Ekonomi Erişilebilir kiralık konut önerisi

Erişilebilir kiralık konut önerisi

Paylaş
Erişilebilir kiralık konut önerisi

Hükümet, İlk Evim İlk İşyerim projesi ile 81 ilde 250 bin adet ile dar gelirli vatandaşlara yönelik konut hamlesi yürütürken, özel sektörden de ‘erişilebilir konut modeli’ geldi. / Meltem Kara Söyleyenoğlu/POSTA

Devletin arsalarında da konut geliştirmeyi öneren sektör, bu konutları vatandaşlara kiralamayı tavsiye ediyor. Kiraların da hane gelirinin yüzde 30’una denk olması planlanıyor. Örneğin 3+1 bir konut için 4 bin lira gibi... Bu model, dün 17’ncisi düzenlenen GYODER Gayrimenkul Zirvesi’nde açıklandı.

Haberin Devamı

RUHSATLAR AZALDI

Zirvede modelin detaylarına ilişkin açıklama yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, dernek olarak ocak ayında ‘Erişilebilir Konut Komitesi’ kurduklarını belirterek, “Sektörde ruhsat sayılarının normalin yüzde 30’una düştüğünü gördük. Bu noktada üretmemiz gerektiğini, üretmenin önündeki engelleri bertaraf etmemiz gerektiğini dile getirdik. Gayrimenkul geliştirmede maliyetin yarısını arsa oluşturuyor. Arsanın yüzde 50 olduğu bir denklemde tıkanmış durumdayız” diye konuştu.

ARSA PAYI YARIYA İNİYOR

Modelde arsa payını sıfıra indirdiklerini söyleyen Kalyoncu, şöyle konuştu:

“Böylece maliyeti yarıya indiriyoruz. Bu ancak devletin arsalarını bu maksatla değerlendirme kararı almasıyla mümkün. Bu modeli mart ayında ilgili bakanlıklara ve kurumlara sunduk. Şu anda geliştiriciler Türkiye’de arsa stoku bulamadıkları için İngiltere, Portekiz, Miami, Kanada ve Almanya’ya gidiyor. Sosyal konut projesinin etkilerini hemen gördük. Biz diyoruz ki sadece devlet değil sektörümüz de bu işe girsin.”

Haberin Devamı

KİRA HANE GELİRİNİN YÜZDE 30’UNU GEÇMEZ

Yatırımların geri dönüşünün 15 yılı bulacağını ifade eden Kalyoncu, şöyle konuştu:

“Kiralamanın yıllık ya da 3-5 yıllık değil uzun vadeli kontratlarla yapılmasını öneriyoruz. Kiracıyı da rahat hissettirmek önemli. Modelde kamu-özel işbirliği yapılabilirse, devlet yıllık bir kira tarifesi yayınlayabilir. Konutlar 1, 1.5 yıl içinde inşa edilebilir. 3’üncü yılına gelindiğinde 100 bin konut da üretilebilir, 500 bin de üretilebilir. Ancak arsa bulmak önemli. İstanbul’da arsa yok. Kiralar, harcanabilir hane gelirinin yüzde 30’u kadar olabilir. Çalışan 2 kişi üzerinden bir model geliştirdik, o gelirin yüzde 30’u olacak. Örneğin 3+1 daire 4 bin lira gibi.”

TEKNOLOJİ DÖNEMİ

Zirve kapsamında yeni projeler de açıklandı. Bunlardan biri GYODER ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirilecek GYODER Start Up House&PropTech Hub projesi oldu. Proje, gayrimenkul sektörünün teknoloji katma değerini ortaya çıkaracak. GYODER, Türkiye Belediyeler Birliği ile işbirliğine giderek, şehirlerin geleceği açısından önemli bir sivil inisiyatifi de hayata geçireceğini duyurdu. Ayrıca bugüne kadar Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenen ödüller, 2023’te Hürriyet ve GYODER işbirliği ile GYODER Sign of the City Awards olarak gerçekleşecek. 

Haberin Devamı