Ekonomi EYT ile emeklilik şartları neler? EYT’de son durum ne? Ne zaman çıkıyor?

EYT ile emeklilik şartları neler? EYT’de son durum ne? Ne zaman çıkıyor?

Paylaş
EYT ile emeklilik şartları neler? EYT’de son durum ne? Ne zaman çıkıyor?

EYT ile emekli olmayı planlayan milyonlarca çalışanın gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak açıklamaya çevrildi. Bakan Bilgin konuyla ilgili son gelişmeleri sık sık kamuoyu ile paylaşırken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası hakkında detaylar da daha net bir şekilde belli olmaya başladı. Peki, EYT’de son durum ne? Ne zaman çıkıyor? EYT ile emeklilik şartları neler? İşte ayrıntılar…

EYT ile emeklilik şartları Bakan Bilgin’in yaptığı açıklamalar ışığında belli oldu denilebilir. Buna göre 19999 öncesinde sigortalı olan çalışanların prim gün sayısı şartı devam ederken, yaş şartının kaldırılması bekleniyor. Diğer yandan Bakan Bilgin EYT çalışmasının yıl sonundan önce Meclis’e gelebileceğini kaydetmişti. İşte EYT’de son durum ve EYT ile emeklilik şartlarına ilişkin detaylar…

Haberin Devamı

EYT İLE EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Bakan Vedat Bilgin, EYT hakkında açıklama yaptı. Bakan Bilgin; "Diğer iki şartı doldurup yaşı bekleyenler var. 'Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir' diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis'ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir. Biz bunları dikkate alan bir çalışma yapıyoruz. Yani şu an iki şartı doldurup emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında. Yarın biraz daha artabilir. Biz onlarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Yaş şartı hiç olmasaydı emekli olabileceklerden bahsediyorum. Yoksa ne bileyim, 40'lı yaşlarda olanlar var. Onların büyük bir çoğunluğunun, bu bahsettiğim sayının dışında kalanların özellikleri prim gün ve yıl sayılarındaki eksikliktir. O iki şartta bir değişiklik yapmıyoruz. Süreç devam ediyor. Düzenlemenin kapsamını çalışmamız bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

Haberin Devamı

Bakan Bilgin’in yaptığı açıklamaya göre EYT ile emeklilik şartları şu şekilde sıralanabilir:

SSK'DA

Kadın SSK'lı çalışan prim gün sayısı: 5 bin gün

Erkek SSK'lı çalışan prim gün sayısı: 5 bin gün

Kadın SSK'lı çalışan sigortalılık yılı: 20

Erkek SSK'lı çalışan sigortalılık yılı: 25

BAĞ-KUR'DA

Normal emeklilik kadın 58, erkek 60 yaş ve 9000 prim günü.

Kısmi emeklilik kadın 60, erkek 62 yaş ve 5400 prim günü

EMEKLİ SANDIĞI'NDA

Normal emeklilikte kadın 20 yıl (7200 gün), erkek 25 yıl (9000 gün) hizmet

Kısmi emeklilikte 10 yıl (3600 gün) hizmet ve 60 yaş

EYT’DE SON DURUM NE? NE ZAMAN ÇIKIYOR?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a ilişkin çalışmalar devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT ile emekli olacakların işverene oluşturacakları kıdem tazminatı yükünün Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılanması için kredi paketi çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

Bakan Nebati'nin açıklaması şöyle:

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız (@csgbakanligi) tarafından çalışmalar yapılmaktadır.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, işverenlerimizin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünü, uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti ile karşılayabilecekleri bir kredi paketi konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımızca hazırlıklar başlatılmıştır.