Ekonomi EYT'liye emlak vergisi muafiyeti

EYT'liye emlak vergisi muafiyeti

Paylaş
EYT'liye emlak vergisi muafiyeti

Emeklilere 200 metrekareden küçük tek konut için emlak vergisi muafiyeti uygulanıyor. Peki emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olanlar bu muafiyetten nasıl yararlanacak? İşte merak edilen detaylar...

Bina ve araziler için emlak vergisi peşin veya taksitle ödeniyor. İlk taksit ödemesi ve peşin ödeme 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. İkinci taksit ise 30 Kasım’a kadar ödeniyor. Emlak vergisinin süresi içinde ödenmemesi halinde aylık yüzde 2.5 gecikme cezası ekleniyor. Ayrıca ilk yıl için vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası ile ikinci derece usulsüzlük cezasından tutar olarak yüksek olanı, izleyen yıllar için de vergi ziyaı cezası kesiliyor. Diğer vergilerden farklı olarak emlak vergisinde pişmanlık hükümlerinden yararlanılamıyor.

Haberin Devamı

HİSSE DAHİ OLMAMALI

Emlak Vergisi Kanunu’na göre; hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor. Hisse ile bile olsa birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamıyor. Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya engel değil.

HİZMET KARŞILIĞI GELİRİ VARSA NE OLUR?

Vergi muafiyeti bu yıl mart ayında çıkan EYT yasasından yararlanan 100 binlerce vatandaşı da kapsıyor. 3 Mart itibarıyla emekli olmaya hak kazanan EYT’liler (başvurduğu halde maaşı henüz bağlanmasa bile) gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya başlayacak. Yani bu yıla ait vergilerin ödenmesi şart. Muafiyetten yararlanan kişilerin; hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri bir gelirinin olmaması gerekiyor. Böyle bir gelir varsa bu yıl için 150 bin liranın altında olmalı.

Haberin Devamı

BAŞKA YERDE KİRACIYSA NE OLUR?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için konutta bizzat oturma şartı bulunmuyor. Buna göre, brüt 200 metrekareyi aşmayan konutunu kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya vermiş olup kendisi kirada oturanlar muafiyetten yararlanabiliyor. Yazlık evi olan emekliler mesken olarak kullandıkları ev için muafiyetten yararlanamıyor. Çünkü tek ev kuralı var. Yazlıktan başka evi olmayan emekliler sürekli burada ikamet ediyorsa vergi muafiyetinden yararlanır.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDİLİYORSA NE OLUR?

Emekli olup çalışmaya devam edenler ise bu muafiyetten yararlanamaz. Bu, ‘emekli maaşı dışında geliri var’ anlamına gelir.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALAN YARARLANIR MI?

EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilir. Yetim aylığının yanısıra boşandığı eşinden nafaka alınması, muafiyetten yararlanmaya engel olmuyor.

Haberin Devamı

YÜZÖLÇÜMÜ HESABI NASIL YAPILIYOR?

Mesken olarak kullanılan binanın veya dairenin dıştan dışa yüzölçümü yapılarak brüt alan bulunuyor. Net kullanım alanı belliyse buna yüzde 25 ilave ediliyor. Merdiven boşluğu, kapıcı ve kalorifer dairesi, kömürlük, çamaşırlık, sığınak, garaj gibi eklentiler arsa payına dahilse 200 metrekare hesabı yapılırken buraların alanı da dahil ediliyor.