Ekonomi Emekliye ilk 3 ayda yüzde 15 zam göründü

Emekliye ilk 3 ayda yüzde 15 zam göründü

Paylaş
Emekliye ilk 3 ayda yüzde 15 zam göründü

Enflasyon verileri milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammını tayin ettiği için her ay düzenli olarak takip ediliyor.

Memur ve emeklinin maaşı her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından 3 Ocak’ta yüzde 64.77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 15 toplu sözleşme zammı dahil yüzde 49.25 oranında artmıştı.

Haberin Devamı

ARADAKİ FARK KAPATILMIŞTI

Ocak ayında SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmıştı. Aradaki yaklaşık 12 puanlık zam farkı yasal düzenlemeyle kapatılmıştı. Böylece memurlar ve tüm emekliler yüzde 49.25 zam almıştı. Şimdi gözler temmuz ayında oluşacak enflasyonda. TÜİK’in dün açıkladığı mart ayı enflasyonu ile yılın ilk 3 ayına ilişkin veriler de ortaya çıktı. Buna göre; son 3 aylık kümülatif enflasyon yüzde 15.06 olarak gerçekleşti.

REFAH PAYI, TABAN MAAŞ...

İlk 3 aylık enflasyona göre SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden yüzde 15.06’lık zammı garantiledi. Nisan, mayıs ve haziran enflasyonları negatif çıkmazsa temmuzda bu emeklilerin maaşında öngörülen 6 aylık enflasyona göre yüzde 25-30 civarı artış yaşanacak. Hükümet yeni bir düzenlemeyle maaşlara refah payı eklerse zam oranı 5-10 puan daha yukarıda olabilir. Diğer yandan 10 bin liralık taban maaşların artırılmasıyla ilgili beklentiler de bulunuyor.

Haberin Devamı

MEMURDA TOPLU SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ GEÇERLİ

Diğer yandan memur ve memur emeklisinin alacağı zamda toplu sözleşme hükümleri de uygulanıyor. İki yılda bir yapılan toplu sözleşmenin sonuncusu geçen yıl ağustos ayında yapılmıştı. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılmasını kararlaştırmıştı. İlk 3 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklisi için çok küçük bir fark oluştu. Ancak geri kalan aylarda enflasyonda düşüş olsa da 6 aylık artış tahmin edildiği gibi yüzde 25-30 arası olursa bu kez yüzde 15’in üzerinde oluşan enflasyon kadar fark eklenecek.

DENGE NASIL SAĞLANACAK?

Eğer enflasyon ilk 6 ayda yüzde 25 olursa, yüzde 10’luk bir fark oluşacak. Böylece temmuzda önce yüzde 10’luk toplu sözleşme zammı, ardından da enflasyon farkı maaşlara eklenecek. Bu durumda memur ve memur emekli maaş zammı yüzde 20’ler seviyesinde gerçekleşecek. Ocakta SSK ve Bağkur emekli maaş zammı düşük kaldığından ilave artış yapılmıştı. Şimdi beklentilere göre SSK ve Bağkur emeklisi temmuzda memur ve memur emeklisinden daha yüksek zam alacak gibi görünüyor. Böyle bir gerçekleşmede, zam oranlarının eşitlenmesi tekrar gündeme gelebilir.

Haberin Devamı