Ekonomi EYT'de 'kademeli' formül: İlk maaşların ödeneceği tarih belli oldu

EYT'de 'kademeli' formül: İlk maaşların ödeneceği tarih belli oldu

Paylaş
EYT'de 'kademeli' formül: İlk maaşların ödeneceği tarih belli oldu

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret, EYT ve sözleşmeli personel düzenlemesi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den beklenen açıklama geldi. Bakan Bilgin EYT düzenlemesinden kaç kişinin faydalanacağını da sözlerine ekledi. Vergi Uzmanı/ Ekonomist Muhammet Bayram asgari ücretteki beklentiyi posta.com.tr’ye açıkladı. İşte EYT’lilerin ilk maaşlarını alacakları tarih ve kritik asgari ücret tahmini…

İpek Alemdar Göde/ Posta.com.tr - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı son açıklamada asgari ücret, sözleşmeli personel ve EYT hakkında önemli noktalara değindi. Bilgin açıklamasında 2023 yılı asgari ücretin çalışanı enflasyonun etkisini koruyacak düzeyde olacağını ifade etti. Bilgin asgari ücret için komisyonun Aralık ayının ilk haftasında toplanacağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Bakan Bilgin milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT ile ilgili tarih vererek ilk etapta kaç kişinin düzenlemeden yararlanacağını duyurdu.

650 BİN SÖZLEŞMELİYİ ETKİLEYECEK KADRO

Vergi Uzmanı/ Ekonomist Muhammet Bayram sözleşmeli personel düzenlemesi hakkında yaptığı açıklamada “Sözleşmeli personel düzenlemesi yaklaşık 650 bin kişi süreçten etkilenecek. Sözleşmeli olarak çalışan kişilerin tayin hakkı, görevde yükselme ve yıllık izin devir hakkı bulunmuyor. Öte yandan diğer kadrolu çalışan ve aynı işi yapan kişilerle arasında bin ve bin 500 liralık bir maaş farkı da bulunuyordu. Aynı zamanda şu anda çalışanlar arasında sektörlere göre 100’den fazla farklı sözleşme türü kullanılıyor. Düzenleme ile birlikte bu ayrım ortadan kalkacak ve tek tip sözleşme olacak. Öte yandan düzenleme ile birlikte kamuda sözleşmeli personeller olmayacak, çalışanlar kadrolu olmuş olacak. Düzenlemenin aralık ayı içerisinde yasalaşması bekleniyor.” dedi.

Haberin Devamı

2023 İÇİN KRİTİK ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bakanlığın 2023 yılı bütçe sunumunda yaptığı açıklamada çalışan herkesi ilgilendiren asgari ücret hakkında da önemli bir noktaya değindi. Asgari ücret için komisyonun Aralık ayının ilk haftasında toplanacağını belirten Bilgin “Talebin üzerinde bir büyümeyi gerçekleştirdiğimiz zaman enflasyona karşı ekonomik büyümeyi bir silah olarak kullanabiliriz. Asgari ücretin, 5500 lira olmasının nedeni enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek içindi. Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz. Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak” ifadelerini kullandı. Bakan Bilgin’in asgari ücret açıklamaları üzerine ise Vergi Uzmanı Bayram, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sık sık asgari ücret üzerine açıklamalarda bulunuyor. 2023 yılı asgari ücretinin enflasyon karşısında ezdirilmeyeceğine özellikle vurgu yapılıyor. Bu nedenle çalışanlar da en az enflasyon oranı kadar bir zam beklentisi içindeler. Bu süreci aslında sadece asgari ücret alanlar değil diğer özel sektör çalışanları da merakla bekliyor. Çünkü asgari ücretteki oran da onların maaşlarında belirleyici olabiliyor.

Haberin Devamı

 

 

“ARADA YÜZDE 12’LİK BİR FARK VAR”

Geçtiğimiz Temmuz ayında enflasyon yüzde 42 olarak açıklanmıştı. Yapılan ara zam oranı da yüzde 30 oldu. Arada yüzde 12’lik bir fark var. Bu da asgari ücretli çalışanın alması gereken 6 aylık fark. Bu yılın enflasyon oranlarına baktığımızda Ekim ayında enflasyon yüzde 85 geldi. Yılın başına göre ise yüzde 57’lik bir oran söz konusu. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60’tan yüzde 65’e yükseltmişti. Tahminim bu oran tekrar yükselebilir. Anketlere göre yüzde 75’lik bir orandan bahsediliyor. Böyle olursa da maaşlara yansıyacak yüzde 45’lik bir oran oluşabilir. Yani yeni yılda asgari ücrete yüzde 40’lık bir zam gelirse 2023 yılı asgari ücreti 7700 TL oluyor. Yüzde 45’lik bir zam gelmesi durumunda ise 7975 TL karşımıza çıkıyor. Ama benim tahminim 8000 TL olabileceği yönünde. Bir süredir dile getirilen açlık sınırının üzerinde olması isteği 8000 TL ile karşılanıyor. Piyasada 2023 yılında asgari ücretin 9500-10000 TL bandında olabileceği söyleniyor. Ama bunlar bence gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Bakan Bilgin de açıklamasında asgari ücretin enflasyonu tetiklemeyecek bir oranda tutulması gerektiğine dair açıklamaları bulunuyor. Bu nedenle ben asgari ücret için bu rakamların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

EYT’TE İLK MAAŞLAR ŞUBAT AYINDA

Emeklilikte Yaşa Takılanların bir süredir göz kulağı gelecek iyi haberde. Bakan Bilgin son yaptığı açıklamada şu an EYT şartlarını karşılayan 1,5 milyon kişinin olduğunu belirterek düzenlemenin Aralık ayında meclise sunulacağını duyurdu. Vergi Uzmanı Bayram ise EYT hakkında yaptığı açıklamada “Bakan Bilgin ilk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olacağını duyurdu. 5 milyon kişi de yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler de kademeli olarak durumlarına göre emekli olacaklar. Primlerde eksiklik varsa bu kişiler için de borçlanma hakkı doğacak. Düzenleme Bakan Bilgin’in de duyurduğu üzere Aralık ayı içinde meclise sunulacak. Ortalama Ocak ayında da yasalaşmış olacaktır. SGK kanuna göre Ocak ayında dilekçe veren kişiler bir sonraki ay emekli olabiliyorlar. Yani bu hesaplamaya göre Şubat ayında 1,5 milyon EYT’li emekli maaşı alabilecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı