Ekonomi Enflasyonda yıl sonu tahmini yüzde 58'e çıktı

Enflasyonda yıl sonu tahmini yüzde 58'e çıktı

Paylaş
Enflasyonda yıl sonu tahmini yüzde 58'e çıktı

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 22,3'ten yüzde 58'e çıkarıldığını açıkladı.

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan kamuoyu önünde ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirdi. “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmayı kademeli olarak güçlendireceğiz” diyen Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58 olarak açıkladı. Önceki raporda tahmin yüzde 22.3 olarak bildirilmişti. 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 8.8’den yüzde 33’e, 2025 beklentisi ise yüzde 5’ten yüzde 15’e çıktı.

Haberin Devamı

GIDA FİYATLARINDAKİ ETKİ

Yurt içi gıda fiyatlarındaki artış eğiliminin arz yönlü sorunlar ve piyasa yapısındaki yetersizlikler nedeniyle devam ettiğini vurgulayan Erkan, son dönemde kırmızı et ve kırmızı etle bağlantılı işlenmiş gıda ürünlerinde belirgin artışlar gözlendiği bilgisini verdi. Erkan, kırmızı etin yanında, arz koşullarının etkilediği sebze fiyatlarında da yüksek oranlı artışlar izlediklerine dikkati çekti. Erkan, faiz artırımlarını, miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırmasıyla güçlendirerek enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi hedeflediklerini söyledi.

ETKİSİ 2023’TE GÖRÜLECEK

Hafize Gaye Erkan, temel amaçlarının fiyat istikrarı olduğuna dikkat çekerek şu noktaların altını çizdi: “

  • Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, parasal sıkılaştırmayı gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendireceğiz.
  • Faiz artırım kararlarımız, miktarsal ve seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın birikimli olumlu etkilerinin bir kısmını 2023’ün sonunda ve özellikle 2024 yılının ikinci çeyreğinde hissetmeye başlayacağız.
  • 2025 sonrasını istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz.”