Ekonomi EYT ne zaman çıkacak, son durum ne? Bakan Bilgin’in EYT açıklaması

EYT ne zaman çıkacak, son durum ne? Bakan Bilgin’in EYT açıklaması

Paylaş
EYT ne zaman çıkacak, son durum ne? Bakan Bilgin’in EYT açıklaması

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri emeklilik hayali kuranlar tarafından yakından takip ediliyor. 2022 yılının sonuna doğru yaklaşılırken, gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılacak açıklamaya çevrildi. Peki, EYT ne zaman çıkacak, son durum ne? İşte Bakan Bilgin’in EYT açıklaması ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasına dair detaylar…

Milyonlarca çalışan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda Bakan Bilgin’in açıklamalarını can kulağıyla takip ediyor. Bakan Bilgin geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada yaş konusu üzerinde çalıştıklarını ancak prim eksiği konusunda bir şey yapılmayacağını kaydetmiş, diğer yandan EYT’nin ne zaman çıkacağına dair aralık ayını işaret etmişti. Peki EYT’de son durum ne? İşte Bakan Bilgin’in EYT açıklaması…

Haberin Devamı

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, açıklamasında "1,5 milyon EYT'liyi ilgilendiren düzenlemeyi Aralık ayı içerisinde Meclis’e takdim edeceğiz" ifadelerini kullandı.

BAKAN BİLGİN’İN EYT AÇIKLAMASI

Bakan Bilgin açıklamalarına “Yeni yılla birlikte EYT devreye girmiş olacak. Yaş şartını kaldırsak emekli olacak 1,5 milyon insan var. EYT'de yaşı bekleyenlerin yüzde 87'si bir işte çalışıyor. Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak.” sözleriyle devam etti.

EYT'DE PRİMİ EKSİK OLANLAR NE YAPACAK?

Bakan Bilgin’in açıklamasına göre 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduran çalışanlar EYT düzenlemesi kapsamında değerlendirilecek ve bu kapsamda EYT düzenlemesinden yararlanacak. Ancak prim eksiği olanlar yasa kapsamında yer almayacak.

Haberin Devamı

Bu kapsamda kişiler eksik prim gün sayısının olup olmadığını e-Devlet üzerinden TCK uygulamaları ile ‘ben ne zaman emekli olurum’ uygulamasına girerek eksik prim gün sayılarını tespit edebilir, emekliliklerine ne kadar kaldığını görebilirler.

Prim eksiği olan çalışanlar askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı hizmet borçlanması, süreli çalışanların çalışmadığı günler için borçlanma örneğin sözleşmeli öğretmenler. Tutuklu ve hükümlü olup suçsuzluğu ispatlanan kişilerin tutukluluğu süresi, avukatlık ve staj borçlanmaları gibi haklarını kullanarak emekliliğe adım atma şansı elde edebilirler.