Ekonomi Enflasyon açıklandı mı (2022 Kasım)? TEFE-TÜFE enflasyonu ne kadar oldu? Ekim ayı enflasyonu yüzde kaç?

Enflasyon açıklandı mı (2022 Kasım)? TEFE-TÜFE enflasyonu ne kadar oldu? Ekim ayı enflasyonu yüzde kaç?

Paylaş
Enflasyon açıklandı mı (2022 Kasım)? TEFE-TÜFE enflasyonu ne kadar oldu? Ekim ayı enflasyonu yüzde kaç?

Enflasyon verileri her ayın 3’ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları ise memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam konusunda büyük önem taşıdığı için yakından takip ediliyor. Peki, bugün enflasyon açıklandı mı (2022 Kasım)? TEFE-TÜFE enflasyonu ne kadar oldu? Ekim ayı enflasyonu yüzde kaç? İşte detaylar…

Ekim ayı enflasyonu için araştırmalar hız kazandı. TÜİK, bir önceki aya TEFE-TÜFE enflasyon rakamlarını her ay olduğu gibi bu ay da açıklayacak. Memur ve emekli maaş zammından hayatın her alanına nüfuz eden enflasyon rakamları için gözler Türkiye İstatistik Kurumu’na çevrildi….

Haberin Devamı

ENFLASYON AÇIKLANDI MI (2022 KASIM)?

Ekim ayı enflasyon verileri TÜİK tarafından saat 10.00’da açıklandı. Enflasyon ekim ayında aylık 3,54 yıllık ise enflasyon 85,51 oldu.

Enflasyon bir ay önce eylülde yüzde 3,08 artarken, yıllık bazda yüzde 83,45 olmuştu.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre %57,80, bir önceki yılın aynı ayına göre %85,51 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,26 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %33,48 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %117,15 ile ulaştırma oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %0,36 ile eğitim oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %8,34 ile giyim ve ayakkabı oldu .

Haberin Devamı

2022 yılı Ekim ayında, endekste kapsanan 144 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey), 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 127 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ (B) YILLIK %77,01, AYLIK %3,24 OLDU

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre %50,57, bir önceki yılın aynı ayına göre %77,01 ve on iki aylık ortalamalara göre %56,71 olarak gerçekleşti.

BAKAN NEBATİ'DEN ENFLASYON MESAJI

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın CNN Türk’teki Gece Görüşü programında ekonomideki yol haritasına dair önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Nebati, 2002 yılından itibaren asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmediğini belirterek, bu yıla girerken enflasyon hedefinin bu kadar yüksek olmadığını hatırlattı. Memur maaşlarının 6 ayda bir güncellendiğini, sapma olunca asgari ücrette de talep geldiğini anlatan Nebati, temmuz ayında geleneğin bozulduğu ve artırıldığını söyledi. Cumhurbaşkanının duruşunun net olduğunu, asgari ücretlinin enflasyonun altında kalmadığını ve kalmayacağını vurgulayan Bakan Nebati, bütçe tesliminden sonra çalışmanın yapılacağını ve kabinede görüşüleceğini, enflasyonun altında olmayan çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı