Ekonomi EYT'de son viraja girildi

EYT'de son viraja girildi

Paylaş
EYT'de son viraja girildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik düzenlemenin aralık ayında Meclis’e geleceğini söyledi. Bilgin, “1999 öncesi işe girmiş olanların karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içindeyiz. Tek tip bir düzenleme olacak” diye konuştu. Bilgin, stajyerler, sözleşmeli ve mevsimlik işçi konusunda da detaylar paylaştı.

TEK TİP OLACAK

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TRT Haber yayınında milyonların merak ettiği asgari ücret artışı, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi, taşeron işçilerin kadroya alınması, mevsimlik ve geçici işçilerle ilgili düzenlemelere ilişkin önemli bilgiler paylaştı. EYT’lilere yönelik düzenlemenin aralıkta Meclis’e geleceğini söyleyen Bakan Bilgin, “1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok” dedi.

STAJYER VE ÇIRAKLARIN DURUMU

Haberin Devamı

Staj ve çıraklık sigortasının sigorta başlangıcı sayılabileceği, bu durumda birçok kişinin EYT kapsamında değerlendirilebileceği gündeme gelmişti. Bakan Bilgin bu konuda sorulan soruya karşılık şöyle dedi: “Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.”

SÖZLEŞMELİYE GÜZEL HABER

550 bin sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik çalışma hakkında da bilgi veren Bakan Bilgin, “Çok sayıda sözleşmeli çalışma modeli ortaya çıkmış. Biz bunları ıslah etmek istiyoruz. Bu kadar çok sözleşme türü olmaması lazım. Bütün sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Onların sosyal haklarını standardize edeceğiz” dedi. Kamudaki tüm sözleşmeli çalışanların sorunlarından haberdar olduğunu ve statüleri farklı olan bu çalışanların tamamıyla ilgili kapsamlı çalışma yaptıklarını belirten Bilgin, “Bu çalışmayı tahmin ediyorum bu ay bitireceğiz” dedi.

TAŞERONA KADRO ÇALIŞMASI

Kamudaki yaklaşık 1 milyon taşeron işçiye daha önce kadro verilmişti. Ancak yaklaşık 90 bin kişi bu düzenlemenin dışında kalmıştı. Şimdi bu işçileri de içerecek bir düzenleme hazırlığı var. Taşeron işçilere kadro düzenlemesi hakkında da konuşan Bilgin, “Kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan 90 bin işçi, çeşitli sebeplerle kadro imkanından faydalanamadı. Onların kadroya alınması konusunda çalışmamız devam ediyor.

Haberin Devamı

Tahmin ediyorum onu kasım ayı içerisinde sonuçlandırırız” dedi. Bilgin, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin durumuna ilişkin ise “Kamunun bütün bu bahsettiğim kadro dışı kalmış olan işçilerinin kadroya geçirilmesi konusunda çalışmamızı ayrıntılı bir şekilde bütün işçileri inceliyoruz, onların statülerini inceliyoruz, iş ilişkilerini, sözleşmelerini inceliyoruz. Onun için kasım ayında tahmin ediyorum onu tamamlamış olacağız. Daha erken de tamamlayabiliriz. Yani bu ay sonunda veya kasımda o işi tamamlarız” yanıtını verdi.

GEÇİCİ İŞÇİYE 12 AY İŞ

Mevsimlik işçiler ile geçici işçilere yönelik de düzenleme yapılacağını söyleyen Bilgin, “Bu işçiler dönemsel olarak çalışıyor. İhtiyaç varsa onların çalışma sürelerinin uzatılması konusunda bir imkan sağlayacağız. Geçici işçiler ise 10 ay 29 gün çalışıyor. Onu biz 12 aya, 1 yıl çalışmaya çıkaracağız ve 1 yıl çalışacak şekilde kurumlarında çalışma imkanı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KRİTİK TOPLANTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Memur-Sen yönetimi, kamudaki sözleşmeli personellerin kadroya alınmasıyla ilgili dün saat 13.30’da kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Memur-Sen yönetimi sözleşmelilere kadro konusundaki raporlarını sundu ve bu konuda taleplerini dile getirdi. 300 bini öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisi olmak üzere kamuda 550 bin civarında sözleşmeli personel bulunduğu ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI

Bakan Bilgin asgari ücret artışına ilişkin ise şunları söyledi: “Biz asgari ücret için aralıkta yeniden oturacağız. Önümüzdeki bahar sendikalarla görüşmelerimiz var. Sizin görüşleriniz ne olursa olsun diyorum. Ben emekçilerin haklarını dile getirdiğiniz sürece size yakınım diyorum. Tüm sendikalarımıza bu konudaki yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Birçok sorunu çözüyoruz.”