Ekonomi Eski tip ehliyet ve kimliği olanlar dikkat! Süre daralıyor, hemen yenileyin

Eski tip ehliyet ve kimliği olanlar dikkat! Süre daralıyor, hemen yenileyin

Paylaş
Eski tip ehliyet ve kimliği olanlar dikkat! Süre daralıyor, hemen yenileyin

Mavi ve pembe kimlikler ve eski tip ehliyetler için kullanım süresi giderek daralıyor. Kullanım süresi dolduktan sonra eski kimlikler ve eski ehliyetlerle işlem yapılamayacak. Yeni kimlikler ve ehliyetleri için nasıl başvuru yapılır, ne kadar ücret ödenir? İşte yeni kimliklerle ve ehliyetlerle ilgili sık sorulan soruların cevapları…

Eski kimlik kartları ve ehliyetlerin kullanım süresi dolmak üzere. Yeni kimlik kartlarına geçen vatandaşlar her geçen gün artarken, eski kimliklerini yenilemeyenlerin için son günlere giriliyor.

Haberin Devamı

ESKİ KİMLİKLER O TARİHTEN SONRA GEÇERSİZ OLACAK

Eski nüfus cüzdanları bu tarihe kadar geçerli olmaya devam edecek ancak 31 Aralık 2023’den sonra eski kimlikler geçersiz sayılacak. Ayrıca yeni kimlik kartı olmayanlar için herhangi bir işlem yapılamayacak.

2023 yılına girilmesiyle birlikte bankalar çipli kimlik istemeye başladı. Bu nedenle eski kimliklerle banka işlemi yapılamayacak. Peki eski kimlikler nasıl değiştirilir?

YENİSİ NASIL ÇIKARILIR?

Yeni kimlik kartı başvuru işlemi nasıl yapılır, merak konusu. Buna göre yurt içinde Alo 199 numaralı çağrı merkezinden ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ web sitesinden randevu alınması gerekiyor.

Kimlik değişimi işlemi yapmak için gerekli belgeler de sorgulanıyor. İstenen belgeler ise şunlar:

Haberin Devamı

-Nüfus cüzdanı,

-Kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğrafı (1 adet),

-Kimlik kartı bedelinin yatırıldığına dair makbuz.

Ayrıca kimlik değişimleri 15 yaşından küçük çocukla için veli ya da vasisi tarafından yapılmakta. 18 yaşından büyük kişilerin kimlik değişimi işlemleri ise şahsen yapılmakta. Bunun yanı sıra kimlik değişimi işlemi esnasında kişinin parmak izi alınmakta.

DEĞİŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Kimlik değişimi ücreti, 2023 senesi için 83 TL olarak bilinmekte. Söz konusu ücret, başvuru esnasında Vakıflar Bankası, Halkbank veya Ziraat Bankası şubelerine yatırılmakta. 

EHLİYET YENİLEME TARİHİ UZATILDI

Yeni ehliyet sistemine göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar gerçekleştirilmesi gereken ehliyet yenileme işlemleri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresinin, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını duyurdu.

 EHLİYET YENİLEME SÜRECİ

Eski tip sürücü belgesine sahip olanların dikkatine! Ehliyet yenileme süreci için şu adımları takip etmek önemlidir:

Başvuru Süresi: Ehliyet yenileme işlemleri için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024'tür.

Belge Değişimi: 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgeleri, nüfus müdürlükleri tarafından değiştirilmelidir.

Haberin Devamı

Ehliyet yenileme sürecinin uzatılması, eski tip sürücü belgesine sahip olanlara ek süre tanımaktadır. Ancak, belirlenen tarihleri dikkate alarak başvuruda bulunmak önemlidir.

SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da web portalı üzerindeki sürücü belgesi randevu sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.

SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Sürücü belgesi başvurusu, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da çağrı merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Kimlik Belgesi

Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı

1 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca E-devlet üzerinden temin edilebilir.)

YENİ TİP EHLİYET BAŞVURU ÜCRETLERİ NE KADAR?

Haberin Devamı

Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerinde 15 TL

Yeni Tip (2016 Sonrası Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenilenmesi İşlemlerinde​​​​​​ 769 TL yatırılması gerekiyor. ​​​​​​