Ekonomi EYT'de yaş sınırı gelecek mi? İşte kulislerde konuşulanlar

EYT'de yaş sınırı gelecek mi? İşte kulislerde konuşulanlar

Paylaş
EYT'de yaş sınırı gelecek mi? İşte kulislerde konuşulanlar

Emeklilikte yaşa takılanların (EYT’li) merakla beklediği yasal düzenlemeye sayılı günler kaldı. Kamuoyuna farklı bilgiler yansısa da nihai metin, taslak Meclis’e sunulunca ortaya çıkacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin aralık sonuna yetişebileceğini söyledi ve gecikmenin teknik nedenlerden kaynaklandığını ifade etti. Bilgin, şu anda hemen emekli olabilecek EYT’li sayısının 1.8 milyona çıktığını belirtti. Öte yandan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesine “yaş sınırı” getirilmesi planlamasının nedeni de belli oldu.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeye ilişkin geri sayım sürüyor. Milyonlarca vatandaşın merak ettiği düzenlemeyle ilgili her gün farklı açıklamalar geliyor. Önceki gün, EYT yasasının geciktiği ve ocak ayına kalabileceği bilgisi yayılmıştı.

Haberin Devamı

Ondan önce de EYT için kadında 48, erkekte 50 yaş aranacağıyla ilgili söylentiler çıkmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin gecikmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi. Kabine Toplantısı sonrası gazetecilere konuşan Bilgin, gecikmenin teknik nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

YENİ MÜRACAATLAR ARTTI

EYT çalışmasının henüz tamamlanmadığını belirten Bakan Bilgin, şu bilgileri verdi:

“Çalışmamız bitince açıklayacağız. Burada gizli bir şey yok. Meclis’te anlattım; EYT ile ilgili sayılar (hemen emekli olabilecek sayı) her ay değişiyor. Haziran rakamlarıyla 1.5 milyon demiştik. Şimdi 1.8 milyon civarı oldu. Bu rakamlar da dahil bilinen verileri değerlendirip hesabımızı ona göre yapmamız lazım. Farklı işyerlerinde çalışmış hizmet birleştirilmesi yapılmış ya da yapılmamış olanlar var. EYT gündeme gelince bize müracaat edenler var.

Haberin Devamı

ARALIK SONUNA KADAR SONUÇLANACAK

Hizmet birleştirme gibi teknik işlerin sürdüğünü belirten Bilgin, “Bütün bu çalışmalar tamamlanacak, ay sonuna kadar bitecek diye düşünüyorum. Aralık ayının sonuna kadar çalışmayı bitirip Meclis’e götürürüz diye umuyorum çünkü çok hızlı çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da “Bu ayın sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. İlgili bakan arkadaşlarım çalışmalarını sürdürüyor. 2023’e masamızdan bunu kaldırarak girmiş olacağız” dedi.

SENDİKALAŞMA İÇİN DÜZENLEME HAZIRLIĞI

İşyerlerinde sendikalaşmanın önünü açacak yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını da söyleyen Bakan Bilgin, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Biz iş kolu yönetmeliğinde bir değişiklik yapacağız. Mevcut kanunda işveren iş kolunu kendi oluşturuyor, bunu kaldırıyoruz. Yapılan işe göre bakarız, hangi iş koluna giriyorsa ona göre iş kolunu tayin ederiz. Kanun bize o yetkiyi veriyor. Sendikalaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağız.”

İŞTE YAŞ SINIRI PLANLAMASININ NEDENİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan EYT toplantısında, yapılan etki analizleri sonucu sürpriz şekilde “düzenlemeye yaş sınırı getirilmesi” gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

Herhangi bir sınırlama getirilmeden yapılacak düzenleme ile yaklaşık 2 milyon kişiye emeklilik hakkının doğacağı, bunun da maliyet yükü ile enflasyona etkilerinin ağır olabileceği değerlendirilmişti.

Bu kapsamda EYT düzenlemesinden faydalanabilmek için prim gün sayısı ve yıl şartının yanı sıra kadınlarda 48, erkeklerde 50 ya da kadınlarda 50 erkeklerde 52 yaş sınırı getirilmesi üzerinde durulduğu belirtilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda “yaş sınırı” ilgili alternatifli çalışmalar sürerken, hazırlığın tamamlanmasının ardından teklifin aralık sonu AK Parti grubuna iletilmesi, grupta yapılacak değerlendirmelerin ardından TBMM’ye sunulması bekleniyor.

Milliyet'te yer alan habere göre; parti içinde yapılan değerlendirmelerde herhangi bir yaş sınırlaması olmaksızın yapılacak EYT düzenlemesine iş dünyasından itirazlar geldiği; düzenleme ile 1 milyon 700 bin ila 2 milyon çalışanın bir anda emekli olmasının üretime zarar vereceği ve bunun mal ve hizmet fiyatlarına olumsuz yansıyacağı, emekliliğin işvereni ciddi bir kıdem tazminatı yükümlülüğü ile karşı karşıya bırakacağı, devlete de yıllık 300 milyar TL’lik mali yük getireceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Sosyal güvenlikte aktüeryal denge ve sürdürülebilirlik açısından düzenlemenin kritik önem taşıdığı vurgulanmakla birlikte, seçim arifesinde olunduğu ve kamuoyunda oluşan beklentinin karşılanma düzeyinin sandık sonuçlarına yansıyabileceği hesapları da bir yandan yapılıyor.