Ekonomi Enflasyonda keskin düşüş Mayıs 2024'ten sonra

Enflasyonda keskin düşüş Mayıs 2024'ten sonra

Paylaş
Enflasyonda keskin düşüş Mayıs 2024'ten sonra

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Rapora göre; Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini 2023 için yüzde 65 (Orta Vadeli Program’da da aynı oran yer almıştı), 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncellendi. 27 Temmuz’da yayımlanan önceki raporda ise 2023 sonu için enflasyon beklentisi yüzde 58, 2024 sonu beklentisi yüzde 33, 2025 beklentisi ise yüzde 15 olarak açıklanmıştı.

Haberin Devamı

GEÇİCİ BİR YÜKSELİŞ VAR

Enflasyonun Mayıs 2024’te zirveyi göreceğini belirten Hafize Gaye Erkan, “Sonrasında dezenflasyon süreci başlayacak. Halen öngördüğümüz dezenflasyon öncesi geçiş dönemini yaşıyoruz. Enflasyonda geçici bir yükselişe şahit oluyoruz. Bu süreçte enflasyonda sürekli düşüşe zemin hazırlıyoruz. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Etkileri büyük ölçüde 2024’te göreceğiz” diye konuştu.

UZUN VE ZORLU BİR SÜREÇ

Erkan, gelecek yıl mayıs ayında enflasyonun tepe noktasının yüzde 70-75 arasında olacağını belirterek, mayıstan sonra atılan adımların birikimli etkisiyle zirveden hızlı bir düşüş beklediklerini söyledi. Enflasyonla kararlı şekilde mücadele ettiklerini belirten Erkan, “Yüksek ve oynak enflasyonu kontrol altına almak uzun ve zorlu süreç olacak. Tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. İç talepte dengelenmeye ilişkin şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET ETKİLİ OLACAK

Önümüzdeki aylarda enflasyonda geçici yükselişlerin olabileceğine işaret eden Hafize Gaye Erkan, şunları söyledi: “Örneğin, kasımda doğal gaz tüketiminin artmasıyla birlikte, hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını öngörüyoruz. Bu durum, enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak, aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine sebep olacaktır. 2024 yılı ocak ayında ise asgari ücret ayarlaması, fiyatları zamana bağlı belirlenen hizmet kalemlerindeki gelişmelerin ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesini bekliyoruz.”

PİYASADAN 1 TRİLYON ÇEKİLDİ

Politika faizini güçlü bir şekilde toplamda 26.5 puan artırdıklarını (son 5 ayda yüzde 8.5’ten yüzde 35’e çıkmıştı) belirten Erkan, şu bilgileri verdi: “Bunun tamamlayıcısı olarak miktarsal sıkılaşma ve seçici kredi politikasını devreye aldık. Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına zorunlu karşılık oranları getirdik ve söz konusu oranları, ilk aşamada yüzde 15 olarak belirledik. Sonrasında ise zorunlu karşılık oranlarını 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için yüzde 25’e çıkarırken daha uzun vadeli hesaplar için yüzde 5’e indirdik. Böylece, sterilizasyon yoluyla toplam 700 milyar lira tutarında miktarsal sıkılaştırma (piyasadan para çekme) yapıldı. Bugün (dün) itibarıyla yürürlüğe giren kararımızla zorunlu karşılık oranlarını 5’er puan daha artırarak ilgili vadelerde sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 10’a çıkardık. Buna ek olarak, yabancı para mevduata TL olarak tesis edilmek üzere ilave yüzde 4 zorunlu karşılık tesisi kararı aldık. Böylece, ilave 350 milyar lira likiditenin daha sistemden çekilmesiyle toplam sterilizasyon 1 trilyon liranın üzerine çıkacaktır.”

Haberin Devamı