Ekonomi 'Evim' mağdurlarına 2 seçenek

'Evim' mağdurlarına 2 seçenek

Paylaş
'Evim' mağdurlarına 2 seçenek

Faizsiz ev ve taşıt almak isteğiyle sisteme giren yaklaşık 50 bin ‘Evim’ mağduru için düzenleme geliyor. Komisyonda kabul edilen kanun teklifine göre, mağdurlara 2 seçenek verilecek. İsteyen faaliyet izni olan 6 firmaya hakları korunarak geçebilecek, sistemde kalmak istemeyenlere de paraları geri ödenecek. Süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar... MELTEM KARA SÖYLEYENOĞLU / POSTA

Faizsiz konut ve taşıt edindirme sistemi (evim) olarak bilinen tasarruf finansman şirketlerine 100 milyon TL sermaye şartı getirilmiş, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) denetimine giren 35 şirketten 21’i 1 Temmuz 2021 itibarıyla tasfiye edilmiş, 14 şirketten 8’ine de ‘iradi tasfiye’ kararı çıkmıştı. Piyasada yalnızca 6 şirket kalırken, 764.6 milyon TL alacağı bulunan 50 bin kişi mağdur oluştu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tasfiyeyi yürütürken, yeni bir gelişme yaşandı.

Haberin Devamı

KOMİSYONDAN GEÇTİ

‘Vergi ve ekonomi paketi’ni içeren kanun teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle faizsiz konut almak isterken mağdur olan kişilerle ilgili adım atıldı. Buna göre; tasfiye edilen şirketlerde paraları bulunanlara iki seçenek sunulacak.

Alacaklılar isterlerse faaliyetlerine izin verilen diğer 6 firmaya hakları korunarak geçebilecek. Sistemde kalmak istemeyenlere ise TMSF tarafından paraları geri ödenecek. Ödenecek tutar anapara olacak. Katılım bedeli ödeme kapsamında değil. Fakat genel kurulda bu konuda değişiklik gündeme gelebilir.

MALVARLIKLARI YETMEDİ

Tasfiye edilen şirketlerin halihazırdaki mal varlıklarının söz konusu tasarruf tutarlarını ödemekte yetersiz olması ve şirketlerde kaynak açığı bulunması nedeniyle, müşterilerin mağdur olacağı değerlendirilerek, varlıkları yükümlülüklerini karşılamayan şirketlerin müşteri sözleşmeleri, faaliyet izni verilen tasarruf finansman şirketlerine devredilecek. Devredilen sözleşmelerle birlikte müşterilere iade edilecek tasarruf tutarları TMSF aracılığıyla şirketlere nakden ödenecek.

Haberin Devamı

FAALİYETİNE DEVAM EDEN ŞİRKETLER

1- Eminevim
2- Fuzulev
3- Sinpaş Yapı
4- İmece Yatırım
5- Katılımevim-Meskenfinans (birleşmişti)
6- Birevim-Çözüm Tasarruf (birleşmişti)

NELER YAŞANDI?

  • BDDK ve TMSF, şirketlerin yaptığı uzun vadeli sözleşmeler nedeniyle tasfiye sürecinin 10 yılı aşacağını öngördüğünden bazı talepleri de kabul etti.
  • Örneğin süreç boyunca, tasfiye halindeki 21 şirketten 6 şirketin sözleşmelerinin, talepleri üzerine Katılım Evim ve İmece Evim’e devredileceği açıklandı.
  • Yaşamevim Gayrimenkul ile sürdürülen borcun yapılandırılması görüşmelerinde sona gelindi ve vatandaşlar ödemelerini almak için TMSF’ye başvurdu.

YENİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

  • Devir kapsamına, hukuki süreci devam edenler hariç olmak üzere devreden şirketin tasarruf dönemindeki tüm tasarruf finansman sözleşmeleri dahil olacak.
  • Sözleşmesi devredilen mağdur, devralan şirkete sözleşme fesih talebinde bulunursa sözleşmesi, devreden şirkete iade edilecek.
  • İade edilen sözleşmeye ilişkin ödeme, tasfiye masası tarafından sıra cetveline tabi olmaksızın bir ay içinde müşteriye nakden ve defaten ödenecek.

YÜZDE 40 ŞARTI

  • Sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşterinin tasarruf tutarı, devralan şirketin talebi üzerine tasfiye masası tarafından devralan şirkete mutabakat tarihinden itibaren bir ay içinde nakden ve defaten ödenecek.
  • Tasfiye masası tarafından devralan şirkete ödenecek tutar, müşterinin devreden şirkete ödemiş olduğu tasarruf tutarı ile sınırlı olacak.
  • Devralan şirket ile yeni tasarruf finansman sözleşmesi imzalayan müşterilere tahsisat yapılabilmesi için yeni sözleşmenin imzalandığı tarihte sözleşme tutarının yüzde 40’ı kadar tasarruf yapılmış olması ve tasarruf ödemesi yapılan sürenin, toplam sözleşme süresinin beşte ikisine ulaşmış olması zorunlu olacak.