Ekonomi Fahiş aidata yasal adım! Bakanlık harekete geçti

Fahiş aidata yasal adım! Bakanlık harekete geçti

Paylaş
Fahiş aidata yasal adım! Bakanlık harekete geçti

İstanbul gibi büyükşehirlerde site aidatına yapılan yüzde 200'luk zam bakanlık harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı site yönetim şirketleriyle ilgili özel birim kurdu.

İstanbul'da bulunan bir çok sitede aidatlara yapılan yüzde 200'lük zammın ardından site sakinleri protesto düzenleyerek kararın geri alınmasını istemişti. Sitenin bahçesinde toplanan sakinler, sosyal medyada da gündem oldu.

Haberin Devamı

500 LİRADA 1415 LİRAYA ÇIKAN AİDATLAR İSYAN ETTİRDİ

Büyükçekmece'de gerçekleştirdikleri protesto ile yönetimin istifasını isteyen site sakinleri, ilerleyen saatlerde de tencere ve tavalarıyla ışık açıp kapama eyleminde bulundu. Söz konusu sitenin 2022 yılındaki aidat ücreti 500 lirayken yeni yılda bunun 1415 liraya çıkması büyük tepkilere sebep oldu.

BİR AİDAT PROTESTO DA AVCILAR'DA

Türkiye Büyükçekmece'deki bu olaylı aidat zammını konuşurken, bir benzer haber de İstanbul'un Avcılar ilçesinden geldi. Avcılar'da bulunan bir site, yönetim kararı ile aidatlara zam yapma kararı aldı.

Site sakinlerinin iddiasına göre, aidatlar 2022 yılının Haziran ayından beri yüzde 127 zamlandı. Zamlara itiraz etmek isteyen site sakinlerinden oluşan bir grup, bugün toplanarak yönetim binası önünde protestoya başladı.

Haberin Devamı

Site sakinleri, yönetimde görev alan kişilerin bazı site sakinlerinden vekalet alarak site sakinleri yerine oy kullandığını ve genel kurul toplanmadan zam kararı alındığını dile getirdi.

BAKANLIK SİTE AİDATLARIYLA İLGİLİ HAREKETE GEÇTİ

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde site aidatlarıyla ilgili Şube Müdürlüğü kuracak. Denetleme ve sertifika verme yetkisi Şube Müdürlüğü'nde olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

Kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla, birden çok bağımsız bölümü buluna konut ve işyerlerinin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetilmesi ile ilgili faaliyet gösteren firmalara ilişkin mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak Site yönetimlerinin sorunlarının çözülmesine yönelik olarak faaliyetlerde bulunmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde birim kurularak faaliyete geçmiştir. Kat maliklerinin haklarının korunması amacıyla, birden çok bağımsız bölümü buluna konut ve işyerlerinin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetilmesi ile ilgili faaliyet gösteren firmalara ilişkin mevzuat çalışmaları yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yaparak site yönetimlerinin sorunlarının çözülmesine yönelik olarak faaliyetlerde bulunmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü bünyesinde birim kurularak faaliyete geçmiştir. Kurulan birim, konuya ilişkin kanuni düzenleme çalışmalarının tamamlanmasına müteakip ikincil mevzuat çalışmalarını yürütecektir. Böylece site yönetimi hayatında yer alan bir boşluk giderilmiş olup, ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanması ile birlikte sitelerde yaşanan Yönetim sorunlarının azalması yönünde önemli bir aşama kaydedilmiş olacaktır.

Haberin Devamı