Ekonomi Esnafa 100 milyarlık kredi müjdesi

Esnafa 100 milyarlık kredi müjdesi

Paylaş
Esnafa 100 milyarlık kredi müjdesi

Esnafın finansman ihtiyacı için yeni bir destek paketi devreye alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hazırlanan yeni paketle Halkbank aracılığıyla verilecek kredinin üst limitinin 500 bin liraya çıkarılacağını, kredinin faiz oranının ise yüzde 7.5’e düşürüleceğini söyledi. Erdoğan, sosyal konut hamlesinde arsa ve işyerlerinin detayları ile ailesinden uzakta yaşayan öğrencilere ulaşım desteği de açıkladı.

Ülkemizde 11 meslek kolunda faaliyet gösteren 2.5 milyon civarında esnaf-sanatkar bulunuyor. Bu sayının yaklaşık yarısının yanında en az 1-2 kişinin istihdam ediliyor. Bir başka deyişle esnaf-sanatkar denilince 4-5 milyonu bulan bir kesim söz konusu. Kendileri ile birlikte geniş bir kitleye istihdam imkanı yaratan esnaf ve sanatkarlar, aynı zamanda geleneksel usta-çırak ilişkisi ile iş piyasasına nitelikli eleman da yetiştiriyor. Üretim, ihracat potansiyelleri ve yarattıkları katma değerle ekonominin can damarı olan esnaf kesiminin son dönemde yaşadığı sorunlara çare olmak için yeni destek paketi devreye alınıyor.

Haberin Devamı

YENİ PAKET AÇIKLADI

Paketin detaylarını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından açıkladı. “Salgın ve savaş şartlarının önümüze çıkardığı zorlu süreçte de esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın girişimci kredisinden 140 bin kadının yararlanarak 17 milyar liranın üzerinde kaynak kullandığını, genç girişimci kredilerinden 52 bin kişinin 10 milyar liralık kaynağa ulaşarak yararlandığını belirterek, şimdi de yeni bir kredi destek paketi ile esnaf ve sanatkarların huzurunda olduklarını söyledi.

60 AY VADE, YÜZDE 7.5 FAİZ

“Esnafımıza Halkbank vasıtasıyla 60 ay vadeyle ve yüzde 7.5 faiz oranıyla istifade edebilecekleri 100 milyar liralık kredi kampanyası başlatıyoruz” diyen Erdoğan, şu detayları paylaştı: “Kredi üst limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya, işyeri edindirme ve taşıt kredisinin limitini de 1 milyondan 1.5 milyon liraya yükseltiyoruz. Genç girişimcilerimizin sıfır faizli kredi limitini 100 bin liradan 300 bin liraya çıkartıyoruz. Ayrıca yararlanma yaşını 30’dan 35’e yükseltiyoruz. Halkbank’tan kredi kullanıp da takibe düşen esnaflarımıza 6 aya kadar geri ödemesiz, 36 ay vadeli yüzde 4 faizli krediyle borcunu tasfiye imkanı sağlıyoruz.”

Haberin Devamı

SOSYAL KONUTTA 7.2 MİLYON BAŞVURUDAN 4.5 MİLYONU SÜRECİ GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre önce duyurulan 500 bin konut, 250 bin arsa, 50 bin işyerini kapsayan İlk Evim İlk İşyerim kampanyasındaki son gelişmeleri de paylaştı. Erdoğan, şunları söyledi: “Sosyal konut projeleri en çok önem verdiğimiz, 81 ilimizin tamamında hayata geçirdiğimiz icraatımızdır. Konut ve kira fiyatlarındaki dengesiz yükselişler bizi yeni ve daha büyük bir atılıma yöneltti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bünyesindeki TOKİ’nin yaptığı hazırlıkların ardından İlk Evim İlk İşyerim müjdesini kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu kampanyaya şu ana kadar 7.2 milyon başvuru yapıldı. Bu başvuru sahiplerinden 4.5 milyonu tüm şartları yerine getirerek süreci tamamladı. Başvuruların ay sonuna kadar devam edeceği göz önüne alındığında rakamların artacağı açıktır.”

Haberin Devamı

ARSALARIN YÜZDE 40’I MERKEZDE

Erdoğan, vatandaşların merakla beklediği, başvuruları dün itibarıyla alınmaya başlanan arsa ve işyerleri için de önemli bilgiler paylaştı. Erdoğan, şunları söyledi: “250 bin konut sayısını 500 bine tamamlayacağımızı zaten söylemiştik. İlk etaptaki 250 bin konutu 2 yıl içinde teslim edeceğiz. Arsa sayısını da 1 milyona çıkaracağımızı açıklamıştık. Bakanlığımız hazırlıklarını tamamladı. Arsaların yüzde 40’ı şehir merkezlerinde, yüzde 60’ı ilçelerde olacak. Konut amaçlı arsaların 50 bini İstanbul, 100 bini Ankara, 25 bini İzmir, 45 bini Gaziantep, 55 bini Konya, 30 bini Diyarbakır’da olacak şekilde planlandı. Diğer şehirlerimizdeki arsa sayıları arazi uygunluğuna göre tespit edilmektedir.”

ÇİFTE ŞANS SUNUYOR

Erdoğan, arsa ve işyerleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

  • Vatandaşlarımız arsa ve konuta aynı anda başvurabilir. Ancak kurada ikisi birden çıkarsa sadece birini tercih edebileceklerdir.
  • Arsa fiyatlarını piyasa bedelinin altında vatandaşa sunmakla kalmayıp, bir an önce evlerini yapabilmelerine destek vereceğiz.
  • Müşterek parsellerdeki hak sahipleri çoğunluğu sağladıklarında TOKİ’ye başvurarak burada konut inşa talebinde bulunabilir. Bu parselde zemin artı 4 veya 5 katı geçmeyecektir. Konutların finansmanı konusunda bankalarla işbirliğine gidilecek.
  • Hak sahibi vatandaşlarımız planları onaylanan il ve ilçelerde tapularını aralık ayından itibaren alabilecekler. Tapuların tamamı 2 yıl içinde bitecek.
  • Müstakil parseller 192 bin liradan başlayan fiyatlar 1.604 liradan başlayan taksitlerle faizsiz şekilde vatandaşlarımıza sunulacak. Müşterek parseller 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlar ve 937 liradan başlayan taksitlerle belirlendi.
  • Proje kapsamında 50 bin işyerinin ilk etabının inşasına 28 ilimizde 10 bin işyerinin temelini atarak başlıyoruz. 50 ila 200 metrekare arasında değişen işyerleri, 350 bin lira fiyat, 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle, 10 yıla varan vade ile esnaflarımıza sunulacak. Sadece bu işyerlerinin istihdama 100 bin kişi katkısı bekleniyor.
  • Sosyal konutlarımızın inşasına 25 Ekim’de 5 bin konutun temelini atarak başlıyoruz.

ÖĞRENCİYE ULAŞIM DESTEĞİ

Erdoğan’ın müjde paylaştığı bir diğer kesim de üniversite öğrencileri oldu. Erdoğan, “Ailelerinden uzakta okuyan öğrencilerin okullarına gidiş ve dönüşü için yılda 2 kez ulaşım desteği sağlanacak. 150 bin öğrencinin ailelerinin yanına herhangi bir yük getirmeden gidip gelmelerini amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı