkların hesaplara yatacağını duyurmuştu. Geçen hafta e-Devlet üzerinden emekli ödeme bilgilerini kontrol eden emekliler, farkların günlük ödeme ekranına yansıtıldığını görmüştü. Işıkhan, dün sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı: “Ocak 2024 itibarıyla yüzde 49.25 oranında yükseltme yaptığımız SSK ve Bağkur emeklilerimiz ile hak sahiplerinin aylık fark tutarlarını ödemeye başlayacağız. Ödemeler; SSK kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 6 Şubat’ta (salı günü), Bağkur kapsamında emekli olan vatandaşlarımız için 7 Şubat’ta (çarşamba günü) gerçekleştirilecek.”

 


NOT: Dul ve yetim maaşları vefat eden sigortalının eşine çocuk olmaması durumunda yüzde 75 oranında, çocuk olması durumunda ise yüzde 50 hisse oranına göre ödeniyor. Ayrıca çocuklara ise yüzde 25 hisse oranında bağlanıyor.

TEMMUZDA BİR ZAM DAHA VAR

Yüzde 49.25’lik zam oranı ilk 6 ay için geçerli olacak. SSK ve Bağkur emeklileri 6 aylık enflasyon kadar yılda iki kez zam alıyor. 1 Temmuz-31 Aralık dönemi işçi ve esnaf emeklilerine yönelik yeni oran belirlenecek. Bu oranın da yüzde 25 civarında olması bekleniyor. Memur ve memur emeklileri ise toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkına hak kazanıyor. Bu arada 2 bin lira olan bayram ikramiyelerinin de zamlı yatması bekleniyor

Haberin Devamı