Ekonomi EYT yasası ne zaman çıkacak, yasalaşacak? 2023 EYT promosyonu ne kadar?

EYT yasası ne zaman çıkacak, yasalaşacak? 2023 EYT promosyonu ne kadar?

Paylaş
EYT yasası ne zaman çıkacak, yasalaşacak? 2023 EYT promosyonu ne kadar?

Milyonlarca EYT'den yararlanacak vatandaş yasanın Meclis'e gelip, gelmediğini araştırıyor. Öte yandan Emeklilikte Yaşa Takılanlar ne kadar promosyon alacaklarını araştırıp maddi planlamalar yapıyor. Peki, EYT Meclis'e geldi mi, yasa ne zaman geçecek? EYT'liler ne kadar promosyon alacaklar? İşte, EYT ile ilgili yaşanan son gelişmeler haberimizde.

Türkiye gündeminde olan EYT yasası, Ocak ayına girmemizle birlikte gündemdeki yeri daha da arttı. EYT şartları belli olurken milyonlarca EYT'li yasanın Meclis'ten geçmesi için gün sayıyor. Peki, EYT Meclis'e geldi mi, yasa ne zaman geçecek? EYT'liler ne kadar promosyon alacaklar?

Haberin Devamı

EYT YASASI NE ZAMAN GEÇECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı EYT düzenlemesini içeren kanun teklifinin, gelecek hafta Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerin ardından Genel Kurul süreci başlayacak teklifin, ocak ayında yasalaştırılması öngörülüyor.

EYT'LİLER BANKA PROMOSYONUNDA FAYDALANABİLECEK Mİ?

Ekonomist Muhammet Bayram yaptığı değerlendirmede "Kesinlikle faydalanacaklar. Hatta Ocak ayında yasalaşırsa EYT kanunumuz. Vatandaşlarımız e-devlet üzerinden başvurularını yapacaklar. Bir sonraki ayda emeklilik maaşı almaya hak kazanacaklar.

Burada 1 Şubat itibarıyla emeklilik maaşı alamaya hak kazanacakları için bankalara gidip bu anlaşmaları yapmaları gerekiyor. 3 yıllık anlaşma yaptıkları takdirde maaş almaya hak kazanacaklar.

Haberin Devamı

NE KADAR PROMOSYON ALACAKLAR?

Burada muhtemelen bir yarış olacak yine. En düşük emekli maaşı 3500 TL olarak veriliyordu. 2023 yılında 5500 liraya çıkarıldı. Bankalarda bu tutarları almak istiyor. Çünkü 1 Ocak 2023 itibarıyla geçerli olan bir yasa var.

Merkez Bankası ve BDDK tarafından bir zorunluluk getirildi banaklara. Artık banka mevduatlarında yüzde 60 TL tutmak zorundalar, yüzde 40'ını döviz tutmak zorundalar. Eğer yüzde 60 TL yoksa burada yüzde 40'tan fazla döviz tutarları varsa bankalara ekstra bir yükümlülük getirdiler. Devlet tahvili alma zorunluluğu geldi. O nedenle bankalar TL/Mevduat yarışına girecekleri için promosyonlara ciddi bir şekilde gözlerini diktiler.

EN DÜŞÜK 7 BİN LİRA EN FAZLA 15 BİN LİRA!

Geçen sene kasım ayında bir protokol imzalanmıştı. En düşük ödenmesi gereken promosyonlar diye. 10 bin liraya varan banka promosyonları vardı. Ben burada yeni maaşlarla birlikte en düşük 7 bin TL en fazla ise 15 bin lira civarında banka promosyonları verileceğini bekliyorum.

Bankalar vatandaşa ayrı ayrı teklif verebilir. O nedenle emekliler mutlaka gidip başvuruda bulunsunlar." dedi.