Ekonomi EYT ne zaman çıkacak? Staj sigortası emeklilikte sayılacak mı? EYT’de son durum ne?

EYT ne zaman çıkacak? Staj sigortası emeklilikte sayılacak mı? EYT’de son durum ne?

Paylaş
EYT ne zaman çıkacak? Staj sigortası emeklilikte sayılacak mı? EYT’de son durum ne?

EYT ne zaman çıkacak? Staj sigortası emeklilikte sayılacak mı? EYT’de son durum ne? soruları gündemde yer almaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, açıklamalarında staj ve çıraklık sigortası olanlar için olumlu mesajlar verirken aynı zamanda Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunun da Aralık ayında çözülebileceğini işaret etmişti…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasanın ne zaman çıkacağı kadar kimleri kapsayacağı da merak konusu olmaya devam ediyor. Bakan Bilgin, Emekli olmak için prim gün sayısını doldurmuş ancak 1999 yılında yürürlüğe giren yasa ile yaş beklemek zorunda olan milyonlarca çalışanı heyecanlandıran yeni bir açıklama geldi. Bakan Bilgin, staj sigortasının sadece sağlık sigortası olması ve emeklilik sigortası konusunda “Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum.” İfadelerini kullandı.  ,

Haberin Devamı

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Kamuoyunda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen durumun kaynağı 8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe konulan yasaya dayanıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde ilk defa işe başlamış olanları kapsıyor. O dönemde kadın 20 yıl, erkek 25 yıl ve 5 bin gün sigortalılık süresiyle emekli olabiliyordu. Yasa ile buna bir de yaş şartı eklendi. Yaş koşulu ise kademeli bir sistemle hayata geçirildi.

Kendi aralarında dernekler kuran ve seslerini kamuoyuna duyurmaya çalışan EYT’lilerin durumu sık sık gündeme gelirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından konuya el atıldı. Bakan Bilgin konunun çözümü noktasında “Kamuoyunda saçma sapan formüller var. Bu formüller adına konuşanlar var. Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var. Kamuoyunda konuşulan modeller doğru değil. Biz zaten 62 yaşında çalışanları emekli ediyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

EYT yasasının ne zaman çıkacağına dair merak günden güne artarken Bakan Bilgin “Bu konudaki teknik çalışma biraz daha zaman alacak, tek bir formül üzerinde duruyoruz ama henüz sonuçlandırmadık. EYT Aralık ayı gibi gündeme gelir” diyerek aslında konuya ilişkin en net tarih bilgisini de paylaşmış oldu.

STAJ SİGORTASI EMEKLİLİKTE SAYILACAK MI?

Bakan Bilgin yaklaşık 5 milyon çalışanı ilgilendiren staj sigortası durumuna ilişin açıklamasında ise “Biliyorsunuz stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor. Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir çünkü. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman o dosyamız bittiği zaman bu soru da aydınlanmış olur” ifadelerini kullandı.