Ekonomi Evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi! 15 Şubat'ta başlıyor

Evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi! 15 Şubat'ta başlıyor

Paylaş
Evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi! 15 Şubat'ta başlıyor

Gençlere evlilik desteği kapsamında ilk 2 yılı ödemesiz, sonrasında 4 yılda geri ödeme şartıyla 150 bin lira faizsiz kredi verilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Başvuruları 15 Şubat itibarıyla Bakanlığımızın web sitesi üzerinden e-Devlet aracılığı ile alacağız” dedi.

Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere 2 yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verilecek. Bir süredir hazırlıkları yapılan kredilerin başvuru tarihleri merak ediliyordu. Beklenen müjdeli haber Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’tan geldi. Göktaş, “Aile ve Gençlik Fonu’nda hazırlıkları tamamladık. İlk defa deprem bölgesinde uygulayacağımız Aile ve Gençlik Fonu’na başvuruları 15 Şubat’ta almaya başlayacağız. Başvuruları 15 Şubat itibarıyla bakanlığımızın web sitesi olan ‘aile.gov.tr’ üzerinden e-Devlet aracılığıyla alacağız” dedi.

Haberin Devamı

TÜM TÜRKİYE’Yİ KAPSAYACAK

Deprem bölgesinde aile kurma yolunda ilk adımı atacak gençlere faizsiz kredi imkanı sunacaklarını belirten Bakan Göktaş, “Gençlerimiz bu destek ile aynı zamanda kendi projelerini de hayata geçirebilecek” şeklinde konuştu. Uygulama sadece deprem bölgesiyle de sınırlı kalmayacak. Göktaş daha önce yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Fonun ilk uygulamasını deprem bölgesinden başlatacağız. İlerleyen süreçte ise tüm gençlerimizi kapsayacak şekilde bütün Türkiye’de yaygınlaştıracağız.”

HANGİ ŞARTLARA BAKILACAK?

Başvurular sadece dijital ortamda yapılacak. Kredide öncelik ilk kez evleneceklerde olacak. Ancak deprem bölgesinde ikinci evlilikler içinde destek sağlanabileceği ifade ediliyor. Bir başka deyişle proje kapsamında ilin, bölgenin ihtiyaçlarına, oradaki gençlerin durumuna göre değişiklik söz konusu olabilecek. Faizsiz krediyle özellikle ekonomik durumu yeterli olmayan çiftlere destek olunması amaçlanıyor. Gelir ve belli suçlara bulaşmamış olmak gibi şartlar var. Kriterlere uyan herkes, bundan faydalanabilecek. Projeden faydalanmak isteyen çiftlerin Aile Eğitim Programı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programından da faydalanması gerekiyor. Yaş sınırları proje kapsamında ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre değerlendirilecek ve ona göre esnetilecek.

Haberin Devamı

NE KADAR AVANTAJ SAĞLANIR?

Şu anda kredi faizleri aylık yüzde 4-5 civarında. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nın kararlarına paralel bu oranlar daha da yükselebilir. 150 bin liralık bir kredi çekilmek istendiğinde bankalar vadeleri genellikle 12 ayla sınırlandırıyor. Dolayısıyla bu tutarda bir kredi için bankalar 6 yıl vade sunmuyor. 150 bin lira yüzde 4.10 faiz ve 12 ay vadeyle çekildiğinde ise aylık ödeme 17 bin lirayı aşıyor. Üstelik sadece 1 yılda kredinin geri ödemesi 207 bin lirayı buluyor. Yani 57 bin lira ekstra ödeme oluşuyor. Eğer bankalar bu krediyi, yine yüzde 4.10 faizle ve 6 yıl vadeyle vermiş olsa da toplam geri ödeme 590 bin lira olacaktı. Bu hesapla aslında 440 bin liralık bir avantajdan bahsedebiliriz. Özetle faizsiz kredi, yeni evlenecek çiftler için bulunmaz bir fırsat sunacak. Çiftler bu krediyle evlenir evlenmez borç sarmalına da girmemiş olacak. Borçlar uzun vadeler ve düşük taksitlerle ödenecek.

Haberin Devamı

İLK ETAPTA 5 MİLYARLIK KAYNAK

Gençlere sağlanacak kredi desteği Aile ve Gençlik Fonu’ndan karşılanacak. Fon’un kaynağı, petrol, doğal gaz ve maden üretiminden elde edilen gelirlerden sağlanacak. Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarından gelecek mevcut gelirler üzerinden yüzde 20’sinin fona aktarılması planlanıyor. Şu anki tahminlere göre fona aktarılacak tutarın 4.5-5 milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor. 150 bin lira olarak belirlenen tutarın enflasyon oranında güncellenmesi de değerlendirilecek. Bu konudaki kararı Fon yönetimi alacak. Fon, ayrıca nakdi bağış da kabul edebilecek. Sayıştay denetimine de açık olacak Fon’un, vergiler, harçlar noktasında istisnaları da mevcut.