Ekonomi Esnafa ucuz ve kolay kredi

Esnafa ucuz ve kolay kredi

Paylaş
Esnafa ucuz ve kolay kredi

Esnafın elini rahatlatacak ucuz krediye başvurular 9 Ocak itibarıyla başladı. İlk 3 ayda 10 milyar lira kredi verilecek. Kredi faizinin yarısı devletten!

Esnafın elini rahatlatacak karar hafta başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Buna göre Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri (TESKOMB), bu yıl toplam 350 bin esnafa 22 milyar lira kredi kullandıracak. İşini büyütmek, dükkan almak, aracını yenilemek, makine ve teçhizat alımı yapmak isteyen esnaf, kendi kredibilitesine göre bu pastadan pay alacak. Kredilerin üst limiti 500 bin liraya, vadesi 10 yıla kadar çıkıyor. Faizin yarısını Hazine (devlet) karşılıyor.

Haberin Devamı

İŞ YERİ ALANLAR DA...

İşini büyütmek isteyen esnafa, işletme kredisi adı atında 5 yıl vadeli 200 bin liraya kadar kredi kullandırılırken isteyen esnaf, kira ödediği dükkanını 500 bin liraya kadar kredi çekerek alabilecek. Dükkan ve araç kredisinin vadesi 10 yıl olacak. Ayrıca, esnaf isterse ticari aracını (taksi, TIR, kamyonet, minibüs, otobüs gibi) 500 bin liraya kadar faiz indirimli krediyle değiştirebilecek. Yani sıfırını alabilecek.

EL EMEĞİNE HİÇ FAİZ YOK

Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, çini ve çömlek yapımı gibi meslek kollarında faaliyet gösteren ve ‘Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi’ sahibi esnaf ve sanatkarlar ise kredi aldıklarında hiç faiz ödemeyecek. Bu işin eğitimini alıp kendi işini kurana da faizsiz kredi kullandırılacak.

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Esnaf Kooperatifleri, esnafa kefalet veriyor. Durumunu inceleyip uygun gördüğü esnafa kefil oluyor. Yani ilk başvuru esnaf kooperatiflerine yapılacak. 81 ilin tamamında 1000’e yakın kooperatif var. Başvuru dosyası incelendikten sonra uygun görülen esnaf, belirlenen kredi tutarıyla birlikte Halkbank’a yönlendirilecek. Yani kredi Halkbank aracılığıyla verilecek.

ARANAN ŞARTLAR

Esnaf ve sanatkar olmak, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı bulunmak, iş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunmak.

81 İLDEN BAŞVURU

Başvurular, esnafın bağlı olduğu kooperatiflere yapılıyor. Kooperatifler kredi başvurusu yapan esnaftan herhangi bir ücret talep etmiyor, ayrıca aidat da ödenmiyor. Sadece alınan krediden komisyon kesiyor.

Kooperatifler kredi alırken özellikle esnafın ipotek şartını yerine getirmesini istiyor. İpoteğin yanında ‘kefil’, ‘ticari işletme rehni’ de talep ediliyor. Kredinin yıllık toplam maliyeti komisyonlar dahil yüzde 7-8 civarında oluyor.