Ekonomi EYT ile emekli olan ne kadar maaş alır? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası ne zaman çıkacak? Son dakika EYT gelişmeleri

EYT ile emekli olan ne kadar maaş alır? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası ne zaman çıkacak? Son dakika EYT gelişmeleri

Paylaş
EYT ile emekli olan ne kadar maaş alır? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası ne zaman çıkacak? Son dakika EYT gelişmeleri

EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası ile ilgili çalışmalarda artık sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin uzun süredir kamuoyunu meşgul eden çalışmanın Aralık ayı içerisinde Meclis’e sunulacağını kaydetti. ‘EYT ile emekli olan ne kadar maaş alır?’ sorusunu ise Vergi Uzmanı Muhammet Bayram yanıtladı.

EYT yasasının çıkması ile 1 buçuk milyon çalışanın emekli olması bekleniyor. Bu nedenle bir yandan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası’nın en zaman çıkacağı heyecanla beklenirken, çalışanların emekli olduklarında alacakları maaş da merak ediliyor. EYT ile ilgili son dakika gelişmelerini ve resmi açıklamaları bir araya getirdik…

Haberin Devamı

EYT İLE EMEKLİ OLAN NE KADAR MAAŞ ALIR?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram EYT konusunda sıklıkla yöneltilen “EYT ile emekli olursam ne kadar maaş alırım?” sorusunu yanıtladı. İşte Bayram'ın açıklamaları:
Prim gün sayısı düşük olan kişi ile prim gün sayısı fazla olan kişi arasında mutlaka maaş farkı olacaktır. Örnek vermek gerekirse 5000 prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş 3500 lira maaş alacakken 9000 bin prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş bu rakamın çok üzerinde maaş alacak.
En düşük esnaf emeklisi 4 bin 196 lira alırken SSK 2000 öncesi 4 bin 678 lira maaş alıyor. SSK 2000 sonrası ise 3500 lira maaşı var. EYT'liler de bu rakam üzerinden maaşlarını alacaklar. Taban fiyat bu olacak.
EYT'de asgari ücret üzerinden priminiz yatırıldığında taban fiyatlanması yapılacak. Primi asgari ücret üzerinden yatanlar yine o miktar üzerinden maaş alacaklardır. Primi asgari ücretten yüksek yatanlar için de fiyatlar değişecektir.

Haberin Devamı

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, son yaptığı EYT açıklamasında "1,5 milyon EYT'liyi ilgilendiren düzenlemeyi Aralık ayı içerisinde Meclis’e takdim edeceğiz" dedi.

Bakan Bilgin açıklamalarına şöyle devam etti: Yeni yılla birlikte EYT devreye girmiş olacak. Yaş şartını kaldırsak emekli olacak 1,5 milyon insan var. EYT'de yaşı bekleyenlerin yüzde 87'si bir işte çalışıyor. Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak.