Ekonomi EYT'liler için 255 milyar lira hazır

EYT'liler için 255 milyar lira hazır

Paylaş
EYT'liler için 255 milyar lira hazır

Gündeme dair soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili konuştu.

Hakan Çelik - Posta Dün Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme dair soruları yanıtladı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili de konuşan Nebati, Türkiye bütçesinin güçlü olduğunu belirterek, “Aralık ayına kadar EYT düzenlemesi için 2023 bütçesine yönelik çok sıkı tedbirler aldık. Bana ‘Hazine ve Maliye Bakanı olarak bu ödemeyi yapacaksın’ dediklerinde benim hazır olmam gerekiyordu. 31 Aralık’ta biz EYT’nin bu yılki yükünü kasaya koyduk. Emekli ve memurlara 1 puanlık iyileştirmenin maliyeti 19 milyar lira, 15 puana yakın bir maliyet eklendi; 270 milyar lira. EYT’nin bütçeye maliyeti de bu yıl için 255 milyar lira, kasada hazır duruyor. Buna KGF kefaletleri dahil değil” dedi.

Haberin Devamı

YAPILANDIRMA 7.9 MİLYON KİŞİYİ KAPSIYOR

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma düzenlemesine değinen Bakan Nebati, 40-50 yıldır tahsil edilemeyen kamu alacakları olduğunu belirterek, bunun kamu üzerinde bir yük olduğunu söyledi. Nebati, bu sebeple yapılandırmada 2 bin liranın altındaki alacakların temizlenmesi yönünde düzenlemeye gittiklerini ve sadece bu düzenlemenin 7.9 milyon kişiyi ilgilendirdiğini belirtti.

Gıda enflasyonunun azaltılmasıyla ilgili bir soru üzerine ise enflasyona karşı sabit ve dar gelirlilere yönelik ücret artışları yaptıklarını belirten Nebati, “Gıda fiyatını artıracak bir gerekçe yok. Gübre, mazot fiyatları geçen yılın altında. Personel giderleri hariç herhangi bir yerde artış yok. Gıda fiyatlarındaki artışın kontrol edilebileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KÜRESEL DEĞİŞİMİ FIRSATA ÇEVİRDİK

Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rakamlarında Cumhuriyet tarihinin en iyi seviyelerine ulaşıldığını söyleyen Nebati, şöyle konuştu: “2020’de salgınla başlayan sürecin tüm dünyada ne tür sorunlara yol açtığına, 2022’deki savaş ortamıyla birlikte jeopolitik tansiyonun küresel düzeyde nasıl yükseldiğine şahitlik ettik. Ama biz Türkiye olarak, bu fırtınalı sularda kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ettik.

Bu küresel değişimleri bir fırsata çevirerek, ülkemizin daha üst bir dengeye ulaşmasını garantilemek için 20 Aralık 2021’de Türkiye Ekonomi Modeli’ni devreye aldık. Modelimiz, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı bir anlayışla, ülkemizi küresel değer zincirinde üst sıralara taşımak hedefiyle devreye alındı. Stratejik hamlelerimiz sayesinde, bu zorlu dönemde dünya ekonomilerinin önemli bir kısmından pozitif ayrışmayı başardık.”

REZERVLER ÇOK KUVVETLİ

Bakan Nebati, Türkiye’de seçimleri etkileyecek herhangi bir ekonomik operasyon riski görüp görmediklerinin sorulması üzerine de, “ Merkez Bankası rezervlerimiz çok kuvvetli. Bizim makroekonomik göstergelerde bir sıkıntımız yok. Parasal olarak operasyon çekebilecekleri hiçbir alan yok” dedi.

İLK 10 EKONOMİYE GİRMEK İÇİN

Haberin Devamı

17 Şubat-4 Mart arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek olan İzmir İktisat Kongresi’nin önemine değinen Bakan Nebati, “İzmir İktisat Kongresi, ‘Küresel Ekonomik Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi’ ana temasıyla toplanacak. Bakanlığımızın koordinasyonuyla düzenlenecek olan kongrede, Cumhuriyet’imizin ilk yüzyılının iktisadi bakımdan değerlendirmesi yapılırken; Türkiye Yüzyılı’nda, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz doğrultusunda bir gelecek vizyonu da ortaya konacak” dedi. Kongre’de Türkiye Ekonomi Modeli’nin de ele alınacağını ifade eden Bakan Nebati, kongrenin, 1923’teki ilk toplantısının gerçekleştirildiği binada yapılacağını da söyledi.