Ekonomi Evlenecek çiftler için bulunmaz fırsat

Evlenecek çiftler için bulunmaz fırsat

Paylaş
Evlenecek çiftler için bulunmaz fırsat

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından evlenecek gençlere faizsiz kredi müjdesi verdi.

Erdoğan, “Yeni evlenen çiftlere Aile ve Gençlik Bankası’ndan karşılanmak üzere faizsiz kredi imkanı sunacağız, bunu pilot proje olarak deprem bölgesinde uygulayacağız” açıklamasını yaptı. Doğalgaz, petrol ve madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmını buraya aktaracaklarını (Norveç örneği gibi) belirten Erdoğan, “Öncelikle aile ve gençlere yönelik pilot projeleri hayata geçirecek ve sonrasında yaygınlaştıracağız” dedi.

Haberin Devamı

İLK 2 YILI GERİ ÖDEMESİZ

Peki kredi tutarı ne kadar olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisan ayında yaptığı açıklamada, yeni evlenen çiftlere 2 yılı geri ödemesiz 48 ay (4 yıl) vadeli 150 bin lira faizsiz aile kredisi vereceklerini söylemişti. Meclis’te son şekli verilecek kredi paketinin açıklanan limitler dahilinde olması bekleniyor. Bu kapsamda 4 yıl vadeli 150 bin lira kredi kullananların aylık ödemesi 3 bin 125 lira olacak. İlk taksit ödeme tarihinin evlilikten bir süre sonra başlayabileceği de konuşuluyor. Yaş sınırının ve gelir durumunun da kredi şartları arasında yer alabileceği ifade ediliyor.

UZUN VADE, DÜŞÜK TAKSİT

Faizsiz krediyle özellikle ekonomik durumu yeterli olmayan çiftlere destek olunması amaçlanıyor. Şu anda kredi faizleri aylık yüzde 4-5 civarında. 150 bin liralık bir kredi çekilmek istendiğinde bankalar vadeleri genellikle 12 ayla sınırlandırıyor. Dolayısıyla bu tutarda bir kredi için bankalar 4 yıl vade sunmuyor. 150 bin lira yüzde 4.10 faiz ve 12 ay vadeyle çekildiğinde ise aylık ödeme 17 bin lirayı aşıyor. Üstelik sadece 1 yılda kredinin geri ödemesi 207 bin lirayı buluyor. Yani 57 bin lira ekstra ödeme oluşuyor. Dolayısıyla faizsiz kredi, yeni evlenecek çiftler için bulunmaz bir fırsat sunacak. Çiftler bu krediyle evlenir evlenmez borç sarmalına da girmemiş olacak. Borçlar uzun vade ve düşük taksitlerle ödenecek.

Haberin Devamı