Ekonomi Esnafa 4x4'lük destek

Esnafa 4x4'lük destek

Paylaş
Esnafa 4x4'lük destek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 milyar liralık esnaf paketine başvurular başladı. Limiti artan ve faizi 2 puan düşürülen krediler, Halkbank aracılığıyla ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkarla buluşacak. Halkbank, bu kapsamda her kesime destek olacak 4 farklı ürünü devreye aldı. Işte üreten ve istihdam sağlayan kesimin yararlanacağı kredilerin detayı…

Esnaf ve sanatkarın elini rahatlatacak 100 milyarlık can suyu kredisinde limit 1.5 milyona kadar çıkarken faiz yüzde 9.5’ten yüzde 7.5’e çekildi. Sermaye ihtiyacı için sağlanan kredide vade 60 ay olurken, işyeri edindirme kredisinde vade 120 aya, taşıt alımlarında da 84 aya kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

1 yıllık ustalık belgesi olup işyeri açacaklara ise yüzde sıfır faizle kredi imkanı sunuluyor. Tüm bu kredilerin başvuru adresi Halkbank. Banka, kredilerin detaylarını kendi internet sitesinde duyurdu. Buna göre esnaf ve sanatkara 4 farklı kredi seçeneği sunuluyor. Bunlar şöyle:

  • Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) kefaletiyle işletme kredisi.
  • ESKKK kefaleti olmaksızın krediler.
  • ‘0’ sıfır faizli esnaf kredileri.
  • Esnaf yatırım kredileri.

1) İŞLETME KREDİSİ

Azami 60 ay vadeli 1, 3 ve 6 aylık ödeme seçenekleriyle sunuluyor. Kredi limiti, esnafın bağlı bulunduğu ESKKK’nın risk grubuna göre azami 300 bin TL, 325 bin TL, 400 bin TL veya 500 bin TL olarak belirlendi.

KİMLER FAYDALANIR?

Bu krediden, ortağı olduğu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin kefaletiyle; Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı, en az 3 aylık faaliyet süresini tamamlayan, iş veya ikametgahının bulunduğu ilçede faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne ortak olan, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişiler yararlanıyor.

Haberin Devamı

NASIL BAŞVURABİLİRİM?

Esnaf ve sanatkar bir kooperatife ortaksa, kimlik belgesi, esnaf oda kayıt belgesi ve vergi levhası fotokopisini ileterek kredi başvurusu yapabiliyor. Kooperatifçe kefalet verilen kredi talebinin banka tarafından değerlendirilerek onaylanması ve gerekli teminat koşullarının sağlanması halinde kredi kullandırımı gerçekleşiyor.

2) KEFALETSİZ KAYNAK

Halkbank sadece ESKKK kefaletiyle değil, ESKKK kefaleti olmaksızın da Hazine ve Maliye Bakanlığı desteğiyle sunulan son derece cazip oranlı kredilerle de ihtiyaçları karşılıyor. Azami 60 ay vadeli bu krediler 1, 3 ve 6 aylık ödeme seçenekleriyle sunuluyor. Kredi, işletmenin mevcut durumuna ve mali verilerine göre azami 300-500 bin lira arasında değişen limitlerle sunuluyor.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü’ne kayıtlı, en az 3 aylık faaliyet süresini tamamlayan, ESKKK ortağı olmayanlar başvurabiliyor.

NASIL BAŞVURABİLİRİM?

Halkbank şubelerinden kimlik belgesi, esnaf oda kayıt belgesi ve vergi levhası fotokopisi ile başvuru yapılabiliyor. Değerlendirme sonucunda kredi için teminat da talep edilebiliyor.

Haberin Devamı

3) YÜZDE 100 FAİZ İNDİRİMLİ

Kredi başvuru tarihi itibarıyla en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkârlara, yüzde 100 faiz indirim oranı uygulanıyor. Bu destekten aynı işletme için başka bir kurum ve kuruluştan hibe desteği alanlar ile son bir yıl içinde ticari faaliyetini veya vergi mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamıyor.

4) YATIRIM VE TAŞIT ALIMI İÇİN

Esnaf ve sanatkarın, işyeri ve taşıt alımına yönelik ihtiyaçlarını karşılaması için 1.5 milyon liraya kadar ESKKK kefaleti veya kefaleti olmaksızın yatırım kredisi kullandırılıyor. İşyeri edindirme kredisinde vade 120 ay, ödemeler aylık veya 3 aylık dönemler halinde yapılabiliyor. Taşıt edindirme kredisi ise sıfır kilometre araç (otomobil, kamyonet, kamyon, minibüs, midibüs, otobüs vs.) alımlarına yönelik uygulanıyor. 84 aya kadar vade imkanı sunulan kredide ödemeler aylık ve üç aylık şeklinde. Azami kredi limiti 1.5 milyon lira. Kredi detayları hakkında Halkbank şubelerinden bilgi alınabiliyor.

Haberin Devamı