Ekonomi EYT son dakika haberi 13 Ekim! Kimler EYT kapsamında? Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası çıktı mı? Ne zaman çıkacak?

EYT son dakika haberi 13 Ekim! Kimler EYT kapsamında? Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası çıktı mı? Ne zaman çıkacak?

Paylaş
EYT son dakika haberi 13 Ekim! Kimler EYT kapsamında? Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası çıktı mı? Ne zaman çıkacak?

EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeni haberler gelmeye devam ediyor. Emekli olmak için Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasını bekleyenlerin aklında her açıklamayla birlikte ‘Kimler EYT kapsamında?’ ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası çıktı mı? Ne zaman çıkacak?’ soruları yeniden yankılanıyor. İşte 13 Ekim’de Bakan Bilgin tarafından yapılan çok önemli EYT açıklaması…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda en son açıklama 13 Ekim’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Ortak Paylaşım Forumu’nun "Çalışma Hayatında Sürdürülebilirlik" ana temasıyla gerçekleştireceği foruma katılan Bakan Bilgin burada asgari ücret ve EYT hakkında açıklamalarda bulundu…

Haberin Devamı

13 EKİM EYT SON DAKİKA HABERİ!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ortak Paylaşım Forumu’nun "Çalışma Hayatında Sürdürülebilirlik" ana temasıyla gerçekleştireceği foruma katıldı. Asgari ücretle ilgili olarak "Aralık ayında enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız." dedi. Bilgin EYT için de "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Aralık ayının başında tamamlanmış olacak. Tüm sorunları çözen kapsamlı bir düzenleme. Çalışma hayatında insanların kafalarındaki sorunları, endişeleri giderecek şeffaf düzenleme. EYT ve asgari ücret bekleyenler memnun olacak." ifadelerini kullandı.

KİMLER EYT KAPSAMINDA?

EYT düzenlemesinde çalışmalarda son aşamaya gelindi. Emeklilikte yaş bekleyenler için yapılan değişikliğe göre öncelikle 1,5 milyon kişi emekli olacak. 1999 yılı öncesinde işe başlayan, 25 yılını dolduran erkeklerle, 20 yılını dolduran kadınlar yaş koşulu aranmaksızın emekli olabilecek.

Haberin Devamı

EYT kapsamında yaklaşık 3-4 milyon kişi bulunuyor. Yapılacak düzenleme kapsamında ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişinin emeklilik hakkı kazanacağı hesaplanıyor. Daha sonra da prim gün sayılarına göre bir kademelendirme yapılması gündeme alındı. Böylece geri kalan 2-3 milyon EYT'li de kademeli olarak emeklilik hakkı kazanmış olacak.

EYT ÇIKARSA CEBE TOPLU PARA GİRECEK

EYT yasası çıktıktan sonra emekliliği uzayanlara yeni kapı açılacak. Yapılan açıklamalara göre ilk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olacağı öngörülüyor. Çalışmaya devam edenler EYT hakkıyla emekli olduklarında emekli maaşına ek olarak yılların birikimi olan kıdem tazminatlarına da kavuşacaklar. Mevcut uygulamada emekli olmak için aranan koşullardan yaş dışındaki, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ‘emekli olabilir’ dilekçesiyle kıdemini ve diğer yasal haklarını alıp işten ayrılabiliyor.

ÜÇ FARKLI UYGULAMA

Yaş dışındaki şartlar için de 3 farklı uygulama söz konusu. Buna göre:

1-8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduranlar,

2-8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlardan 25 yıl sigortalılık süresi ve 4.500 gün primi tamamlayanlar,

Haberin Devamı

3-7.000 gün prim ödeme süresini (19 yıl 5 ay 10 gün) dolduranlar. SSK’lılar bu şartlarla istifa ederek kıdem tazminatlarını talep edebiliyor. EYT çıktıktan sonra yaş, yıl ve prim süresi tamam olanlar işten ayrılacaklarında eğer aynı işyerinde en az 1 yıllık süreyi tamamlamışlarsa kıdemlerini de talep edebilecek. Şirketlerin de bu taleplere karşı hazırlıklı olmasında fayda var.