Ekonomi Evlenecek gençlere 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi

Evlenecek gençlere 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi

Paylaş
Evlenecek gençlere 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi

Gençlere evlilik desteği kapsamında 2 yıl ödemesiz, sonrasında 4 yılda geri ödeme şartıyla 150 bin lira faizsiz kredi verilecek. Düzenleme Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda kabul edildi. Yasa teklifinde yaş sınırı bulunmuyor! İşte tüm yönleriyle evlilik kredisi...

Evlenecek gençlerin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı Aile ve Gençlik Bankası’na ilişkin düzenlemede. Söz konusu düzenlemeyle yeni evleneceklere 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi sunulacak. Bu konudaki ‘Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi’, Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda önceki gün oy çokluğu ile kabul edildi. Fondan yararlanacak genç sayısının yüksek olmasını sağlamak için kanunda bir yaş sınırı belirtilmedi.

Haberin Devamı

İLK TAKSITLER IKI YIL SONRA

Yaş sınırına ilişkin açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili Eyüp Kadir İnan, “Yaş sınırları proje kapsamında ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre değerlendirilecek ve ona göre esnetilecek. Hedefimiz, bir an önce 81 ildeki gençlerimizin hepsine ulaşmaktır” dedi. Kredide 2 yıl ödemesiz dönem tanımlanacak. Bu dönemin sonunda ise kredi 4 yıl içinde taksitler halinde, aile bütçesini sarsmadan geri ödenecek. Yani aslında kredi 6 yılda geri ödenecek.

İLK ETAPTA 5 MİLYARLIK KAYNAK

Fonun kaynağı, petrol, doğalgaz ve maden üretiminden elde edilen gelirlerden sağlanacak. Petrol, doğalgaz ve maden kaynaklarından gelecek mevcut gelirlerin yüzde 20’sinin fona aktarılması planlanıyor. Ayrıca var olan fonlar veya yeni kurulacak fon gelirlerinin de yüzde 10’unun aktarılması kanun teklifinde yer alıyor. Şu anki tahminlere göre, fona aktarılacak tutarın 4.5-5 milyar lirayı bulacağı hesaplanıyor.

Haberin Devamı

DİJİTAL ORTAMDA BAŞVURU

Başvurular dijital ortamda yapılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kendi platformunda, dijital mecralarında başvuru tarihlerini ilan edecek. Ardından gençler başvuru yapacak. Gençlerin başvurularıyla ilgili şartlar dijital ortamda yayınlanacak. Kredide öncelik ilk kez evleneceklerde olacak. Ancak deprem bölgesinde ikinci evlilikler için de destek sağlanabileceği ifade ediliyor. Bir başka deyişle proje kapsamında ilin, bölgenin ihtiyaçlarına, oradaki gençlerin durumuna göre değişiklik söz konusu olabilecek.

ÖNCE PİLOT İLLERDE BAŞLAYACAK

Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya pilot iller olarak belirlendi. Faizsiz krediyle özellikle ekonomik durumu yeterli olmayan çiftlere destek olunması amaçlanıyor. 150 bin lira olarak belirlenen tutarın enflasyon oranında güncellenmesi de değerlendirilecek. Bu konudaki kararı fon yönetimi alacak. Fon, ayrıca nakdi bağış da kabul edebilecek. Sayıştay denetimine de açık olacak fonun, vergiler, harçlar noktasında istisnaları da mevcut.

NE KADAR AVANTAJ SAĞLANIR?

Şu anda kredi faizleri aylık yüzde 4-5 civarında. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’nın kararlarına paralel bu oranlar daha da yükselebilir. 150 bin liralık bir kredi çekilmek istendiğinde bankalar vadeleri genellikle 12 ayla sınırlandırıyor. Dolayısıyla bu tutarda bir kredi için bankalar 6 yıl vade sunmuyor. 150 bin lira, yüzde 4.10 faiz ve 12 ay vadeyle çekildiğinde ise aylık ödeme 17 bin lirayı aşıyor. Üstelik sadece 1 yılda kredinin geri ödemesi 207 bin lirayı buluyor. Yani 57 bin lira ekstra ödeme oluşuyor. Eğer bankalar bu krediyi, yine yüzde 4.10 faizle ve 6 yıl vadeyle vermiş olsaydı toplam geri ödeme 590 bin lira olacaktı. Bu hesapla aslında 440 bin liralık bir avantajdan bahsedebiliriz. Özetle faizsiz kredi, yeni evlenecek çiftler için bulunmaz bir fırsat sunacak. Çiftler bu krediyle evlenir evlenmez borç sarmalına da girmemiş olacak. Borçlar, uzun vadeler ve düşük taksitlerle ödenecek. Özetle, ihtiyacı olanlar bu imkanı çok iyi değerlendirmeli.

Haberin Devamı

KRİTERLER VE ALTYAPI HAZIR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da düzenlemeyle ilgili şu bilgileri vermişti: “Deprem bölgesi için pilot proje başlatıyoruz. Akabinde de genişleteceğiz. Gençlerimizin beklediği bir müjdeydi. Biz bunu en kısa sürede hayata geçireceğiz. Bütün kriterleri oluşturduk, bütün altyapı şu anda hazır. Gelir ve belli suçlara bulaşmamış olmak gibi şartlar var. Kriterlere uyan herkes, bundan faydalanabilecek. Projeden faydalanmak isteyen çiftlerin Aile Eğitim Programı ve Evlilik Öncesi Eğitim Programı’ndan da faydalanması gerekiyor.”

Haberin Devamı