Ekonomi EYT son dakika haberleri! Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ne zaman çıkıyor? Kimler EYT ile emekli olabilecek, ne kadar maaş alacak?

EYT son dakika haberleri! Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ne zaman çıkıyor? Kimler EYT ile emekli olabilecek, ne kadar maaş alacak?

Paylaş
EYT son dakika haberleri! Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ne zaman çıkıyor? Kimler EYT ile emekli olabilecek, ne kadar maaş alacak?

EYT son dakika haberleri gün be gün takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT çalışmasında sona gelindiğini kaydetmiş çalışmanın Meclis’e sunulacağı tarih hakkında bilgiler paylaşmıştı. Kamuoyunda şimdi ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ne zaman çıkıyor?’ ve ‘Kimler EYT ile emekli olabilecek, ne kadar maaş alacak?’ soruları sıklıkla araştırılıyor…

EYT çalışmasının oldukça kapsamlı olduğunu kaydeden Bakan Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada EYT ile emekli olmak için 1999 öncesi ve 5 bin prim gün şartı arandığını belirtmişti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası çıkması halinde prim eksiği bulunmayan vatandaşlar emekli olmak için gün sayarken ne kadar maaş alacakları da merak ediliyor.

Haberin Devamı

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR YASASI NE ZAMAN ÇIKIYOR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ile ilgili yaptığı açıklamada "Kapsamlı bir çalışma yaptık. Şu anda EYT şartlarını oluşturan 1,5 milyon insanımız var. Bu şartları taşıyanların yüzde 87'si özel sektörde. EYT, 2023’te uygulanacaktır." dedi.

KİMLER EYT İLE EMEKLİ OLABİLECEK?

Bakan Bilgin, EYT prim gün sayısı hakkında detayları paylaştı. EYT için 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartı yer alıyor. Kadınlar için 20 yıl ve erkekler için 25 yıl şartı bulunuyor.

EYT İLE EMEKLİ OLAN NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, EYT maaşları hakkında açıklama yaptı. Bayram; "Prim gün sayısı düşük olan kişi ile prim gün sayısı fazla olan kişi arasında mutlaka maaş farkı olacaktır. Örnek vermek gerekirse 5000 prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş 3500 lira maaş alacakken 9000 bin prim gün sayısı ile emekli olan vatandaş bu rakamın çok üzerinde maaş alacak.

Haberin Devamı

En düşük esnaf emeklisi 4 bin 196 lira alırken SSK 2000 öncesi 4 bin 678 lira maaş alıyor. SSK 2000 sonrası ise 3500 lira maaşı var. EYT'liler de bu rakam üzerinden maaşlarını alacaklar. Taban fiyat bu olacak." dedi.