Ekonomi EYT başvuruları ne zaman verilecek? EYT ile emekli olan ne kadar emekli maaşı alacak? EYT ne zaman çıkıyor, son durum ne?

EYT başvuruları ne zaman verilecek? EYT ile emekli olan ne kadar emekli maaşı alacak? EYT ne zaman çıkıyor, son durum ne?

Paylaş
EYT başvuruları ne zaman verilecek? EYT ile emekli olan ne kadar emekli maaşı alacak? EYT ne zaman çıkıyor, son durum ne?

EYT ile ilgili gelişmeler çıkacak yasa ile emekli olma hayali kuran vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasının Meclis’e sunulacağı tarihi daha önce açıklamıştı. Şimdi akıllarda EYT başvuruları ne zaman verilecek? EYT ile emekli olan ne kadar emekli maaşı alacak? soruları yer alıyor…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda artık sona yaklaşılırken, emekli olmak için gün sayan çalışanlar ne kadar emekli maaşı alacakları ve ne zaman emekli olabilecekleri konusunda araştırmalarını yoğunlaştırdı. Konuyla ilgili olarak Balan Bilgin’in açıklamaları ile birlikte uzmanlarında görüşlerini bir araya getirerek gündemdeki soruları yanıtladık…

Haberin Devamı

EYT NE ZAMAN ÇIKIYOR, SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; EYT açıklamasında "Kapsamlı bir çalışma yaptık. Şu anda EYT şartlarını oluşturan 1,5 milyon insanımız var. Bu şartları taşıyanların yüzde 87'si özel sektörde. EYT, 2023’te uygulanacaktır.” İfadelerini kullandı.

EYT BAŞVURULARI NE ZAMAN VERİLECEK?

EYT’nin 2023 itibariyle hayat geçmesiyle emeklilik başvurularının da ocak şubat aylarında verilmeye başlanması bekleniyor.

EYT İLE EMEKLİ OLAN NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALACAK?

Milyonlarca çalışan bir yandan EYT’nin çıkmasını heyecanla beklerken, diğer yandan da EYT ile emekli olması durumunda ne kadar emekli maaşı alacağını merak ediyor.

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, EYT maaşları hakkında açıklama yaptı. Bayram; "Prim gün sayısı düşük olan kişi ile prim gün sayısı fazla olan kişi arasında mutlaka maaş farkı olacaktır. Örnek vermek gerekirse 5000 prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş 3500 lira maaş alacakken 9000 bin prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş bu rakamın çok üzerinde maaş alacak.

Haberin Devamı

En düşük esnaf emeklisi 4 bin 196 lira alırken SSK 2000 öncesi 4 bin 678 lira maaş alıyor. SSK 2000 sonrası ise 3500 lira maaşı var. EYT'liler de bu rakam üzerinden maaşlarını alacaklar. Taban fiyat bu olacak." dedi.

EYT İLE EMEKLİ OLMAK İÇİN PRİM GÜN SAYISI NE KADAR OLMALI?

Bakan Bilgin EYT prim gün sayısı hakkında açıklama yaptı. Emekli olmak için yaş şartını bekleyenler prim gün sayısını merak ediyorlar. EYT için 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartı yer alıyor. Kadınlar için 20 yıl ve erkekler için 25 yıl şartı bulunuyor.