Ekonomi Esnaf destek paketinde limit 150 milyara çıktı

Esnaf destek paketinde limit 150 milyara çıktı

Paylaş
Esnaf destek paketinde limit 150 milyara çıktı

‘Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması’ programında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, esnafa sağlanacak yeni desteklerle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Salgın döneminde esnafa sadece gelir kaybı ve kira desteği olarak aktarılan kaynağın 4.6 milyar lira olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “3 bin ve 5 bin lira tutarındaki hibeler olarak verdiğimiz destek 4.3 milyar liradır. Halkbank kredilerinde 2020 ve 2021 yıllarında 14 milyar liralık ertelemeler yaptık. Kredi ve kefalet kooperatiflerine olan 850 milyar liralık borçların yeniden yapılandırılmasını temin ettik. Vergi ve SGK borç yapılandırmalarında kredi garanti kefaletlerinin yükseltilmesine, icra takiplerinin ertelenmesine, mali sicil affına, vergi indirimlerine kadar pek çok kolaylık sağladık” dedi.

Haberin Devamı

FAİZ İNDİRİMLİ UYGULANIYOR

Son 20 yılda esnafa verilen önemli desteklerin olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Destekleri saymaya kalksak saatler, günler sürer. Esnafımızın Halkbank’tan kullandıkları faiz indirimli kredi limitini 5 bin liradan 500 bin liraya çıkardık. Yatırımlardaki kredi limitini 1.5 milyon liraya yükselttik. Politika faizindeki düşüşe paralel olarak esnafımızın kullandığı kredilerdeki hazine sübvansiyonunu yüzde 50’ye kadar artırdık. Son olarak esnafımıza tahsis ettiğimiz 100 milyar liralık kaynak için Halkbank kredilerinin faiz oranını yüzde 9.5’ten yüzde 7.5’e indirdik. Hazinemiz, esnafımızın kredi indirimini desteklemek için geçtiğimiz yıl 10 milyar liralık bir kaynak kullandı. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 100 milyar lira esnaf kredisi parolası ile hayata geçirdiğimiz destek paketinden şimdiye kadar 136 bin esnafımız faydalandı.”

Haberin Devamı

ÜÇ FARKLI YENİ İMKAN SAĞLANDI

100 milyarlık esnaf kredi paketinden 3 ay gibi kısa sürede toplam 45 milyar liralık kredi kullanıldığını belirten Erdoğan, “Esnafımızın çok büyük teveccüh gösterdiği destek paketinin limitini 50 milyar lira ilave ile toplamda 150 milyar liraya çıkartıyoruz. Ayrıca 1 ve 2’nci risk grubunda bulunan ve halihazırda esnaf başına 500 bin lira olan kredi üst limitinden diğer risk gruplarındaki esnafımıza da haziran ayı sonuna kadar yararlanma imkanı getiriyoruz. Binlerce esnafımızın daha yüksek tutarda finansmana erişmesini temin ediyoruz” açıklamasını yaptı. Halkbank’tan Paraf, Troy esnaf kredi kartı bulunan esnafın kredi kartı harcamalarına üç ay ödemesiz olmak üzere toplam 12 ay vadeli, yüzde 9.75 gibi düşük faiz oranıyla taksitlendirme yapabileceklerini ifade eden Erdoğan, “Ayrıca Paraf Troy esnaf kartı olan esnafımızın hammadde, malzeme alımlarında kullandığı kredi kartı üst limitini yüzde 50 oranında artırarak 100 bin liradan 150 bin liraya yükseltiyoruz” müjdesini verdi.