Ekonomi Enflasyon açıklaması: Cevdet Yılmaz duyurdu

Enflasyon açıklaması: Cevdet Yılmaz duyurdu

Paylaş
Enflasyon açıklaması: Cevdet Yılmaz duyurdu

Yılmaz enflasyonla ilgili, 'Önümüzdeki dönem temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek. 2025’de bu daha da hızlanacak enflasyonu yüzde 15 civarına düşürmeyi öngörüyoruz. 2026’da ise tekrardan tek haneli rakamlara döneceğiz. Aşamalı bir şekilde enflasyonu aşağıya çekiyoruz' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Arnavutköy Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması’na katıldı. Yılmaz, burada sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Programda, Yılmaz’ın yanı sıra Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı, AK Parti Arnavutköy Belediye Başkan Adayı Mustafa Candaroğlu ve AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi Onur Yalçınkaya da yer aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Erzincan’daki maden ocağında meydana gelen olayla ilgili geçmiş olsun dileklerini ileterek konuşmasına başladı.

Haberin Devamı

"BÜTÜN İMKANLARIMIZLA HADİSEYİ TAKİP EDİYORUZ"

Yılmaz, “Hala arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Olayın ilk anından itibaren devlet olarak bütün imkanlarımızla sahada olduk. Bütün teknik gücümüzle, araç gerecimizle, sahada olduk. Temel önceliğimiz kardeşlerimize bir an önce ulaşmak. Bir taraftan da Çevre Bakanlığımız, Çalışma Bakanlığımız, ilgili tüm bakanlıklar üzerlerine düşen görevleri yapıyorlar, incelemeleri yapıyorlar. Suyun kalitesi, herhangi bir başka etkinin olmaması bakımından titiz bir şekilde an be an durumu takip ediyorlar. Afetle ilgili maden sahasının mobil takip ve yer radar sistemiyle izlendiğini, uydudan da izlendiğini belirtmek isterim. Bütün imkanlarımızla hadiseyi takip ediyoruz ve gerekli müdahaleyi yapıyoruz. Diğer taraftan geniş bir soruşturma başlatılmış durumda. Şu ana kadar gözaltına alınan şahıslar var. Hukuk sistemi, hukuk düzeni sonuna kadar işleyecektir. Diğer yandan maden ocağında yaşanan toprak kaymasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik TBMM kararı bugün resmi gazetemizde yayınlandı.

Haberin Devamı

Bu araştırma da elbette geleceğe dönük hepimiz için yol gösterici ışık tutucu bir çalışma olacaktır. İstanbul başta olmak üzere bu tür afetleri siyasi ranta dönüştürmeye çalışanlar olduklarını da görüyoruz. Şunu ifade etmek isterim, terör hadiselerinde de aynı, afetlerde de aynı. Afeti siyasi ranta dönüştürmeye çalışmak en büyük siyasi afettir. Bunu yapmaya çalışanları hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi ifade etmek istiyorum. Bizim şu an önceliğimiz canlarımız, onlara ulaşmak. Oradaki çalışmaları en iyi şekilde yerine getirmek. Elbette süreçleri işletmek, bunu da yapıyoruz. Bu tür anlarda toplumsal dayanışmanın daha yüksek olması lazım" ifadelerini kullandı. Yılmaz, Antalya’da yaşanan sel felaketinde etkilenen vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerini iletti.

"AŞAMALI BİR ŞEKİLDE ENFLASYONU AŞAĞIYA ÇEKİYORUZ"

Dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ifade eden Yılmaz, "Enflasyon vatandaşımızın en temel problemi. Vatandaşın önceliği ne ise bizim de önceliğimiz odur. Bizim rotamız vatandaşımızın talepleri ve beklentileridir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem temel önceliğimiz enflasyonu düşürmek. Bu yolda da politikalarımızı kararlı bir şekilde hayata geçiriyoruz. Bu yılın ortalarından itibaren, Haziran- Temmuz gibi bu sonuçları çok daha net bir şekilde göreceğiz. 2025’de bu daha da hızlanacak enflasyonu yüzde 15 civarına düşürmeyi öngörüyoruz. 2026’da ise tekrardan tek haneli rakamlara döneceğiz. Niye hemen düşürmüyorsunuz diye bir soru gelebilir. Arkadaşlar burada birçok denge var. Bir taraftan enflasyonu düşürürken, diğer taraftan büyümeyi de belli bir oranda sürdürmemiz, istihdamı arttırmamız, diğer sosyal dengeleri de gözetmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bir hasara yol açmadan, diğer alanlarda bir zarara yol açmadan, aşamalı bir şekilde enflasyonu aşağıya çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"İSTANBUL BİR 5 YIL KAYBETTİ"

Yılmaz, "Murat kardeşimiz, ilçe belediyelerimizle birlikte inanıyoruz ki İstanbul’u farklı bir yere taşıyacak. İstanbullunun gerçek sorunlarıyla uğraşacak. Bu hazırladığı projeleri hayata geçirdiğinde İstanbul farklı yere gelecektir. İstanbul bir 5 yıl kaybetti. Alt yapı yatırımlarına baktığımızda yerel yönetimlerde, büyükşehir anlamında bir 5 yıl kaybetti. Bu 5 yıl nispeten idare edildi çünkü geçmişte büyük yatırımlar yapıldığı için bir sermaye vardı. O sermaye kullanılmış oldu ama bir 5 yıl daha İstanbul’un buna tahammülü yok. Bir 5 yıl daha yatırımsızlığa bu ilin, bu şehrin, bu dünya şehrinin tahammülü yok. İstanbul’un ciddi yatırımlara ihtiyacı var. Şovlarla, algılarla, laflarla olabilecek bir şey değil. Çok ciddi kaynak ve enerji tahsis ederek İstanbul’un problemlerini, alt yapı problemlerini, ulaşım problemlerini, yerleşim problemlerini çözmek gerekiyor. İnşallah Murat Kurum ve ilçelerde başkanlarımız bu yükü omuzlayacaklar. Biz de her zaman bu konularda belediyelerimizin yanındayız. Bu işler sadece yerel yönetimle olacak işler değil" diye konuştu.

Haberin Devamı