Ekonomi Emine Sabancı Kamışlı'dan gençlere iş çağrısı: Asgari ücretle de olsa o kapıdan içeri girin

Emine Sabancı Kamışlı'dan gençlere iş çağrısı: Asgari ücretle de olsa o kapıdan içeri girin

Paylaş
Emine Sabancı Kamışlı'dan gençlere iş çağrısı: Asgari ücretle de olsa o kapıdan içeri girin

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önceki gün açıkladığı Kasım 2023 verilerine göre; 15-24 yaş arası genç nüfus 11 milyon 796 bin civarında. Bunun 5 milyon 464 bini işgücüne dahil ve 4 milyon 563 bini istihdam ediliyor.

902 bini ise işsiz. Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 16.5. Geçmiş yıllara göre genç işsizlikte bir iyileşme görülse de oran halen yüksek. İşveren deneyimsiz diye gençlere fırsat vermiyor, aileler ‘Ben seni asgari ücretle çalışasın diye mi üniversiteye gönderdim’ diyor. Deneyim kazanması gereken gençler de hem düşük maaşları beğenmiyor hem de sıkıntıya gelemiyor.

Haberin Devamı

İNGİLİZCE EĞİTİM FIRSATI

Dolayısıyla genç işsizlik, ara eleman bulamama sorunu ülkemizin gündeminden bir türlü düşmüyor. Bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen şirketleri, sivil toplum kuruluşları birçok çalışmayı devreye almış, adeta seferberlik başlatmış durumda. Nitelikli işgücü ve genç yaşta deneyim fırsatı sunan firmalardan biri de merhum Şevket Sabancı ve ailesi tarafından 2000 yılında kurulan Esas Holding. Firma, ‘Esas Sosyal’ çatısı altında ‘İlk Fırsat’, ‘İngilizce Fırsatım’ ve ‘Mezun Programları’ ile Anadolu’daki üniversitelerden mezun gençlerin; iş hayatına daha özgüvenli, donanımlı adım atmalarını amaçlıyor.

SABİRLI OLMALISINIZ

Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emine Sabancı Kamışlı, 8 yıl önce ‘Gençlere Fırsat Geleceğe Yatırım’ diyerek çıktıkları yolda 4 bin kişilik güçlü ve paylaşan bir ekosisteme ulaştıklarını ifade etti. Gençlere de önemli mesajlar veren Kamışlı, “Asgari ücretle de olsa o kapıdan girmek önemli. Girdiğiniz işlerde sabırlı olun ve deneyim kazanın. İşiniz varsa özellikle bu dönemde koruyun. Denemekten korkmayın” dedi. Gençlerin ailelerine de seslenen Kamışlı, şunları söyledi: “Aileler, çocuklarınızı doğru yönlendirin, ‘Asgari ücretle çalışacağına ben sana bakarım’ demeyin. Kendisini geliştirmesine destek olun.”

Haberin Devamı

MÜLAKATA ÇAĞIRIN FIRSAT VERİN

Bu süreçte iş dünyasına da önemli görevler düştüğüne dikkat çeken Emine Sabancı Kamışlı, işverenlere de şu çağrıda bulundu: “Bölgenizdeki işgücüne sahip çıkın. Geleceğimiz olan gençlere fırsat verin, iş mülakatlarına çağırın, staj yaparak deneyim kazanmalarına, kendilerini geliştirmelerine destek olun. Gelin, el ele vererek eğitimli gençlerimizin önündeki engelleri kaldıralım. Gençlerimiz umutlarını yitirmesin. Bu bizim en önemli toplumsal sorumluluğumuz.”

YATIRIM 1 LİRA FAYDA 2.5 KATI

Esas Sosyal Programlar Direktörü Özlem Akgün Eşmeler ise “Esas Sosyal programları için gerçekleştirilen her 1 liralık yatırım 2.5 katı kadar sosyal değer yarattı, bundan büyük gurur duyuyoruz” dedi. Geçen yıl Türkiye genelinde kapsamlı bir gençlik araştırması yürüttüklerini belirten Eşmeler, “Anadolu’nun 73 ilinde devlet üniversitelerinde son sınıf öğrencisi veya yeni mezun 1400 gence ulaşarak gençlerin güncel durumunu ve istihdama yönelik ihtiyaçlarını tespit ettik” diye konuştu.

Haberin Devamı

ORTALAMA 15 AY İŞ ARIYORLAR

Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle:

İşsizlik hâlâ gençlerin en önemli gündemlerinden olmaya devam ediyor.

Gençlerin mezun olduktan sonra ortalama işsiz kalma süresi 15 aya yükseldi.

15 ayın sonunda ise gençler devam eden 10 ay daha işsiz kalacaklarını öngörüyor.

Gençlerin, mezun olduktan ortama 15 ay sonra bile yüzde 25’i hiç iş mülakatına gitmiyor.

Gençler, İngilizce dil yetkinliğinin iş hayatında oyunu değiştiren bir faktör olduğunu düşünüyor.

10 gençten 9’u işsizlik sebebiyle psikolojik ve sosyal problem yaşıyor, yoğun stres ve umutsuzluk hissediyor.