Ekonomi EYT Almanya modeli nedir? EYT son dakika haberi Bakan Bilgin’den geldi!

EYT Almanya modeli nedir? EYT son dakika haberi Bakan Bilgin’den geldi!

Paylaş
EYT Almanya modeli nedir? EYT son dakika haberi Bakan Bilgin’den geldi!

EYT ile ilgili son dakika haberleri emekli olma hayali kuran binlerce çalışan tarafından yakından takip ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde EYT için Almanya modelinin düşünüldüğü iddia edilmişti. Bakan Bilgin açıklamasında Almanya ve Hollanda modelinin gündemde olmadığını şu an için sadece bir formül üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Peki, EYT Almanya modeli nedir? İşte Bakan Bilgin’in son dakika EYT açıklaması…

EYT hakkında son dakika haberi Bakan Bilgin’den geldi. Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Bilgin, EYT çalışmalarının yılbaşına doğru tamamlanacağını söyledi. Aynı zamanda Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Almanya ve Hollanda modellerinin masada olmadığını söyledi. İşte 23 Ağustos 2022 EYT son dakika haberinin ayrıntıları…

Haberin Devamı

EYT SON DAKİKA HABERİ BAKAN BİLGİN’DEN GELDİ!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Kabine toplantısının ardından gazetecilerin EYT sorusunu yanıtladı.

Açıklamasında EYT konusunda tek formül üzerinde çalışıldığını belirten Bakan Bilgin kamuoyunda Hollanda, Almanya modellerinden bahsedildiğini, bunun ise doğru olmadığını kaydetti. “Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin, EYT üzerine aşamalı çalışma grupları olduğunu belirtti ve "İlgili kurumlarla da çalışmalar sürecek ve ortak noktaya ulaşıldığında Cumhurbaşkanımıza sunulacak. Kabul görürse kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

EYT ALMANYA MODELİ NEDİR?

EYT konusunda çözüm için kamuoyunda birçok formülden bahsedilirken bu formüllerin içinde en çok Almanya modelinden bahsediliyordu. Bakan Bilgin açıklamasında Almanya ve Hollanda modelinin şu an için gündemde olmadığını ve masada sadece bir formül olduğunu belirtirken Almanya modeli de birçok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Peki Almanya modeli nedir?

Haberin Devamı

Almanya modelinde daha önce uygulanan formüle göre sigortalıya bir teklif sunuluyor.

Emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Burada kesinti oranı yıllık yüzde 2 oluyor.

Yani emekliliğine 4 yıl kalmış birinden yüzde 8 kesinti yapılıyor. Böylece daha az maaşla daha erken emeklilik hali ortaya çıkıyor.

FİNLANDİYA MODELİ

Finlandiya sisteminde Alman sisteminde olduğu gibi belli oranda kesinti belirleniyor. Sigortalı kesintiyle erken emekli oluyor. Ancak yasanın söylediği yaşa gelip emeklilik şartları oluşunca kesinti ortadan kalkıyor.